ENERGETICKÉ VYUŽÍVÁNÍ BIOMASY V TŘEBÍČI Projekt: „Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou el. energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Financování třetí stranou pro projekty zabývající se energií dřeva v obcích Jonas Mey Berlínská energetická agentura Liberec,
EXPERT NA TEPLO.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Vývoj emisí TZL (prachu) z AMO
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Pavlína Voláková,Ph.D. spol. Žlutická teplárenská a.s.
Teplárenství na rozcestí
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Tepelná elektrárna.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Teplárna Otrokovice a.s.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
 Regulace otopné soustavy (termoregulační ventily apod.)  Později zateplování budov (od roku 2000 doposud)  Aktuálně hledání alternativních.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Vytápění Dálkové vytápění
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Ing. Josef Géba Kogenerace na biomasu.
Výroba elektrické energie - obecná část
Teplárny Brno, a.s. – EKOLOGICKÉ TEPLO PRO BRNO
Transkript prezentace:

ENERGETICKÉ VYUŽÍVÁNÍ BIOMASY V TŘEBÍČI Projekt: „Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou el. energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči“

Historie projektu • 12/ nákup areálu K13

Historie projektu • 10/2001 – Plynové kotle 2 x 5 MWt

Historie projektu Celkový tepelný výkon kotelny 10 MWt Celkový elektrický výkon kotelny 0 MWe 5MW Vjezd do areálu

Historie projektu • 01/ Kotel na spalování biomasy Vesko-B 3,0 MW

Historie projektu Celkový pohled na kotelnu, denní zásobník paliva 01/2002

Historie projektu Celkový tepelný výkon kotelny 13 MWt Celkový elektrický výkon kotelny 0 MWe 5MW Vjezd do areálu 3MW

Historie projektu • 01/ Kogenerační jednotky TEDOM 140 a TEDOM 132

Historie projektu Celkový tepelný výkon kotelny 13,4 MWt Celkový elektrický výkon kotelny 0,27 MWe 5MW Vjezd do areálu 3MW MT 140 MT 132

Historie projektu • 12/ zahájení projektu „Výstavba zařízení pro společnou výrobu elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC“

Historie projektu • 10/ plynové kotle 2 x 6 MW

Historie projektu Celkový tepelný výkon kotelny 25,4 MWt Celkový elektrický výkon kotelny 0,27 MWe 5MW Vjezd do areálu 3MW 6MW MT 140 MT 132

Historie projektu • 01/ kotel na spalování biomasy 7 MWt (součást ORC)

Historie projektu Popelový kontejner Denní zásobník paliva

Historie projektu • 02/2005 – vložkování komína pro biomasové kotle

Historie projektu • 04/ spuštění ORC turbíny 1 MWe

Historie projektu • 05/2005 – akumulační nádrž 1800 m3

Historie projektu Celkový tepelný výkon kotelny 32,4 MWt Celkový elektrický výkon kotelny 1,27 MWe 5MW Vjezd do areálu 3MW 6MW MT 140 MT 132 ORC 1 MW 7MW

Historie projektu • 05/ výstavba informačního centra

Historie projektu • 06/2005 – slavnostní otevření první instalace ORC v ČR

Historie projektu • 02/ spuštění kotle na spalování slámy 5 MW

Historie projektu

Celkový tepelný výkon kotelny 37,4 MWt Celkový elektrický výkon kotelny 1,27 MWe 5MW Vjezd do areálu 3MW 6MW MT 140 MT 132 ORC 1 MW 7MW 5MW

Historie projektu - rekapitulace • 04/ spuštění ORC turbíny 1 MWe • 05/ výstavba informačního centra • 12/ nákup areálu K13 • 10/ spuštění plynových kotlů 2 x 6 MWt • 01/ spuštění kotle na spalování biomasy 7 MWt (součást ORC) • 12/ zahájení projektu „výstavba zařízení pro společnou výrobu elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC“ • 01/ spuštění kogeneračních jednotek TEDOM 140, TEDOM 132 • 01/ spuštění kotle na spalování biomasy 3 MWt • 10/ spuštění plynových kotlů 2 x 5 MWt • 02/ spuštění kotle na spalování slámy 5 MWt • 06/ slavnostní otevření první instalace ORC v ČR • 05/ akumulační nádrž 1800 m3

Palivová základna Piliny Zelená štěpka Kůra Sláma

Výroba tepla a spotřeba paliv – ORC Tepl á rna sever Rok Spotřeba plynu "m3" Výroba z plynu "GJ" Spotřeba biomasy "m3" Výroba biomasy "GJ" Celkem "GJ"

Výroba el. energie zdroj - ORC Teplárna sever Rok Výroba el. energie plynovou kogenerací v kWh Výroba el. energie z biomasy v kWh Celkem výroba el. energie v kWh

Poměr výroby tepla z biomasy v rámci CZT v Třebíči

Historie centrálního zásobování teplem lokalita Hájek a Nové Dvory

K6 K7 K1 K3 K5 K11 K10 K12 K8 K9 K4 K2 Rozvody CZT, lokalita Hájek, Nové Dvory –1999 ORC Teplárna sever Legenda: Bloková plynová kotelna Vícepalivový zdroj Domovní plynová kotelna Zrušená bloková plynová kotelna Zrušená domovní plynová kotelna Teplovodní rozvody Rozvody realizované v letošním roce Rozvody napojené na K13

K6 K7 K1 K3 K5 K11 K10 K12 K8 Zrušená K9 Zrušená K4 Zrušená K2 Rozvody CZT, lokalita Hájek, Nové Dvory –2000 ORC Teplárna sever Legenda: Bloková plynová kotelna Vícepalivový zdroj Domovní plynová kotelna Zrušená bloková plynová kotelna Zrušená domovní plynová kotelna Teplovodní rozvody Rozvody realizované v letošním roce Rozvody napojené na K13

Rozvody CZT, lokalita Hájek, Nové Dvory –2001 K1 K3 K5 K11 K12 K8 Zrušená K9 Zrušená K4 Zrušená K2 K7 Zrušená K10 Zrušená K6 ORC Teplárna sever Legenda: Bloková plynová kotelna Vícepalivový zdroj Domovní plynová kotelna Zrušená bloková plynová kotelna Zrušená domovní plynová kotelna Teplovodní rozvody Rozvody realizované v letošním roce Rozvody napojené na K13

Rozvody CZT, lokalita Hájek, Nové Dvory –2002 K1 K3 K5 K11 K12 K8 Zrušená K9 Zrušená K4 Zrušená K2 Zrušená K10 Zrušená K6 Zrušená K7 ORC Teplárna sever Legenda: Bloková plynová kotelna Vícepalivový zdroj Domovní plynová kotelna Zrušená bloková plynová kotelna Zrušená domovní plynová kotelna Teplovodní rozvody Rozvody realizované v letošním roce Rozvody napojené na K13

Rozvody CZT, lokalita Hájek, Nové Dvory –2003 K1 K3 K11 K12 Zrušená K9 Zrušená K4 Zrušená K2 Zrušená K10 Zrušená K6 Zrušená K7 Záložní K5 Zrušená K8 ORC Teplárna sever Legenda: Bloková plynová kotelna Vícepalivový zdroj Domovní plynová kotelna Zrušená bloková plynová kotelna Zrušená domovní plynová kotelna Teplovodní rozvody Rozvody realizované v letošním roce Rozvody napojené na K13

Rozvody CZT, lokalita Hájek, Nové Dvory –2004 K1 K3 K12 Zrušená K9 Zrušená K4 Zrušená K2 Zrušená K10 Zrušená K6 Zrušená K7 Záložní K5 Zrušená K8 K11 ORC Teplárna sever Legenda: Bloková plynová kotelna Vícepalivový zdroj Domovní plynová kotelna Zrušená bloková plynová kotelna Zrušená domovní plynová kotelna Teplovodní rozvody Rozvody realizované v letošním roce Rozvody napojené na K13

Rozvody CZT, lokalita Hájek, Nové Dvory –2005 K12 Zrušená K9 Zrušená K4 Zrušená K2 Zrušená K10 Zrušená K6 Zrušená K7 Záložní K1 Zrušená K8 Záložní K5 Zrušená K3 Zrušená K11 ORC Teplárna sever Legenda: Bloková plynová kotelna Vícepalivový zdroj Domovní plynová kotelna Zrušená bloková plynová kotelna Zrušená domovní plynová kotelna Teplovodní rozvody Rozvody realizované v letošním roce Rozvody napojené na K13

Rozvody CZT, lokalita Hájek, Nové Dvory –2006 Zrušená K9 Zrušená K4 Zrušená K2 Zrušená K10 Zrušená K6 Záložní K1 Zrušená K8 Záložní K5 Zrušená K3 Zrušená K11 Zrušená K12 Zrušená K7 Vytápěno zdrojem K bytů 3 zákl. školy, 6 mat. školek plavecký areál, hotel Celková délka rozvodů tepla 15,8 km ORC Teplárna sever Legenda: Bloková plynová kotelna Vícepalivový zdroj Domovní plynová kotelna Zrušená bloková plynová kotelna Zrušená domovní plynová kotelna Teplovodní rozvody Rozvody realizované v letošním roce Rozvody napojené na K13

Budoucnost biomasy v Třebíči • 08/2007 – instalace kotle na spalování slámy VESKO-S 5,0 MW – teplárna JIH • 03/2008 – instalace kotle na spalování slámy VESKO-S 5,0 MW – teplárna JIH

Závěr • Cesta k naplnění indikativního cíle podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny v České republice ve výši 8% do roku 2010 (skutečný stav 3.8%) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/77/ES a 2004/08/ES • Vícepalivovost – snížení rizikovosti dodávek energií a cenových výkyvů paliv • Udržitelný rozvoj v regionu, využití místních zdrojů (klest, těžební zbytky, sláma atd.) • Úspora CO2 – omezení skleníkových plynů (Kjótský protokol) • Sláma + energetické plodiny – šance pro zemědělce – využití přebytečné půdy • Vytvoření nových pracovních míst při zpracování biomasy pro energetické účely • Řešení krizové situace – zajištění dodávek tepla i při výpadku elektrické energie a zemního plynu

Reference: kotle TTS - ČR Horka u St. Paky: Ekovariant 1,0 MW Planá u Mar. Lázní: Vesko-B 1,7 MW Brno - Bystrc: Vesko-B 1,1+1,5 MW

Reference: kotle TTS - ČR Jindřichův Hradec: Vesko-B 2 x 3,0 MW Zruč nad Sázavou: Vesko-B 1,8 + 2,5 MW Vimperk: Vesko-B 3,0 MW

Reference: kotle TTS - SR Malacky: Vesko-B 2,0 + 3,0 MW Detva: Vesko-B 8,0 MW Hriňová: Vesko-B 1,9 MW

Děkuji za pozornost Miroslav Mikyska tel: TTS s.r.o.