Digitalizace veřejných knih

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze
Advertisements

Národní filmový archiv v digitálním věku
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
PŘEHLED STAVU VYŘIZOVÁNÍ HLAVNÍCH AGEND SPRÁVY KN A PŘEDPOKLADY DALŠÍHO VÝVOJE Karel Štencel Český úřad zeměměřický a katastrální
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
DIGITÁLNÍ MAPOVÝ ARCHIV -moderní přístup k informacím (archiv ČGS) Alena Čejchanová Klára Jančová Archiv České geologické služby.
Elektronická podoba GP a ZPMZ
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje (DMVS PK) + ortofoto Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM HYBRIDNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA a SYSTÉM DaG
Seminář k digitalizaci katastrálních map 26. června 2007 Ing. Karel Štencel - k úvodnímu slovu.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
Internetový průvodce po fondech
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Dlouhodobá maturitní práce studentů Tomáše Kurce & Jana Kuželky
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Současný stav digitalizace SGI Ing. Stanislav ŽofkaPraha ,Seminář k digitalizaci katastrálních map, Sdružení Nemoforum a Komora geodetů a kartografů.
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
FOTOARCHIV ČGS Pavel Bokr Tamara Sidorinová geology
Historické fondy VKOL - ukázky
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Spolek Trend vozíčkářů Olomouc
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
1 Digitální archiv - součást cesty k řízení znalostí v muzeu Walter Schorge Národní technické muzeum v Praze.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Archivnictví a spisová služba
ISKN informační systém katastru nemovitostí
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Walter Schorge Digitalizace jako součást procesu poskytování informačních služeb Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
časté dotazy uživatelů Editor článků Vložení formátovaného textu do článku z dříve připraveného dokumentu.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Historické fondy VKOL - ukázky
Evidence nemovitostí v KN
Katastr nemovitostí přednáška 6 - 3
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Katastr nemovitostí přednáška 5 - 4
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Transkript prezentace:

Digitalizace veřejných knih Hodnocení digitalizace Zemských desk, železničních knih , pozemkových knih a sbírky listin ke dni 31. 12. 2009

Hlavní důvody pro digitalizaci Všechny veřejné knihy jsou staré 140 let rozměrově veliké (str 42x65 cm) a těžké na manipulaci (10-18kg). Každá kniha je jediným originálem. Od r. 1989 (restituce) neustálým kopírováním jsou mnohé značně poškozeny a u některých hrozí i zničení. Je nutné naskenovat především ZD (poslední vývojová řada)

Začátek a průběh digitalizace Rok 2002- začínají se skenovat zemské desky a železniční knihy na černobílém knižním skeneru Minolta PS 7000 , kopie se ukládají na CD, digitalizace postupuje velmi pomalu, skenuje se jen v době, kdy jsou běžné objednávky hotové. Výstupy poskytované z naskenovaných knih se musí dodatečně barevně upravovat. Ukazuje se, potřeba skenovat v barvě.

Rok 2006 Dostávame se do „pilotního programu digitalizace“ začínáme pracovat na BAREVNÉM skeneru Atlas se samostatným pracovníkem. Z důvodu velkého nárůstu naskenovaných dat ukládáme na externí disk. Stále častěji se ukazuje nutnost zavést vyhledávací program, čehož se s úspěchem zhostil pracovník našeho KÚ - Ing. Doubek. Pro vyhledávání používáme celorepublikovou databázi všech katastrálních území (cca 14 000 ku), kterou doplňujeme čísly Zemských desk a železničních knih.

Rok 2007 Vyhledávací program pro Zemské desky a železniční knihy pracuje na základě zadání kat. území, poté se načte celá kniha během několika vteřin a tak pomocí tohoto programu okamžitě reagujeme na dotazy z celé ČR (ruční vyhledávání trvalo asi 20 minut). Dokončili jsme úplnou digitalizaci železničních knih, obsahujících 151 železničních vložek včetně té největší, která prochází přes 321 katastrální území.

Rok 2008 Dokončená digitalizace ZD - 1874 knihovních vložek, 95 000 stran, 250 GB - žádná ZD se již nebere do ruky, je zamezeno dalšímu poničení knih, výstupy se poskytují pouze z PC. Začínáme skenovat pozemkové knihy Skenujeme černobíle sbírku listin Máme další vyhledávací program od spec. firmy - po jeho vyzkoušení zjišťujeme, že je pro naši potřebu těžkopádný a pomalý (tzv. uživatelsky nepřítulný)

Rok 2009 Je naskenováno k 31.12.2009: 14600 knihovních vložek pozemkových knih - 92600 stran – 145 GB (21 katastrálních území) 41600 vícestránkových souborů s kopiemi ze sbírky listin – 56 GB (8 ročníků) Zhotovený rejstřík vlastníků k ZD Zadáváme do PC rejstříky parcel 53 k.ú.

Poskytujeme výpisy elektronicky Oba skenery jsou v provozu denně , celou pracovní dobu Máme nový vyhledávací program, speciálně upravený pro potřeby PK a ZD - autorem je opět Ing. Doubek. Program je skutečně „ušitý na míru“. Aplikace je dostupná na adrese http://a001003.katastr.int/pk/ pro všechny pracovníky KP v republice (LAN síť)

Údaje o technických parametrech Snímky veřejných knih jsou barevně pořizovány a ukládány ve formátu JPG začátek skenování – černobílý TIF Snímky ze sbírky listin - černobílý TIF Poskytování kopií se provádí : A) barevným či černobílým tiskem B) elektronicky souborem ve formátu PDF

Ukázky a příklady vyhledávání: zadat a vybrat kat.území

Program vyhledá příslušné číslo ZD Kliknutím na číslo ZD se rozbalí všechny naskenované náhledy této ZD

Poklepem na obrázek vybíráme tisk požadovaných dokumentů

Skeny lze zvětšit i upravit jejich kvalitu programem Picture manager

Vyhledávání podle čísla parcely: zadáme katastrální území a číslo parcely Program vyhledá číslo knihovní vložky, ve které se parcela nachází. Červené označení parcely je u vložky předchozí. Kliknutím na číslo vložky se otevřou náhledy všech skenů zde uložených. Obdobně lze vyhledávat i dle čísla popisného.

Poklepem vybíráme obrázky k tisku

Vyhledávání podle jména: zadáme kat. území a jméno vlastníka Program vybere všechny vlastníky požadovaného jména. V tomto případě červená značí, že vlastník je veden jako předchozí, tedy pozbyl vlastnické právo ještě za trvání pozemkových knih. Poklepem na číslo vložky se nám otevřou náhledy na všechny její stránky.

Závěrečný souhrn Vzhledem k objemu dosud naskenovaných dat a jejich praktickému využívání dosahujeme koncem roku 2009 pořízení dalšího barevného skeneru s vylepšeným SW , což značně zrychluje postup digitalizace (v současnosti již nebereme naskenované knihy do ruky a výpisy pořizujeme barevným tiskem POUZE z PC). Denně se skenuje 1000- 1200 stran Naskenované pozemkové knihy jsou přístupné všem pracovníkům našeho KP on-line pro případ opravy katastrálního operátu, digitalizaci map apod.

Významnou výhodou byla i možnost umístit naskenované knihy do depozita státního archivu, což přineslo volnou kapacitu pro ukládání nově napadlých listin. Jedinou vadou je zastaralý přístup některých pracovníků, kteří neumí využít všechny výhody digitálního zpracování a nadále požadují „hard-copy“. Náš vlastní cíl je „boj „ za větší praktické využití digitalizovaných materiálů

Děkuji za pozornost Jana Brantová vedoucí oddělení PK a ZD Katastrální úřad pro Prahu Město