Registry OS Windows.  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor Ing. Martin Allmer Škola Euroškola Strakonice Datum
Advertisements

Windows – některá řešení ZMVS. BIOS • Systém nelze nastartovat – Zkontrolovat správné nastavení BIOS – Zkontrolovat teploty disků a procesoru PC Health.
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Registr systému Windows
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Windows 8 ZMVS. Windows 8 Nové 3D uživatelské rozhraní s kódovým názvem Wind. Nové uživatelské rozhraní bude požadovat minimálně 170MB video paměti a.
Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy,
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
HLAVNÍ PANEL tlačítko START
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
programové vybavení počítače
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
Architektura systému Windows
VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
C# - Registry Windows Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anotace Žák dokáže řádně zapnout, vypnou počítač, odhlásit uživatele Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže řádně zapnout a vypnout počítač.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
W w w. n e s s. c o m eLiška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7)
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Práce se šablonami v MS Word 2007
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Anotace Žák se seznámí s odrážkami a číslováním v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže využít funkci odrážky a číslování.
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 9. Politika systému Administrace OS Windows 1Miroslav Prágl.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_391_Operační sytém AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Základy práce s OS Windows
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Registr systému Windows
Operační systém Windows
Operační systém Windows
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Správce úloh = systémový nástroj Windows, pomocí kterého máte jednak možnost zobrazit spuštěné aplikace a procesory a ukončovat je -Dále jsou zde spuštěny.
Přepínání mezi programy
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Operační systém Windows
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Kofigurace & napájení Windows
Operační systém Windows
Transkript prezentace:

Registry OS Windows

 Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení.  V registrech najdeme nastavení týkající se veškerého používaného hardwaru a softwaru, dále pak nastavení týkající se vzhledu plochy, konkrétních uživatelů atd.  Jakmile uživatel provede jakoukoliv změnu v systému prostřednictvím Ovládacích panelů, změnu v asociování souborů, systémových politikách nebo v instalovaném softwaru, tak všechny tyto změny se promítnou zpětně do registrů.  Windows Registry mají tedy pro chod systému zcela zásadní význam.

 Registry jsou jako databáze fyzicky uloženy na pevném disku v několika souborech.  Z těchto souborů se jejich obsah natahuje při startu operačního systému do paměti. Přesné umístění těchto souborů závisí na použitém operačním systému.

Struktura  Základní strom tvoří šest hlavních "větví" označovaných jako "Handle keys". Jsou to  HKEY_LOCAL_MACHINE  HKEY_CLASSES_ROOT  HKEY_CURRENT_CONFIG  HKEY_DYN_DATA  HKEY_USERS  HKEY_CURRENT_USER

 V HKEY_LOCAL_MACHINE jsou uloženy informace vztahující se k typu hardwaru počítače a softwaru, který je na něm provozován.  V HKEY_CLASSES_ROOT jsou uloženy informace nezbytné pro běh aplikací.  HKEY_CLASSES_ROOT je součástí HKEY_LOCAL_MACHINE.  V HKEY_CURRENT_CONFIG je uložen aktuální hardwarový profil.  Obsah HKEY_DYN_DATA se trochu liší od ostatních Handle Keys. Zde jsou uloženy informace používané pro řízení hardwaru. Tyto informace se dynamicky zjišťují a nastavují při startu počítače. Jsou uloženy v RAM a nezapisují se na disk.  V HKEY_USERS najdeme informace o standardních uživatelských nastaveních, uživatelích systému a o aktuálně přihlášeném uživateli.  HKEY_CURRENT_USER obsahuje informace o aktuálně přihlášeném uživateli.

 Je to největší úložiště pro všechna nastavení Windows.  Všechny změny, které v registru provedete, je třeba provádět s maximální obezřetností.  Změny prováděné bez rozmyslu mohou způsobit, že se vaše Windows najednou začnou chovat nestabilně a podivně.  Spuštění editoru registru  Klepněte na tlačítko Start a do políčka Spustit zadejte příkaz regedit.  Poté stiskněte klávesu. Spustí se program Editor registru.

Nabídka Start na maximum  Velice jednoduchý zásah do systémového registru Windows přidá vaší nabídce Start (a jejím podmenu) na akčnosti.  Spusťte Editor registru.  Přesuňte se do klíče:  HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop (slovo Desktop se může vyskytovat i s malým počátečním písmenem).  Zde, v pravé části okna aplikace poklepejte na hodnotu MenuShowDelay  V poli Údaj hodnoty změňte původní hodnotu 400 (v milisekundách) na něco rychlejšího, například na 0.

Změna titulku v názvu okna Internet Exploreru  Ve standardním nastavení obsahuje titulek okna MS Internet Exploreru název internetové stránky, kterou si právě prohlížíte, následovaný textem Microsoft Internet Explorer. Případně může rovněž obsahovat jméno firmy, u které pracujete  Otevřete Editor registru  Přesuňte se do klíče HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main  Poklepejte na hodnotu Window Title.  Jestliže zde takovou hodnotu nenaleznete, klepněte v menu Úpravy/Nový na položku Řetězcová hodnota, jako název hodnoty napište výraz Window Title a potvrďte stiskem klávesy.  Jako údaj hodnoty zadejte výraz, který se má objevit v titulku Internet Exploreru.

Zákaz ukládání dat na USB zařízení  Otevřete si registr Windows XP.  Najděte klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Con trol.  Klikněte v hlavní liště na Úpravy - > Nový -> Klíč. Klíč pojmenujte StorageDevicePolicies.  Přepněte se na pravou stranu a vytvořte novou hodnotu DWORD. Tu pojmenujte jako WriteProtect.  Poklikejte na ni a přiřaďte jí hodnotu 1.  PC restartujte.  Nyní, když někdo bude chtít zkopírovat data na USB zařízení, zobrazí se hlášení o ochraně proti zápisu.

Odebrání nabídky Soubor z IE  Otevřete editor registru  Vyhledejte klíč HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Wind ows\CurrentVersion\Policies\Explorer.  Přepněte se na pravou stranu a vytvořte novou hodnotu. Tu pojmenujte jako NoFileMenu.  Poklikejte na ni a přiřaďte jí hodnotu 1 (0 nabídku Soubor opět přidá).

Velký úklid  Existuje řada utilit, které dokáží v registru odstranit zapomenuté položky.  Ty tam zůstávají po odinstalovaných programech. Jedná se o již neplatné cesty, nepoužívané přípony souborů, neplatné zástupce k programům a o jiné již nepoužitelné záznamy.  Některé lepší utility pak dokáží před odstraněním neplatných položek registr zálohovat. Úklid v registru je poměrně riskantní operace.