ELEKTRÁRNY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Princip a popis jaderných reaktoru
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Energetika.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Sluneční elektrárna.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
Jaderná energie.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Tepelný akumulátor.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Větrná energie.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
VODNÍ ENERGIE.
Společenské a hospodářské prostředí
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Radioaktivita.
Digitální učební materiál
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Jaderné Elektrárny.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Tepelná elektrárna.
Výroba elektrické energie
Jaderná Elektrárna.
Vodní Elektrárny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Výroba elektrické energie
Tepelné akumulátory.
Netradiční zdroje elektrické energie
Jaderná elektrárna.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

ELEKTRÁRNY

TEPELNÉ ELEKTRÁRNY Princip: spalováním paliva získáme páru, ta roztočí turbínu, která je spojena s generátorem. Ten přemění mechanickou energii na elektrickou.   Dělíme: - kondenzační tepelné elektrárny: vyrábí pouze el. energii, účinnost 30-40% - teplárny: vyrábí el. energii, zbytkové teplo se používá k vytápění a ohřevu vody, účinnost 60-75%

JADERNÉ ELEKTRÁRNY Je vlastně tepelná elektrárna, která má místo parního kotle jaderný reaktor, v němž probíhá štěpení těžkých prvků (uran, plutonium), za současného uvolňování velkého množství tepla. Jaderné elektrárny využívají jako palivo obohacený uran, což je uran, v němž byl zvýšen obsah izotopu 235U z původních 0,5 % na 2 – 5 %. Podle odhadů vydrží zásoby uranu nejméňe 270 let.

Štěpením jádra uranu 235 vzniká - 83% tepla - 17% energie radioaktivního záření   Řízení výkonu se děje změnou pohlcování neutronů zasouváním tyčí do aktivní zóny reaktoru. Spotřeba paliva: 1kg uranu 235 nahradí asi 300 tun uhlí

Výhody: - vysoký výkon - nevypouští do ovzduší škodlivé látky - neprodukují skleníkové plyny - jejich odpady jsou zcela pod kontrolou - těžba uranu je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než těžba uhlí   Nevýhody: - pořizovací cena - ukládání radioaktivního odpadu

VODNÍ ELEKTRÁRNY Voda patří k nevyčerpatelným zdrojům energie, a to kinetickou nebo potencionální energií vodních toků. Výhody: - voda je nevyčerpatelným zdrojem energie - nejsou produkovány žádné škodlivé emise - mohou startovat během několika sekund - vyžaduje minimální obsluhu, lze je ovládat na dálku - přehradní jezera mohou sloužit i k jiným účelům (sport, rekreace, zdroj pitné vody) - přehradní hráz dokáže zabránit menším povodním Nevýhody: - vysoká investice - složitá výstavba - nutnost zatopení velkého území - brání přirozené migraci vodních živočichů - brání lodnímu provozu, je nutno vybudovat systém zdymadel Vodní elektrárny rozdělujeme na akumulační, přečerpávací a průtočné.

Akumulační elektrárny Voda teče spádem z vyššího místa a pohání turbínu připojenou na generátor. Jsou charakterizovány vzdouvacím zařízením, kde je velká zásoba vody. Pracují v době energetických špiček

Přečerpávací elektrárny Jde o speciální typ vodní elektrárny, která slouží ke skladování energie. Vyrábí elektřinu v době energetických špiček. V noci se přečerpává voda z dolní nádrže do horní. Při výrobě elektřiny protéká voda z horní nádrže přes turbínu do dolní nádrže.

Průtočné elektrárny Jsou základní elektrárny. Využívá se tekoucí vody až do plné hltnosti turbíny, přebytek vody padá nevyužitý přes jez do řečiště. Nejčastěji jsou to malé elektrárny

NETRADIČNÍ ZDROJE EL. ENERGIE Jsou to zdroje, které jsou v podstatě nevyčerpatelné   Výhody: - ušetření zdrojů fosilních paliv - odpadá znečištění ovzduší - snížení skleníkového efektu Nevýhoda: - obvykle vyšší pořizovací náklady

Netradiční zdroje elektrické energie jsou například: Sluneční energie Větrné elektrárny Využití biomasy

Sluneční tepelná elektrárna

Fotovoltaické panely Fotovoltaické panele jsou vytvořené z křemíku a křemík je jeden z nejčastějších prvků na Zemi. Fotovoltaické panely se skládají z dvou častí – pozitivní a negativní, a rozdíl potenciálu mezi těmito dvěma části závisí na intenzitě slunečního záření. Sluneční energie přichází na Zemi ve tvaru fotonu. Když spadnou na povrch slunečního panelu, tyto fotony odevzdají svou energii panelu a tím způsobem vyrážejí záporně nabité elektrony z atomu. Vyražené elektrony se pohybuji ke druhé (negativní) straně panelu a tímto způsobem se tvoří rozdíl potenciálu, generuje se elektrická energie.

Větrné elektrárny Vítr vzniká prouděním vzduchu, které je způsobeno nerovnoměrným ohříváním vzduchu a země. Pohybová energie větru otáčí listy či lopatkami rotoru, tím vzniká mechanická energie. Ta se přenáší přes převodovku do generátoru, kde se mění na elektrickou energii.

Využití biomasy - Zpracování odpadů z domácností, zemědělství - Rychle rostoucí plodiny