SKLADBA PŘÍVLASTEK 2. část.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLADBA PŘEDMĚT.
Advertisements

SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK 2. část.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
SKLADBA PŘÍVLASTEK 1. část.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK 1. část.
Větné členy.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Přívlastek (Pk).
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
Rozvíjející větné členy - opakování -
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_737_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Přídavná jména - opakování (adjectives – revision)
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N13_Přívlastek TEMA: Český.
PŘÍVLASTEK - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_07_PŘÍVLASTEK - DRUHY Téma:
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
Mgr. Kateřina Karbulová, 2012 Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.02.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Grafický rozbor vět Postup.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

SKLADBA PŘÍVLASTEK 2. část

PŘÍVLASTEK SHODNÝ - opakování V první části věnované přívlastku jsme se dověděli, co nám tento větný člen blíže určuje a jak se na něj ptáme (Jaký? Který? Čí?). Potom jsme se zabývali přívlastkem shodným a vysvětlili jsme si, že se s rozvíjeným podstatným jménem shoduje v rodě, čísle a pádě. papírová květina přídavné jméno v rodě ženském (mladá) v jednotném čísle v 1. pádě podstatné jméno v rodě ženském (žena) v jednotném čísle v 1. pádě http://foldingtrees.com

PŘÍVLASTEK NESHODNÝ - PKn Podstatné jméno květina můžeme rozvíjet i jiným způsobem. Jaká květina? papírová květina květina z papíru rod ženský j.č. 1. pád rod ženský j.č. 1. pád rod ženský j.č. 1. pád rod mužský j.č. 2. pád přívlastek shodný PKs přívlastek neshodný PKn http://www.tactical-graphic-design.com

POSTAVENÍ PŘÍVLASTKU NESHODNÉHO Zkusme vytvořit z uvedených přívlastků shodných přívlastky neshodné: 2. pád proutěný koš bylinkový nápoj o zlatém prstenu s bratrovou dcerou vlněnou šálu koš z proutí 2. pád nápoj z bylinek 2. pád o prstenu ze zlata 2. pád s dcerou bratra 2. pád šálu z vlny nejčastěji bývá přívlastek neshodný v 2. pádě a stojí za podstatným jménem, které rozvíjí http://lovemeow.com http://eaukce.antiques-auctions.eu http://www.world-outbreak.cz

PŘÍVLASTKU NESHODNÉHO POSTAVENÍ PŘÍVLASTKU NESHODNÉHO Přívlastek neshodný stojí za podstatným jménem a může být i v jiných pádech než v druhém, např.: Dívka s perlou gymnasta na kruzích cesta k lesu 7. pád 6. pád 3. pád http://www.novinky.cz http://gymnasticscoaching.com http://www.ubytovani-penziony-trebon.cz

PŘÍVLASTEK NESHODNÝ - PKn Přívlastek neshodný, který je vyjádřen podstatným jménem, může být dále rozvíjen přívlastkem, např.: Sklenice pomerančového džusu se orosila. PO rozvitý PŘ slovesný jednoduchý sklenice se orosila Jaká sklenice? PKn džusu Jakého džusu? PKs pomerančového http://www.topnews.in

PŘÍVLASTEK NESHODNÝ - PKn V následujících větách určete všechny větné členy a vytvořte graf: Malý chlapec u posledního okna se nudil. PO rozvitý PŘ slovesný jednoduchý chlapec se nudil Jaký chlapec? PKs PKn malý u okna U jakého okna? PKs http://www.oasisfostering.co.uk posledního Dvacetimetrový bazén pro neplavce byl plný. PO rozvitý PŘ jmenný bazén byl plný Jaký bazén? PKs PKn dvacetimetrový pro neplavce http://plaveckaskolajablonec.cz

PŘÍVLASTEK NESHODNÝ - PKn Přívlastek neshodný může být také několikanásobný a současně postupně rozvíjen: Nové komiksové povídky o Asterixovi a jeho věrném příteli byly vyprodané. PO rozvitý PŘ jmenný se sponou povídky byly vyprodané Jaké povídky? Jaké povídky? PKn několikanásobný PKs komiksové o Asterixovi a příteli O jakém příteli? Jaké komiksové povídky? PKs PKs http://www.google.cz/ nové věrném O jakém věrném příteli? PKs postupně rozvíjející PKs jeho PKs postupně rozvíjející

PŘÍVLASTEK – OPAKOVÁNÍ Vyhledej v textu všechny přívlastky: Typický PKs – stojí před podstatným jménem a je vyjádřen přídavným jménem. PKs 1. Po jakých dnech? Dnech plavby. Typický PKn – stojí za podstatným jménem a je vyjádřen v 2. pádě. Znovu vyplul Odysseus na zvlněné moře. Po několika dnech plavby spatřil pevninu. Bůh Poseidón si všiml Odysseova prámu. O jeho návrat do vlasti se starala bohyně Athéna. Typický PKs – stojí před podstatným jménem a je vyjádřen číslovkou neurčitou. PKs 1. PKn PKs – vyjádřený podstatným jménem. Jaký bůh? Poseidón. PKs – vyjádřený přivlastňovacím přídavným jménem. 1. PKs PKs 1. PKs – vyjádřený zájmenem přivlastňovacím. Čí návrat? Jeho. PKs – vyjádřený podstatným jménem. Jaká bohyně? Athéna. Jaký návrat? Do vlasti. Typický PKn – stojí za pod. jménem návrat a je vyjádřen pod. jménem v 2. pádě – do vlasti. 1. PKn PKs PKs 1. http://www.amazon.co.uk

Zdroje: Konec 2. části o přívlastku Grepl,M. – Karlík,P.: Skladba spisovné češtiny, SPN, Praha 1986, str. 266 Jelínek, J. – Styblík, V.: Čtení o českém jazyku, SPN, Praha 1982 Styblík, V. a kol.: Mluvnice se nebojíme, Fortuna, Praha 1992 Styblík, V. a kol.: Český jazyk pro 8. ročník, SPN, Praha 1998 Krausová, Z. – Teršová, R.: Český jazyk 6, Fraus, Plzeň 2003 Petiška, E.: Staré řecké báje a pověsti, Albatros, Praha 1971 Konec 2. části o přívlastku Zpracovala Mgr. Jana Říhová ZŠ Brno, Kamínky 5 Kontakt: rihovajana@centrum.cz