Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Klávesové zkratky pro práci s okny
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Lektor: Lenka Blahová.
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT začátečníci - Word Modul 3.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní operace v OS 2011.
WINDOWS 2000 XP Informatika – 6. ročník
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
VY_III/2_INOVACE_32_Hlavní panel a nabídka Start Hlavní panel a nabídka Start Miroslav Kaňok.
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
WINDOWS VISTA.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Práce v OS Windows - soubory Autor: Jaroslav.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_09.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
WINDOWS 8.1 Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přepínání mezi programy
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Informační a komunikační technologie
OKNa/ práce s oknem ve windows
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Otázky a úkoly VY_32_INOVACE_4_2_12_20 Stav počítače   Patří do spuštění počítače spuštění programu Kreslení? Je třeba pro vypnutí počítače vypnout spuštěné.
Operační systém Windows
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková
Transkript prezentace:

Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start Složky - adresáře Pracovní plocha Systémové ikony Pracovní plocha : Tlačítko start Hlavní panel – způsob umístění, co zobrazuje, systémové nároky, quick start, přesun panelu, změny v něm Systémové ikony – význam, některé nelze odstranit Zástupci programů – definice, jak se vytvoří, k čemu je – viz. Str.60 Otevřené okno Internet Systémová oblast Hlavní panel

Okno Okno : Windows je založen na oknech Způsoby otevření okna Hlavní nabídka Ovládání okna Panel nástrojů Složky a dokumenty Okno Okno : Windows je založen na oknech Způsoby otevření okna Zavření okna Minimalizace okna Přemístění, změna velikosti (roh nebo linie – změna celková nebo jen v podélném-svislém směru) Posuvníky v okně – 2 způsoby posunu v okně Různá konfigurace okna – bez složek, se složkami Změna velikosti okna Stavový řádek

Posuvník svislý Posuvník vodorovný Posuvník svislý Program Průzkumník Windows pomáhá při správě souborů a složek v počítači – vysvětlit pojem správa souborů a složek, zadat příklad v další hodině – průzkumník a správu souborů probrat detailně po této prezentaci Umožňuje jednotlivé složky procházet a vybírat soubory. Zkušenější uživatelé obvykle používají místo programu Průzkumník Windows jiné řešení. Posuvník vodorovný

Konfigurační okno Aplikační okno Informační okno Okno složky - Adresáře Možnosti nastavení okna Možnosti složky Probrat záložky jednu po druhé -

Způsoby zobrazení objektů miniatury seznam ikony Vedle sebe Podrobnosti – řazení souborů podle klepnutí na záhlaví sloupce Vyrovnání rozházených ikon ve složce podrobnosti

Hlavní panel a tlačítko start Snadné spuštění Spuštěné programy Stále spuštěné prg - rezidentní Přihlášený uživatel Vyčleněná oblast Nejčastěji používané programy Všechny programy Nastavení Nejčastěji používané programy Všechny programy Internet připojení Ovládací panely Tiskárny a faxy Výchozí nastavení Nápověda Hledat… Spustit… Nastavení a ovládání vlastností HP – pomocí pravého tlačítka myši Pravé tlačítko v otevřených programech – zavřít, minimalizovat, obnovit, možnosti uzavření programu Systémové ikony vpravo – jak vypínat, jak ubrat, přidat atd. Panel rychlé spuštění – k čemu je, přesun ikon, přesun na plochu, přidání programu do panelu, systémové nároky Nabídka START – Start ve stylu XP / klasicky, aktivace pomocí tlačítka na klávesnici, Základní rozdělení : Rozdělení nabídky START lze provést na jeden sloupec představovaný převážně spouštěnými programy a druhý s nejčastěji používanými složkami. Jméno a ikona aktuálně přihlášeného uživatele. Vyčleněná oblast obsahuje zástupce pro internetový prohlížeč, poštovního klienta a připojené programy. Nejčastěji používané programy, přidávané vždy při spuštění aplikace. Pod touto částí je zobrazena nabídka Všechny programy. Mezi nové funkce související pouze s touto nabídkou patří nový příkaz Připojit k nabídce Start z místní nabídky k programům. Takto připojené programy se objeví ve Vyčleněné (Pinned) oblasti. Ve výchozím nastavení je zde Internetový prohlížeč a poštovní klient zvolený v nastavení nabídky Start. Pro odebrání klikněte druhým tlačítkem myši na program a zvolte Odebrat z nabídky Start. Připojení k nabídce lze používat pouze pro aplikace a ne pro dokumenty. Odebrat z tohoto seznamu můžete vidět i v seznamu nejčastěji používaných programů nebo jako volbu Odstranit v seznamu Všechny programy. Úkol je odstranit položku z nabídky.

Spuštění programu a přepínání mezi programy Z pracovní plochy Pomocí nabídky Start Z průzkumníka Přepínání mezi programy : Dole na hlavním panelu ALT+TAB ALT+ESCAPE Správcem úloh Pomocí Správce úloh lze program buď PŘEPNOUT nebo UKONČIT Vyvolání Správce úloh – CTRL+ALT+DEL nebo pravé tlačítko na Hlavním panelu Vyvolání Správce úloh – CTRL+ALT+DEL nebo prvé tlačítko v systémové oblasti HP

Operace s adresáři a soubory Procházení obsahem disku (Tento počítač – Průzkumník) Dvojím klepnutím na objekt dojde k jeho otevření

Operace s adresáři a soubory Rozbalená složka Tato pravá část je určena pro zobrazení souborů, které nejsou vidět v levé části. Se soubory lze libovolně manipulovat : Kopírovat Přesouvat Mazat Vytvářet nové složky a soubory Přejmenovávat Možno rozbalit Operace : Vytvoření složky

Vytvoření složek a souborů Operace : Vytvoření složky Vytvoření souboru Kopírování – vysvětlit pojem a rozdíl od přesunu souborů. Kopírování na stejném disku, na různých discích. Přesun souborů Práce s více objekty – SHIFT, CTRL, tažení myší (vysvětlit pojem) Mazání – Koš, trvalé odstranění souborů, nastavení a konfigurace koše Zástupce - princip zástupce, jak funguje

Jak je to se zástupcem? Místní disk (C:) Plocha… Zástupce je ODKAZ na objekt Zástupce můžeš smazat, přejmenovat, vlastní soubor se tím nesmaže ! Zástupců jednoho objektu může být libovolné množství. Pokud PŘEJMENUJETE nebo PŘESUNETE, zástupce se změně PŘIZPŮSOBÍ! Pokud objekt smažete, zástupce je nutno také smazat (není funkční) Aplikace Fotky Hudba Corel Winamp Word Harry Potter Příroda Sport Hammerfall Judas Priest Lucie Glory to Brave Renegade Místní disk (C:) Plocha… Jak se vytvoří zástupce – pomocí ALT + ikona / pravé tlačítko myši Vysvětlit zástupce pomocí člověka, který si odněkud něco půjčuje, přehraje a vrátí

SCHRÁNKA Schránka Kopírování CTRL + C Libovolná data Obsah schránky nelze editovat Data je možné obvykle přenášet z jednoho programu do druhého Schránka uchová data do dalšího vložení jiných dat, nebo do vypnutí / restartu PC SCHRÁNKA Kopírování CTRL + C Vložení dat na aktuální pozici CTRL + V Vyjmutí CTRL + X

Vyhledávání *.doc prazdniny.* p*.doc *niny.doc prazdniny.doc Hledaný soubor : prazdniny.doc *.doc prazdniny.* p*.doc *niny.doc prazdniny.doc Můžeme napsat : Jak se vyhledává ve WIN XP, zkratky, kriteria…. pokrač. na dalším snímku

Vyhledávání

Ovládací panely WIN XP

Ovládací panely WIN XP

Ovládací panely WIN XP

Ovládací panely WIN XP

Ovládací panely WIN XP

Ovládací panely WIN XP Firewall Aktualizace Antiviry

Ovládací panely Prostřednictvím této služby lze měnit konfigurační nastavení celého počítače včetně přídavných zařízení.