Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Advertisements

Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Aktuální možnosti podpory podnikání v OPPI Ing. Blanka Miksová Regionální kancelář pro Středočeský kraj a Prahu Agentura CzechInvest.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Operační program Podnikání a inovace
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
BIOMASA TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ PODMÍNKY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ IV Energetické programy Operačního programu Podnikání a Inovace MPO - České.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Úspory energie a regenerace
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. března 2013 Veletrh AMPER 2013 Operační program.
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Č. P
Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Ostrava
Operační program životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Transkript prezentace:

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie – III.výzva Operační program Podnikání a inovace 1

Eko-energie – III.výzva Program 2007 - 2013 Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie – III.výzva Program 2007 - 2013 Operační Program Podnikání a Inovace (OPPI) 15 programů celkem na OPPI 3 578 014 760 € Cílem výzvy Eko-energie je stimulace aktivit podnikatelů v oblasti snižování energetické náročnosti výroby a spotřeby primárních energetických zdrojů. EKO-ENERGIE – 8 mld. Kč (cca 9%)

Eko-energie – III. výzva Cíle programu Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie – III. výzva Cíle programu snížit energetickou náročnost využít potenciál energetických úspor a druhotných zdrojů omezit závislost na dovozu energ. komodit snížit spotřebu fosilních paliv zvýšit využití OZE 3

Plán. alokace pro Výzvu: 3 000 mil. Kč Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie III. VÝZVA příjem registračních žádostí 1.3. 2010 do 30.6. 2010 příjem plných žádostí 1.5. 2010 do 30.9. 2010 podání ŽOPL nejpozději do 30.6. 2013 Plán. alokace pro Výzvu: 3 000 mil. Kč 4

Eko-energie – III. výzva Podporované aktivity Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie – III. výzva Podporované aktivity Zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie (úspory) Modernizace stávajících zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu. Zavádění a modernizace systémů měření a regulace. Zlepšování tepelně technických vlastností budov. Využití odpadní energie v průmyslových procesech. Zavádění kombinované výroby elektřiny a tepla. Snižování energetické náročnosti výrobních a tech. procesů. 5

Eko-energie – III. výzva Podporované aktivity 2. Využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů: výstavba nových a rekonstrukce stávajících výrobních zařízení na výrobu a rozvod elektrické energie a tepla vyrobené s využitím vody, biomasy a druhotných zdrojů (skládkový plyn)

Eko-energie – III.výzva Jaký problém mohu vyřešit? Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie – III.výzva Jaký problém mohu vyřešit? chci vyrábět energii a teplo z OZE chci ušetřit výdaje za energie potřebuji zateplit objekt potřebuji rekonstruovat tepelné hospodářství 7

Eko-energie – III.výzva Typy opatření - OZE Výstavba nebo modernizace, rekonstrukce: MVE Bioplynové stanice Elektrárny na biomasu Tepelného čerpadla Solárních kolektorů (nikoliv fotovoltaika) 8

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie – III.výzva Konkrétní příklady na úsporu ENERGIE s podílem OZE Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty

zateplení stěn a střechy výměna oken, dveří a vrat Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty zateplení stěn a střechy výměna oken, dveří a vrat neefektivní kotel na hnědé uhlí bude nahrazen účinným tepelným čerpadlem modernizace systémů měření a regulace 10

zateplení, výměna oken a dveří náhrada kotle na uhlí kotlem na biomasu Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty zateplení, výměna oken a dveří náhrada kotle na uhlí kotlem na biomasu 11

zateplení, výměna oken a dveří solární kolektory na ohřev vody Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty zateplení, výměna oken a dveří solární kolektory na ohřev vody 12

Eko-energie – III.výzva Příjemci dotace Malé a střední podniky (s výjimkou podnikatelů ve vyloučených oborech - zemědělství, hutnictví, rybolov, apod.) Velké podniky (nad 250 zaměstnanců) aktuálně pro III. výzvu pouze pro první aktivitu (úspory energie)

Eko-energie – III.výzva Příjemci podpory Podnikat na území ČR Musí být poplatník daně z příjmu Nesmí být příspěvkovou organizací či společností 100% vlastněnou veřejným sektorem Nejpozději od roku zahájení projektu musí vést účetnictví Začínající podnikatel (matka)

Eko-energie – III.výzva Nepodporované sektory Zemědělství, rybolov a akvakultura Uhelný průmysl (výroba koksu) Výroba syntetických vláken Stavba a oprava lodí Ocelářský průmysl

Eko-energie – III.výzva Podmínky přijatelnosti projektu Vlastnická práva k nemovitostem Pořizovaný majetek musí být ve vlastnictví po dobu 3 let (5 let) Příjemce podpory je povinen po dobu 3 let umožnit přístup zaměstnancům Velké podniky dokládají motivační účinek poskytovatele k provádění kontroly Archivace dokumentů

Eko-energie – III.výzva Způsobilé výdaje Projektová dokumentace, inženýrská činnost Rekonstrukce, modernizace staveb Úpravy pozemků Novostavby (u OZE!) Náklady na (u OZE!) nákup pozemků (max. 10 % z celkových ZV) nákup staveb (max. 10 % z celkových ZV) Stroje a zařízení včetně řídícího software Publicita projektu 17

Eko-energie – III.výzva Nezpůsobilé výdaje Energetický audit, studie proveditelnosti Nákup použitých strojů DPH (pokud je plátcem DPH) Náklady uhrazené před datem přijatelnosti projektu Splátky půjček a úvěrů Sankce a penále Leasing

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Eko-energie – III. výzva Výše podpory podle priorit min. 0,5 mil. – max. 250 mil. 1. Úspory energie podle regionální mapy 2. OZE - Malé vodní elektrárny 40% 3. Teplo z OZE 4. Kombinovaná výroba elektřiny a tepla z OZE a využití skládkového plynu 30% 5. Tepelná čerpadla 6. Výroba elektrické energie z biomasy a skládkového plynu bez využití odpadního tepla

40/50/60 Moravskoslezko nevztahuje se na hl. město PRAHA Eko-energie – III. Výzva Dotace dle regionální mapy: 40/50/60 Moravskoslezko nevztahuje se na hl. město PRAHA

STATISTIKA 1,7 mld 4,5 mld 3 mld

Agentura pro podporu podnikání a investic DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Petr Růžička CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Tel.: 296 342 910 E-mail: petr.ruzicka@czechinvest.org