Regionální knihovna Karviná (RKK) 29.11.2012 Porada pracovníků knihoven.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní knihovna ČR - novinky
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Portál jihočeských knihoven Jihočeská vědecká knihovna PhDr. Zuzana Hájková
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Regionální knihovna Karviná (RKK) Porada pracovníků knihoven.
IVIG 2006 Náš zákazník – náš pán Zlata Houšková Praha, IVIG září 2006.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově.
Nový standard pro veřejné knihovny Knihovny současnosti 2011 České Budějovice Národní knihovna ČR
Webové stránky obecních knihoven Seminář dobrovolných knihovníků 22. listopadu 2006 Ing. Jana Tomancová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Regionální knihovna Karviná Informační oddělení Kde nás najdete? Centrum 2299 Karviná – Mizerov.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Evidence knihovního fondu dle vyhlášky MK ČR č. 88/2002 Sb. K provedení zákona č. 257/2001 Městská knihovna Rokycany Oddělení regionálních služeb Masarykovo.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Regionální funkce 2010 Výkazy a výroční zprávy Sekce SDRUK pro RF Praha, NK ČR
STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Statistické výkazy za rok 2013, hlavní problémy a na co se zaměřit v roce 2014 Mgr. Zbyněk Kotzian Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vsetín Národní knihovna ČR
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn MK k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanýminebo.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

Regionální knihovna Karviná (RKK) Porada pracovníků knihoven

• Roční výkaz o knihovně za rok 2012 – Kult (MK) • „nový“ Deník knihovny na rok (pouze v e- formě) Nově v KULTu: wifi v knihovně a kopírovací služby (AZ: odvody poplatků za využívání reprografické techniky společnosti DILIA) podle skutečnosti Souhlas se zveřejněním dat - content/uploads/2009/03/Souhlas_KnihovnyV12.pdf content/uploads/2009/03/Souhlas_KnihovnyV12.pdf Termín odevzdání do RKK: nejpozději do 15. února 2012

• Komentář k ročnímu výkazu o knihovně – Kult (MK) za rok 2012 Bude zaslán každé knihovně mailem. Termín odeslání do RKK: nejpozději do 15. února 2012

• Komentář k ročnímu výkazu o knihovně Kult (MK) za rok 2012 Kulturní a vzdělávací akce – pro veřejnost (Březen-měsíc čtenářů, Noc s Andersenem, Týden knihoven, Den pro dětskou knihu, CČČD), výstavy, besedy s osobnostmi… Elektronické služby knihovny – web knihovny (vlastní, na jiné např. obce, ne) – Elektronický katalog OPAC – ové kontakty – Knihovny na sociálních sítích –

• Komentář k ročnímu výkazu o knihovně Kult (MK) za rok 2012 Benchmarking knihoven (kontaktní osoba Databáze knihoven – Úspěšné projekty (VISK, K21, SKIP, nadace…) Ocenění knihoven, knihovníků (Vesnice roku, Knihovna roku, MARK…) Prostorové vybavení knihoven (výstavba, rekonstrukce, zařízení…) - Fotografie ve formátu.jpg

• Dotazník ke Koncepce rozvoje knihoven ČR (zjištění potřeb knihoven na doplňování cizojazyčné literatury pro výuku cizích jazyků a pro potřeby migrantů a národnostních menšin) NEJPOZDĚJI DO (zatím vyplnily: Horní Suchá, Dolní Lutyně, Stonava, Český Těšín, Albrechtice)

• Projekt internetizace knihoven – pouze do 3/2013 Městská knihovna Český Těšín (pobočka Dolní Žukov, pobočka Koňakov, pobočka Stanislavice), Městská knihovna Petřvald, Městská knihovna Rychvald, Obecní knihovna Albrechtice, Obecní knihovna Doubrava, Obecní knihovna Horní Suchá, Obecní knihovna Chotěbuz, Obecní knihovna Těrlicko (pobočka Hradiště), Regionální knihovna Karviná (pobočka Karviná Louky, pobočka Karviná Staré Město, pobočka Karviná Darkov) • Statistiky zasílány SVT RKK 1x měsíčně (návštěvníci online služeb 0209, přístupy do katalogu 0504/0505, výpůjčního systému 0506/0507) – údaje vyplňovat do KULTu • Čtenářské konto v OPACu na webu knihovny ( 334E6C8DD ) 334E6C8DD

• Vzdělávání knihovníků a informačních pracovníků v RKK 2012 počet vzdělávacích akcí: 5 (RF) + 2 kurzy PC (celkem 6 lekcí, finanční podpora z VISK MK ČR) počet účastníků vzdělávacích akcí celkem: 131

• únor: Česká a slovenská recepce díla Gustava Morcinka (Doc. PhDr. Libor Martinek, Ph.D.) • duben: Rétorika v praxi (Mgr. Miroslav Hruška) • květen: Rešeršní služby v knihovnách (PhDr. Alena Hrazdilová) • květen-červen: kurz PC gramotnosti-Word 2010 (Š. Bakalářová) • září-říjen: kurz PC gramotnosti-Excel 2010 (Šárka Bakalářová) • listopad: Šablona webu pro knihovny-knihovna.info (Ing. Roman Rybický) • listopad: Google – jeho produkty a služby (Jan Stuchlík)

• Připravujeme na rok 2013 (přednášky „na Vaše přání“) Marketing knihoven a PR Rétorika Etické kodexy knihovníků v ČR a zahraničí Komunikace na pracovišti, teambuilding Projekt nastroje.knihovna.cz Google a jeho možnosti Jednoduchý grafický editor Vyhledávání v EIZ Word, Excel, PowerPoint pro pokročilé

• Metodický pokyn MK k vymezení standardu VKIS v ČR todVKIS_2011.htm todVKIS_2011.htm • Cílem standardů: -charakterizovat podmínky činnosti knihovny, které jsou předpokladem pro dobré služby -definovat, co je to „dobrá knihovna“ (srovnání) -motivovat zřizovatele ke zlepšení knihovny -poskytnout pracovníkům knihovny argumenty pro zřizovatele při rozhodování o knihovně

• Co je nového ve standardu? -aktualizace stávajících standardů -vymezení nových indikátorů -charakteristika funkcí veřejných knihoven -využití mezinárodních doporučení (Manifest IFLA/UNESCO o veřejných knihovnách, Směrnice IFLA: Služby veřejných knihoven, Manifest IFLA o přístupu k internetu) -inspirace standardy pro veřejné knihovny v SRN a VB

• MP MK ČR ke standardům VKIS – pracovníci knihovny a jejich vzdělávání • Indikátor: dalšímu odbornému vzdělávání je ročně na 1 pracovníka věnováno minimálně 48 pracovních hodin. Pracovníci působící v knihovnách s rozsahem provozní doby menším než 10 provozních hodin týdně absolvují další odborné vzdělávání ročně v rozsahu nejméně 8 pracovních hodin. • Přehled odborných, vzdělávacích, společenských, propagačních a dalších akcí: (školení, kurzy, semináře a konference týkající se knihovnicko-informační profese)

• MP MK ČR ke standardům VKIS – čl. 12 měření spokojenosti uživatelů - veřejná knihovna musí zjišťovat, jaké jsou potřeby veřejnosti - spokojenost uživatelů se zjišťuje každých 5 let pomocí standardizovaného dotazníku - u uživatelů do 15 let a nad 15 let - cílem je zjistit, jak uživatelé posuzují knihovnické služby

• Standard VKIS není samospasitelný. • Charakterizuje „dobrou praxi“. • Nastavuje budoucí směr knihovnictví. • Měl by motivovat a inspirovat. • Měl by být pro knihovnu oporou.

• Survio – nabídka pro knihovny roční cena 100 Kč neomezený počet dotazníků uživatelská podpora, metodologie nutno si vytvořit účet na

• Adresář knihoven MSK nová ikona pro FB kraje/?id_knihovny_poverena=184&id_typy_knihovna=2&adres a_obec=&filtruj=Filtruj

Děkuji za pozornost. Dotazy prosím směřujte na: Markéta Kukrechtová 1731 (VOIP) ,