Chotíkov – možnosti využití plochy po rekultivaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Využívání druhotných zdrojů energie
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Vliv energetiky na životní prostředí … (XVI. Seminář energetiků)
Současný systém managementu skládkování v MSK
Duben ’15Plzeň Odpady Aspekty energetického využívání odpadů, srovnání situace v ČR a EU. Pavel Bartoš – FITE, a.s. Dagmar Juchelková – VŠB-TU Ostrava.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o. Březinova 42, Brno
Společenské a hospodářské prostředí
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Tepelná elektrárna.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Energetické využití odpadu ve spalovně SAKO Brno
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Chotíkov – možnosti využití plochy po rekultivaci

Legislativní opatření, která budou do budoucna omezovat skládkování odpadu a preferovat jiné technologie jeho zhodnocení: Opatření z plánu odpadového hospodářství ČR - nařízení vlády č. 197/2003: nepodporovat výstavbu skládek odpadů ze státních prostředků snížit podíl odpadů ukládaných na skládky o 20% do roku 2010 ve srovnání s rokem 2000 snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak, aby podíl této složky činil v roce 2010 nejvíce 75% hmotnostních, v roce 2013 nejvíce 50% hmotnostních a výhledově v roce 2020 nejvíce 35% hmotnostních z celkového množství BRKO vzniklého v roce 1995 dodržovat zákaz ukládat na skládky BRKO

Usnesení Evropského parlamentu z roku 2003: energetické využití odpadu – příspěvkem pro šetření přírodních zdrojů od roku 2010 zakázat skládkování předem neupraveného odpadu s obsahem biologicky rozložitelných složek od roku 2015 zakázat skládkování papíru, lepenky, skla, textilu, dřeva, plastů, kovů, pryže, korku, porcelánu, betonu, cihel a dlaždic od roku 2020 zakázat skládkování veškerého využitelného odpadu

Navrhované sazby poplatků dle připravované novely zákona o odpadech

Schéma výskytu odpadu v Plzeňském kraji

Možnosti technologií na zpracování a využívání odpadu na skládce Chotíkov Energetické (termické) zpracování odpadu Klasické - spalování Zplyňování - plazma Anaerobní fermentace Mechanicko biologické zpracování odpadu (MBU) Z výše uvedených možností bude společně s obcemi vybrána vhodná varianta Na tuto variantu bude zpracována studie vlivu na životní prostředí (EIA)

Roštová spalovna odpadu Jedná se o klasické zařízení sestávající z  velkokapacitního bunkru pro příjem odpadu, roštového kotle, čištění spalin a komína o výšce cca 100 až 150 m dle rozptylové studie. Vyrobená pára v kotli je využívána pro výrobu elektřiny a tepla v kondenzační odběrové turbině. Ve spalovacím prostoru roštového kotle musí být zajištěna teplota nejméně 850°C a setrvání spalin při této teplotě bude činit minimálně 2s. Pro pochody najíždění a odstavování zařízení jsou využívány podpůrné hořáky na zemní plyn nebo LTO.

Roštová spalovna odpadu - výhody spolehlivé a dlouhodobě odzkoušené zařízení s konkrétními a průkaznými referencemi využití odpadu pro výrobu elektrické a tepelné energie výhoda pro obce ve formě poplatku za spálení odpadu

Roštová spalovna odpadu - nevýhody vyšší cena za příjem odpadu na vstupu do spalovny o poplatek za spalování odpadu plán odpadového hospodářství ČR spalovny nepodporuje vyrobená elektřina z BRO ze spaloven odpadu není podporována

Bilance roštové spalovny spalovna 2,4 mld Kč Kogen. 9 MWe Popílek + produkty z čištění spalin 6 .000 t/r Prodej elektřiny a tepla – 42.0 00 MWh /r Škvára 26.4 t/r 100.000 t/r KO 3 .1 00 Kč/t Poplatek 300 Kč/t spalin 6.000 t/r

Blokové schéma roštové spalovny

Firma KELAG / Arnoldstein Ceny za spálení odpadů spalovna Cena EUR/t Cena Kč/t Wels 138 3450 AVN v Dürnrohru 130 3250 Firma KELAG / Arnoldstein 150 3750 Praha ZEVO Malešice - 2160 SAKO Brno 3000 TERMIZO Liberec 1200

Zařízení na vysokoteplotní zplyňování odpadů jedná se o vysokoteplotní zplyňování odpadů vznikající syntézní plyn je po vyčištění využit k výrobě elektrické energie v paroplynovém cyklu (spalovací turbina, spalinový kotel, parní turbina)

Zařízení vysokoteplotního zplyňování odpadů - výhody minimální emise do ovzduší – pouze emise ze spalování syntézního plynu ve spalovací turbině (CO, NOx) zařízení pravděpodobně nebude konfliktní při projednání s veřejností zařízení produkuje pouze vitrifikovanou strusku (11.000 t/r)

Zařízení vysokoteplotního zplyňování odpadů - nevýhody na zařízení na zplyňování odpadu s obsahem BRO a následnou výrobou elektřiny z uvolněného syntézního plynu jako celek neexistuje referenční jednotka a zařízení není provozně odzkoušené vyrobená elektřina z BRO není podporována dotčené obce nedostanou poplatek za likvidovaný odpad

Bilance vysokoteplotního zplyňování odpadu

Blokové schéma vysokoteplotního zplyňování odpadu

Anaerobní fermentace Technologie je vhodná pro odpady s vysokým podílem biologické složky. Během procesu fermentace organického odpadu je produkován bioplyn, který je jímán v horní části fermentoru a od jednotlivých fermentorů je sveden do společného sběrače a následně využíván v kogenerační jednotce k výrobě elektřiny.

Anaerobní fermentace - výhody zařízení je provozně odzkoušené na BRO minimální emise do ovzduší zařízení pravděpodobně nebude konfliktní při projednání s veřejností

Anaerobní fermentace - nevýhody technologie není vhodná pro likvidaci pouze komunálního odpadu je potřeba zajistit spálení cca 45.000 t vytříděného odpadu (směs - papír, plasty, kovy, dřevo, textil, sklo, hlušina) produkuje 19.000 t odpadu na skládku dotčené obce nedostanou poplatek za likvidovaný odpad

Bilance anaerobní fermentace

Blokové schéma anaerobní fermentace

Výstavba mechanicko-biologické úpravy odpadu (MBÚ) Mechanicko biologická úprava (MBÚ) je určena především na zpracování zbytkového komunálního odpadu a podobných odpadů, které nejsou vhodné pro kompostování či anaerobní digesci Hlavním cílem MBÚ je předúprava odpadů před uložením na skládky (biologická stabilizace odpadu – snížení tvorby skleníkových plynů na skládce) a částečné využití některé složky těchto odpadů. Metoda MBÚ se skládá z: třídění odpadu na jednotlivé frakce dále využitelné frakce - sklo, kovy, PET lahve – prodej výhřevné frakce (papír, dřevo, plasty apod.), které z důvodu znečištění nejsou vhodné k dalšímu využití k recyklaci - jsou využity jako palivo do spaloven zbytkové frakce –na skládky NO a KO Metoda MBÚ neslouží primárně pro materiálové využívání zbytkových SKO, ale je metodou předřazenou energetickému využívání výhřevných frakcí. Metoda není základní, ale pouze doprovodnou metodou.

MBÚ - výhody MBÚ nepotřebuje stále množství zpracovávaného odpadu, může mít i menší kapacitu než spalovna, flexibilní přizpůsobení potřebám dané oblasti, možná úprava MBÚ na pouhou kompostárnu a dotřiďovaní linku MBÚ umožňuje přizpůsobit technologii požadavku finálních odběratelů vyrobených paliv. Odpad/palivo z MBÚ pro energetické využití zbaven balastu snižujícího výhřevnost a také mnohých složek způsobujících nepříznivé složení emisím v průběhu spalování. Nejzajímavější možností jsou zařízení kombinující postupy MBÚ s produkcí bioplynu. Investiční náklady MBÚ se liší projekt od projektu, ale obecně lze připustit, že samotná MBÚ může být levnější než stavba spalovny (náklady na ošetření odpadního vzduchu, odpadních vod, biofiltrace apod. mohou cenu za MBÚ dostat na úroveň spalovny). Projekty MBÚ nejsou v současnosti tak vysoce společensky kontroverzní jako spalovny – jsou přijatelnější pro veřejnost.

MBÚ - nevýhody provozní náklady MBÚ jsou většinou vyšší než u spalovny MBÚ může být výdělečná, pokud se podaří prodat výstupní produkty (problém !), tyto technologie jsou velmi zranitelné v tržním hospodářství Převažující množství odpadů vstupujících do MBÚ vystupuje z tohoto zařízení jako vysokovýhřevná "lehká frakce" a je tedy předurčeno k energetickému využití. Menší část inertních odpadů (nízkovýhřevná "těžká frakce") je pak ukládána do skládky. Právě nedostatek resp. absence kapacit, kde by se za přijatelných podmínek dala ona lehká frakce z MBÚ spalovat, je kardinálním problémem, s nímž se v poslední době potýká většina projektů MBÚ v Německu a Rakousku. Uplatnění produktů z MBÚ je klíčový problém. Kompost z MBÚ často nevyhovuje legislativním požadavkům povolujících jeho další využití, vedle toho roste množství kvalitního kompostu ze zeleného/zahradního odpadu, který konkuruje méně kvalitnímu kompostu z SKO. Podsítná frakce s vysokým obsahem biologicky rozložitelných složek není využitelná pro výrobu standardních kompostů použitelných v zemědělství nebo zahradnictví, ale je přímo ukládána na speciální kategorie skládek nebo je využívána k rekultivaci skládek. pro technologii MBÚ není určen tzv. stav techniky a nelze je porovnat s BAT. V ČR ani v EU neexistuje legislativa, která by upravovala provoz a ochranu ŽP při něm (emise apod.), odpovídající provozní zkušenosti jsou malé

MBU - závěry Metoda MBÚ neslouží primárně pro materiálové využívání zbytkových SKO, ale je metodou předřazenou energetickému využívání výhřevných frakcí. Materiálově v klasickém pojetí jsou využívány pouze vytříděné kovové složky. Budování samostatných MBÚ izolovaně bez možnosti energetického využití odpadů není smysluplné. Provozem MBÚ se proces spalování neeliminuje, pouze se přesouvá do procesu spalování ve speciálních zařízeních (dražších, než spalovny na SKO), nebo do procesu spoluspalování (elektrárny, cementárny – „maskované „ spalovny bez patřičné ochrany ŽP). Pokud má MBÚ účelně a ekonomicky fungovat, musí být součástí integrovaného systému. V současnosti sílí názor, že MBÚ je mezistupeň, který může výrazně prodražit celý integrovaný systém pro nakládání s odpady. Metoda je dle zkušeností v zahraničí velmi drahá a neefektivní

Obecné schéma linky mechanicko-biologické úpravy

Kombinace MBÚ se spalovnou

Obchvat Města Touškova dle územního plánu Plzeňského kraje