Energetická účinnost budov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEZNAM PŘÍLOH Řešení obvodových plášťů: statické působení: nosné nenosné podle materiálů: vyzdívané,
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Jak se vám dýchá?.
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Tepelné čerpadlo 1.
Pasivní dům Marek Švestka.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Tepelné čerpadlo 3.
Systémy pro výrobu solárního tepla
Vytápění a tepelná pohoda člověka
Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Tepelné vlastnosti dřeva
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
Tepelný akumulátor.
Návrh a konstrukce otopných ploch II
Úspora elektrické energie
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Rozdělení ekologických domů Znaky ekologických domů Zjišťování úniku tepla Zateplování domů.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tepelné čerpadlo 2.
Využití energie Slunce
Návrh a konstrukce otopných ploch I
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
KvízKvíz Zkontroluj si své znalosti před tím, než začneš s praktickými úlohami Renovace energetické účinnosti starých a historických budov Začni svůj test.
11 ÚSPORY ENERGIE Co lze udělat pro snížení spotřeby energie a fosilních paliv v domě a bytě.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Tepelné čerpadlo 2.
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Tepelný výpočet budovy příklad
VY_32_INOVACE_ Izolace-zákl. informace.
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Orbis pictus 21. století Topné desky
Energetické suroviny - palivo
Vytápění Teplovzdušné vytápění
SPJ TEPELNÁ DYNAMIKA BUDOV V LETNÍM OBDOBÍ
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

Energetická účinnost budov Tepelná technika Energetická účinnost budov

Koncepce a typologie budov Budova je vytvořená konstrukce, která je plně uzavřena vnější obálkou a která vytváří vlastní mikroklima. Typologie budov: * obytné budovy – trvalé a přechodné bydlení, různý charakter * vzdělávací a kulturní budovy * komerční stavby – banky, hotely, nákupní centra, … * správní budovy – radnice, soudy, policejní stanice, … * průmyslové budovy – továrny, průmyslová zóna * zdravotnická zařízení * zemědělské budovy * sportovní objekty * …

Struktura budov Budova jako dýchací krabice Na čem závisí vnitřní pohodlí ? * vnitřní teplota * vlhkost Povrch budovy – výměník tepla * čerpání tepla ze slunečního záření * uvolňování tepla do okolí (větrání, ztráty) Nezanedbatelný úkol obálky ? * dýchání budovy * zabránit zvyšování vlhkosti

Tepelné ztráty budovy Jak lze určit tepelné ztráty dané budovy ? Tepelné ztráty lze určit termovizní kamerou, která ukazuje teplotní podmínky budovy úniky tepla nekvalitními okny tepelný most – napojení stropů na stěnu

Přenos tepla Q Jaká základní definice platí pro přenos tepla ? Teplo se šíří vždy z místa s vyšší teplotou do místa s nižší teplotou (2. termodynamický zákon). Q Udržení tepelné pohody (v zimě topení, v létě chlazení) znamená v průměru 70% spotřeby elektrické energie domácnosti.

Obálka budovy Co patří do obálky budovy ? Zdi, podlaha, střecha, okna, dveře Jaké části obálky se podílí na ztrátách a jakým způsobem ? Má barva budovy vliv na tepelné bilanci budovy ? Ano, tmavé sluneční svit (tím i teplo) pohlcují, světlé barvy odrážejí

Izolace a stavební materiály Jaké jsou hlavní požadavky na izolační materiály ? * malá tepelná vodivost * časová stálost (stárnutí) * „biologická odolnost“ Jak lze rozdělit izolační materiály podle původu ? * rostlinné (korek, sláma, …) * minerální (skleněné vlákno, minerální vlna, pěnové sklo, …) * syntetické (pěnový polystyrén, …) Významy izolačních látek ? * snižují přenos tepla vedením (v létě i v zimě) * menší změny účinné teploty („studené zdi“) * snižuje riziko kondenzace * zlepšuje akustiku budovy

Izolace a stavební materiály Srovnání stavebních materiálů a izolačních látek Duté cihly mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti, zlepšují akustiku

Okna, prosklené plochy, dveře Tyto části obálky se způsobují ⅓ tepelných ztrát budovy ! Čím jsou tyto ztráty způsobeny ? * větráním * těsnění * prostupem tepla (vedení tepla) * tepelnými mosty (uchycení, armatury) Orientace oken * velká, dobře tepelně izolovaná okna by měla být orientována na jižní stranu  v zimních měsících se kladně podílí na tepelné bilanci. V letních měsících je třeba chránit vnitřní prostory před sluncem  použití žaluzií, rolet, … * na severní stranu jsou zpravidla orientována malá okna Čím je dána „tepelná kvalita okna“ ? * materiál rámu (hliníková, dřevěný, plastový) * jednoduché nebo dvojité sklo, skleněné fólie, výplň mezi skly

Klasifikace oken Tepelné vlastnosti okna jsou dány koeficientem prostupu tepla U (W*m-2*K-1), dvojitá okna mají U  2, nejnižší hodnoty U  1 jednoduchá okna mají koeficient prostupu tepla přibližně dvojnásobný

Bioklimatická budova Co je bioklimatická budova ? Je to budova s maximální mírou využití solární energie a zároveň s minimálními ztrátami. Může uspořit až ⅓ energie Jaké systémy lze využít ? 1. Aktivní systémy - solární kolektory - fotovoltaické panely 2. Pasivní systémy a) Přímé solární zisky – termální hmota je přímo ve vytápěném prostoru (prosklený povrch na jižní straně, teplo je akumulováno ve stěnách) b) Nepřímé solární zisky – podobný princip jako u přímého solárního zisku, ale termální hmota je mezi sluncem a prostorem, který chceme vyhřát c) Zimní zahrady

Aktivní a pasivní solární prvky

Bioklimatická budova Co je bioklimatická budova ? Je to budova s maximální mírou využití solární energie a zároveň s minimálními ztrátami. Jaké systémy lze využít ? 1. Aktivní systémy - solární kolektory - fotovoltaické panely 2. Pasivní systémy - přímé solární zisky (prosklený povrch na jižní straně) - nepřímé solární zisky (podobný princip jako u přímého zisku, teplo je ale akumulováno například ve stěně) - zimní zahrady

Pasivní solární prvky Trombeho stěna Zimní zahrada Podle obrázku vysvětlete princip fungování Zimní zahrada Podle obrázku vysvětlete princip fungování

Vytápění Opakování - co je tepelná pohoda ? Jsou to podmínky, kdy je zachována rovnováha mezi člověkem a okolím Opakování – jaká jsou základní kritéria pro tepelnou pohodu ? * vnitřní teplota vzduchu * účinná teplota okolních stěn * vlhkost * proudění vzduch Jaká je vliv tepelné pohody na pracovní výkon ? * pro fyzicky lehčí práce je optimální teplota 220C * při 270C klesá výkonnost na 75 %, při 300C na 50 % * s tepelnou pohodou se úzce spjata vlhkost – při vytápění může klesnout vlhkost až na 20%, což má nepříznivý vliv na sliznice člověka

Tepelná pohoda Co je lokální tepelná nepohoda ? Lokální působení „rušivých vlivů“ v prostředí, kde je tepelná pohoda * průvan * radiace * velké vertikální teplotní rozdíly * příliš nízká nebo vysoká teplota podlahy

Systémy vytápění Podle umístění zdroje ? Podle teplonosné látky ? * lokální vytápění * ústřední topení * dálkové vytápění Podle teplonosné látky ? * horká voda – optimální pro pevná fosilní paliva, systémy s radiátory * teplá voda – nízkoteplotní zdroje pro plošné vytápění * horký vzduch – využíván zejména v obchodních centrech, průmyslových a sportovních halách * teplý vzduch – moderní systémy spojené s rekuperací tepla

Otopné prvky Jaký je význam otopných prvků ? Dodávat do vnitřního prostoru dostatek tepla a vytvořit tepelnou pohodu. Kde by měly být umístěny otopné prvky ? Nejlépe v nechladnější části místnosti, pod okny. Sníží se tak konvekční proudění vzduchu, které vzniká při velkém rozdílu teplot. Druhy otopných prvků ? * radiátory - článkové (litina) – vysoká hmotnost, malá dynamika - deskové (plech) – zhruba 1/3 vody, velká dynamika * konvektory - přenos tepla prouděním, většinou ventilátor * podlahové vytápění – nižší požadavky na teplotu vody (TČ) * stěnové vytápění

Zdroje pro vytápění Fosilní paliva Elektrická energie * pevná – černé a hnědé uhlí, koks (hlavní zdroj znečištění vzduchu – CO2, popílek, NOX, SO2) * kapalná – nafta (zejména v zemích s vlastními zdroji) * plynná – zemní plyn (minimální škodliviny, dobrá regulace) Elektrická energie

Zdroje pro vytápění Obnovitelné zdroje – biomasa Co je to biomasa ? Biomasa je hmota organického původu Příklady biomasy ? * dřevní (dřevní odpad, cíleně pěstovaná) * rostlinná (sláma, zemědělské přebytky, cíleně pěstovaná) * výroba bioplynu (bioplyn vzniká rozkladem organických látek bez přítomnosti kyslíku) Spalování biomasy ? Pro spalování biomasy platí jiné podmínky než pro spalování fosilních paliv. Proto je nutné používat speciální kotle s dvoustupňovým spalováním (při spalování biomasy vznikají spalitelné plyny, jejich hoření probíhá ve 2. stupně při přívodu sekundárního vzduchu).

Příklady biomasy pro vytápění Dřevo Sláma

Tepelné čerpadlo - samostatná prezentace

Zdroj: IUSES Energetická účinnost budov www.iuses.eu Materiál je určen pouze pro studijní účely