Vývoj řízení skupin automobilů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě Přenosová média
Advertisements

Síťové prvky.
Síťové karty, parametry
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY SÉRIOVÝ PŘENOS13 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Sběrnice.
Průmyslová komunikace
Evropský projekt koordinovaného vzdělávání učitelů odborných škol KOORDINOVANÉ VZDĚLÁVÁNÍ ODBORNÝCH UČITELŮ Cílem projektu je zvýšit kvalifikaci pedagogického.
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Profibus FMS Fieldbus Message Specification. Průmyslová sběrnice Profibus je určena pro automatizaci výrobních linek (výroba automobilů, plnicí linky,
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Vestavné mikropočítačové systémy
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Síťové prvky.
Technické prostředky aktivní bezpečnosti automobilů
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Vestavné mikropočítačové systémy
Tachografy Tachograf je sdružený přístroj, který umožňuje záznam okamžité rychlosti, ujeté dráhy a chodu motoru v závislosti na čase. Vybavení vozidel.
Tato prezentace byla vytvořena
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Infračervený přenos.
 K čemu slouží ?  Uveď příklady použití sériové linky.  Je sériová linka duplexní ? Vysvětli pojem.  Jakými registry je tvořena ?  V jakých režimech.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Imobilizér s palubním počítačem Lubomír Sehnálek SLE4.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
SCI Serial Communication Interface
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Sériová diagnostika, diagnostické přístroje
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TZB21- Regulace otopných soustav
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY RS232 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Typy systémů CAT / CAME (Computer Aided Technology / Measurement) vybrané typické úlohy pro počítačové měření a řízení: Process Control - aktivní zpětnovazební.
Mikroprocesor.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/ reg.
VY_32_INOVACE_ES_11 SADA Elektrické systémy. Připojení- každé autorádio je napájeno vždy pouze 12V, to platí i pro 24V soustavu !!! vždy zapojujeme autorádio.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Sběrnice CAN (Controller Area Network) Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a vyšší odborná skola.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceZáklady.
Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Název prezentace (DUMu): Palubní přístroje II.
Systémy moderních elektroinstalací
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Sériový port (1) Určen k připojení:
Transkript prezentace:

Vývoj řízení skupin automobilů klasickým příslušenstvím (mechanickými, pneumatickými, hydraulickými a termickými metodami) elektronickými metodami (neelektrické řídící veličiny jsou převedeny na elektrické signály a výstupní elektrický signál je převeden akčními členy na zákroky v regulovaném procesu) Elektronické systémy automobilů Motormanagement (ECU) Antiblock Braking System (ABS) Protiprokluzové systémy (ASR, ASC, DTC, EDS, ETC, ETS) Elektronické stabilizační systémy (AHS, DSC, ESP, VDC) Aktivní podvozek (ADS) Automatické převodové systémy Klimatizace (tzv. digitální klimatizace) Navigační systém (GPS navigace) Audiovizuální systémy Bezpečnostní systémy (airbagy, imobilizéry)

Řídící jednotka (Electronic Control Unit) Řídí pracovní cyklus s cílem dosáhnout optimálního výkonu, spotřeby i minimální produkce škodlivin V paměti ŘJ jsou zaneseny ideální hodnoty sledovaných parametrů, které jsou za chodu motoru porovnávány se skutečnými Je-li zjištěna větší odchylka od optimálních hodnot provádí ŘJ kroky, které vedou k odstranění odchylky Pokud ani tento postup nepostačuje, je nutno zabránit poškození motoru a ŘJ přejde do nouzového režimu na dojetí Zásah palubní diagnostiky toto signalizuje na informačním displeji Jestliže ani nastavení nouzového režimu nepostačuje, dojde po výstraze k zastavení motoru obr.1

Komunikační sítě automobilu běžné sítě určené pro přenos dat - podstatou je objem dat přenesený v určitém čase sítě určené pro práci v reálném čase - je podstatné, za jak dlouho dokáží přenést informaci z jednoho zařízení do druhého Specifikace SAE J2057 rozděluje sítě pro použití v automobilech: Class A - 1 kb/s až 10 kb/s. Ovládání zařízení integrovaných do automobilu (okna, zrcátka, sedadla atd.). Dále se používají pro testování a diagnostiku. Zástupcem je např. K-Line Class B - 10 kb/s až 125 kb/s. Pro ovládání zařízení u kterých jsou kladeny vyšší nároky na rychlost, neboť slouží mj. k zajištění spolupráce různých zařízení v reálním čase. Příkladem těchto sítí je rozhraní SAE J1850 (GM a Ford). Class C - 125 kb/s až 1 Mb/s. Vysoká rychlost, spolehlivost a bezpečnost. Jsou obvykle vystavěny na bázi sběrnice CAN a používají se např. pro ABS, řízení motoru, a stabilizační funkce.

Diagnostika elektronických systémů automobilu Vnitřní diagnostika (sériová komunikace) - kontrolovaná soustava je vybavena obvody samokontroly sledujícími průběžně její stav. Tyto obvody (On Board Diagnostic, OBD II, EOBD) komunikují s ŘJ (ECU) motorů Vnější diagnostika (paralelní komunikace) - kabelový adaptér externího analyzátoru se připojí přímo mezi ECU a její kabelový konektor a dochází ke komplexnímu monitorování jejího stavu Funkční diagnostika (paralelní komunikace) - externí přístroj umožňuje zjištění závad na elektronických i neelektronických systémech při běžícím motoru. Sleduje signály od a k ECU a porovnává je s mezními hodnotami, které má uloženy v paměti Speciální diagnostika - využívá OBD pro monitorování vozidla při jeho vývoji, testování a sportovním nasazení

On Board Diagnostic Technická realizace OBD diagnostika poruch (umožňuje vypsat chybové kódy z registru událostí ve voze) mazáni a nulování chybových servisních navěstí (např. při výměně oleje atd.) nastavení parametrů součástí vozu (motor, imobilizier atd.) zobrazeni a uložení parametrů z jízdy - spotřeba, teplota, otáčky, dávkování paliva atd. nulování tachometru, odebírání, přidávání klíčů od auta atp Technická realizace OBD K-Line (Bosch - blikací kód) obr.2 K+L Line (diagnostická zásuvka) OBD2, EOBD (od 1996, od 2000 povinně) obr.3 obr.4 obr.5 Protokol komunikace (ISO 9141, SAE J1850 VPW) CAN Bus (Controller Area Network) obr.6 Softverová podpora (VW – VagCom) obr.7 obr.8

Sériová komunikace přímá – probíhá pomocí kabelů, kterými jsou zařízení propojena nepřímá – pomocí zprostředkovacího média (telefonní síť, optický kabel, radiové vlny) Pro převod signálů na signály vhodné pro zprostředkovací médium se používá tzv. modem (modulátor/demodulátor), který se připojuje k počítači jako běžné sériové zařízení. jednosměrná komunikace (v nejjednodušším případě pouze dva vodiče – datový a signálová zem, další vodiče pro řízení spojení (handshaking) dvousměrná komunikace (minimálně tři vodiče (TxD, RxD, SG), handshaking další čtyři vodiče (DSR, DTR, RTS, CTS), přídavné informace CD (detekce nosné) a RI (indikátor vyzvánění)

Data se přenášejí po slovech různé délky Data se přenášejí po slovech různé délky. Obvykle se používá terminologie spojená s kódováním textu, tj. přenos probíhá po znacích, které mají podle ASCII tabulky délku 7 nebo 8 bitů. Vysílač i přijímač musí používat stejnou délku slova. Přenosové rychlosti v bps (bity za sekundu) – obyčejně v řadě 150, 300, 600, 1200, 2400, 4800, 9600 a 19200. synchronní přenos – znaky jsou vysílány v blocích, jsou mezi nimi pravidelné mezery, po příjmu prvního znaku může přijímací zařízení přesně předpokládat, kdy přijde znak další, tj. může se synchronizovat s vysílačem asynchronní přenos – znaky nejsou vysílány bez přerušení, před a po každém znaku je třeba vložit zvláštní bity, které indikují začátek a konec znaku (spouštěcí a závěrný bit), pro detekci chyb se vkládá ještě tzv. paritní bit

Komunikace na bázi sběrnice CAN (Controller Area Network) Průmyslová sběrnice CAN byla původně vyvinuta firmou Bosch pro řídicí systémy v automobilech. V průmyslové automatizaci ji využívá stále více výrobců řídicích systémů, senzorů a akčních členů. Značné celosvětové rozšíření této sběrnice je dáno především jejími význačnými vlastnostmi: vynikající poměr cena/výkon flexibilita přenosových rychlostí a dosahu (např. při rychlosti 1Mbit/s je dosah 40m, při 10kbit/s až několik kilometrů) komunikace je zajištěna přímo na úrovni běžně dostupného čipu od více výrobců snadná implementace a propojování (kroucený pár vodičů) snadná diagnostika zpráv na síti