VYPAŘOVÁNÍ A VAR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Var, sublimace a desublimace
Sublimace - desublimace
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Pevné látky a kapaliny.
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Var a vypařování 2 příklady z praxe
Vypařování , var LC.
Kapaliny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Vypařování a kapalnění
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Látky mohou mít tři skupenství:
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Výpočet tepla při vypařování
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Sytá pára. Var.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
KAPALNĚNÍ.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Interaktivní test na změny skupenství látek
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Změny skupenství látek
Tání a tuhnutí - početní úlohy
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Molekulová fyzika Sytá pára.
Transkript prezentace:

VYPAŘOVÁNÍ A VAR

Vypařování - přeměna kapaliny na páru. Na rozdíl od tání a tuhnutí dochází k vypařování při každé teplotě.

Vypařování Chceme-li kapalinu s danou hmotností m přeměnit na páru téže teploty, musí kapalina přijmout skupenské teplo vypařování LV. lV - měrné skupenské teplo vypařování m - hmotnost vypařené kapaliny

Var je vypařování v celém objemu kapaliny. tv - teplota varu Zahříváním kapaliny se při určité teplotě ( při daném okolním tlaku ) uvnitř tvoří bublinky páry.

Čaj si uvaří při nižší teplotě. Teplota varu tv je teplota, při níž za daného vnějšího tlaku nastává var. Horolezci Papinův (tlakový) hrnec Maso se uvaří dřív při vyšší teplotě varu. Čaj si uvaří při nižší teplotě. Teplota varu závisí na vnějším tlaku. Se zvyšováním tlaku se teplota varu zvyšuje.

Vypařování z hlediska molekulové fyziky Některé molekuly na volném povrchu mají takovou energii, že jsou schopné překonat povrchovou energii. Kapalinu opouštějí nejrychlejší molekuly, zmenšuje se střední energie molekul - kapalina se ochlazuje.

Vypařování z hlediska molekulové fyziky V uzavřené nádobě po určitém čase nastane stav dynamické rovnováhy. Počet vypařených molekul za určitý čas je roven počtu molekul, které se do kapaliny za stejný čas vrátí.

Vypařování z hlediska molekulové fyziky Pára, která je ve stavu dynamické rovnováhy se svojí kapalinou, se nazývá sytá pára. Sytá pára je v každé uzavřené nádobě za přítomnosti kapaliny (Po určité době se vytvoří rovnovážný stav).

Graf závislosti tlaku syté páry na její teplotě Křivka sytých par Tlak syté páry nad kapalinou se zvyšováním její teploty stoupá.

Graf závislosti tlaku syté páry na její teplotě Křivka sytých par kritický bod Bod A - teplota TA je teplotou tuhnutí při tlaku pA. Bod K - při teplotě vyšší než TK neexistuje kapalina.

Kapalnění (kondenzace) Při kondenzaci plynná látka odevzdá svému okolí skupenské kondenzační teplo. Za jakých podmínek se „rosí“ okna?

Řešte úlohu: Vodní pára s hmotností 2 kg a teplotou 100 oC zkapalní a vzniklá voda se ochladí na 20 oC. Jaké celkové teplo odevzdá soustava do okolí? cvody = 4,2 kJ .kg-1.K-1 lk (páry při teplotě 0 °C ) = xxx kJ .kg-1 Q = 5,2 MJ

Test 1 Chceme-li kapalinu s danou hmotností m přeměnit na páru se stejnou teplotou musí kapalina: a) přijmout měrné skupenské teplo vypařování lV, b) odevzdat skupenské teplo vypařování LV, c) přijmout skupenské teplo vypařování lV, d) přijmout skupenské teplo vypařování LV. 1

Test 2 Vyberte správná tvrzení: a) Var je nejúčinnější forma vypařování kapaliny. b) Var je přeměna plynné látky na kapalní. c) Var je přeměna kapalné látky na tuhou. d) Var je vypařování v celém objemu kapaliny. 2

Test 3 Při vypařování kapalinu opouštějí: a) nejrychlejší molekuly, zmenšuje se střední energie molekul, kapalina se ochlazuje, b) nejrychlejší molekuly, zvětšuje se střední energie c) nejpomalejší molekuly, zmenšuje se střední energie d) nejpomalejší molekuly, zvětšuje se střední energie molekul, kapalina se ochlazuje. 3

Test 4 Křivka sytých par je graf závislosti: a) tlaku syté páry na jejím objemu, b) tlaku syté páry na její hustotě, c) tlaku syté páry na její hmotnosti, d) tlaku syté páry na její teplotě. 4