Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Výroba a distribuce elektrické energie
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Sluneční elektrárna.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
EKO KVÍZ.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Registrační číslo projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Popis a funkce elektrárny
Jaderná energie.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Elektrárny v ČR.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Energetika.
Tepelné elektrárny.
Společenské a hospodářské prostředí
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Tepelná elektrárna.
Jaderná Elektrárna.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Odvětví průmyslu Česka
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Temelín.
Solární energie A její využití.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™

Současné elektrárny Z ekologického hlediska rozlišujeme zdroje obnovitelné a neobnovitelné. Jako neobnovitelné zdroje energie jsou označovány ty, jejichž množství je omezené, potenciální regenerace dlouhodobá a hrozí jejich brzké (v řádech desítek nebo stovek let) úplné spotřebování. Většina elektrické energie se dnes vyrábí z takových neobnovitelných zdrojů. Za obnovitelné zdroje se považují takové zdroje, které se v přírodě samovolně regenerují ze zdrojů s velmi dlouhým horizontem vyčerpání (např. vyčerpání sluneční energie se očekává až za několik miliard let). Elektrárny využívající obnovitelné zdroje: * tepelné, spalující biomasu * vodní (včetně přílivových) * větrné * geotermální * solární (tepelné nebo fotovoltaické). Elektrárny využívající neobnovitelné zdroje: * tepelné, spalující fosilní paliva * jaderné

Tepelné elektrárny Výhody: Nevýhody: Poměrně velký výkon Produkují obrovské množství emisí –(oxidy dusíku (NOx), oxid siřičitý, prachové částice nebo polyaroamatické uhlovodíky a také oxid uhličitý (CO2), který se podílí na vzniku skleníkových efektů). Hnědé uhlí, které zde slouží jako palivo, patří k neobnovitelným zdrojům energie. * V České republice pochází přes 62% energie z tepelných elektráren! (Skupina ČEZ provozuje v ČR 11 uhelných elektráren). * Tepelné elektrárny patří mezi nejméně ekologické!

Tepelná elektrárna

Jaderné elektrárny Nevýhody: Výhody: Nevýhodou jsou vysoké náklady na výstavbu Technologicky náročné získávání paliva Produkce jaderného odpadu Riziko jaderné havárie (byť je u moderních elektráren velmi nízké). Využívání neobnovitelného zdroje (U235) Výhody: Výhodou jaderných elektráren je vysoký výstupní výkon vzhledem k dodanému množství paliva. Jaderné elektrárny spotřebovávají velmi malé množství paliva. Za běžného provozu prakticky nulové exhalace (elektrárna produkuje pouze odpadní teplo a vodní páru). Nízké výrobní náklady. * V České republice téměř 1/3 elektrické energie vyrábí jaderné elektrárny! * V ČR máme v současné době 2 jaderné elektrárny – Dukovany a Temelín. * Ekologie je v tomto případě velmi spornou otázkou.

Dukovany

Vodní elektrárny Výhody: Nevýhody: Výstavba malých vodních elektráren je vnímána jako užitečná a je obvykle podporována. Jako malé vodní elektrárny se označují elektrárny s instalovaným výkonem do 10 MW včetně. Využití obnovitelného zdroje energie Nevýhody: Nevýhodou velkých vodních elektráren je nutnost budování velkých přehrad nebo nádrží, kvůli čemuž jsou i přes svůj obnovitelný charakter považovány za ekologicky kontroverzní Nelze je vystavět všude. Zasahují do přírodní krajiny. * Dlouhé Stráně mají největší energický výkon mezi vodními elektrárnami v České republice. * Skupina ČEZ provozuje v České republice 35 vodních elektráren. * Velmocí v počtu vodních elektráren je náš soused – Rakousko, jež se plně zaměřuje na ekologickou energie a striktně odmítá energii jadernou.

Vodní elektrárna

Větrné a sluneční elektrárny Nevýhody: Sluneční elektrárna zabírá poměrně velké množství místa. Náklady na stavbu jsou navíc velmi vysoké. Větrné elektrárny zase narušují estetický dojem krajiny. Když je tma nebo bezvětří elektrárny jsou nevyužitelné. Mají malý výkon Výhody: Slunce i vítr poskytují zdroj energie „zadarmo“  Obě dvě elektrárny jsou ekologické Využívají obnovitelné zdroje Nevypouští do ovzduší žádné emise, a proto nenapomáhají vzniku skleníkových efektů. * Skupina ČEZ vlastní v České republice jednu sluneční elektrárnu.

Větrné a sluneční elektrárny

Ekologický závěr Elektrárny více čí méně životnímu prostředí ubližují, ať už se jedná o estetický vzhled, emise, zastavování přírody či ukládání jaderného odpadu, vždy strádá právě PŘÍRODA. Nejekologičtější je samozřejmě nevyužívat žádnou elektrárnu, ale to bychom nemohli hrát na počítači své oblíbené hry (Warcraft ), koukat na televizi nebo jen tak surfovat po síti. (Myšlenky vycházející z ekologické skupiny Greenpeace)