Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 9.3 (Automatický chod - časování)
Advertisements

Makra v Excelu.
Čísla stran v Microsoft Office Word
 AutorIng. Martin Allmer ŠkolaEuroškola Strakonice Datum6. Června 2013 Ročník3. Tematický okruhPráce s počítačem Číslo VM Anotace Obnovení systému Windows.
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Prezentační manažer Kapitola 6.2 (Organizační diagram)
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Práce s okny.
Vytvoření menu K čemu slouží Jak se s ním pracuje
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Modul 2 AutoCAD. Vytvoření zaobleného obdélníka  do příkazového řádku napíšete příkaz obdélník a stiskněte ENTER  dále zadejte do volbu A pro zaoblení.
X EXEL.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
VÝPOČTY V TISKOVÝCH SESTAVÁCH SESTAVÁCH Lenka Buchtová, 4. y.
Tvorba tiskové sestavy ve WinBase602 Přehled agentů pro PX50 (Veronika Krůtilová)
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Hromadná korespondence
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Jak vytvořit vlastní prezentaci ?
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
GarageBand_1 Ing . Irena Uluçay.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Hromadná korespondence, makro
Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková.
Tvorba štítků. Co jsou to štítky Zvláštní druh obecných sestav tvoří štítky. WinBase602 umožňuje vytvářet štítky libovolných rozměrů a parametrů, nejběžněji.
TEXTOVÝ EDITOR.
JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Relační propojování tabulek. Úvod Tato prezentace má sloužit běžným uživatelům, jak začátníkům, tak i zkušeným uživatelům. Když budete postupovat podle.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Word – styly Ing. Bohumil Bareš. Co je to styl Jednoduše řečeno, styl je souhrn vlastností odstavce, který lze aktivovat pouze jediným krokem. Jinými.
WinBase tiskové sestavy Návod Postupy Příklady.
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Vytváření prezentace váš cvičící =). Orientace horní část a dolní část obrazovky podobná Excelu a Wordu vlevo seznam „slajdů“ (dále snímků) a osnova vpravo.
TVORBA COMBA V POHLEDECH Martina Musilová. Obsah prezentace * Co je to combo * Jak vypadá combo I. * Jak vypadá combo II. * Parametry comba * Druh comba.
ProgeCAD Modifikace prvků.
PRÁCE S DOTAZY Eva Karmazínová, 4. Y. Postup při vytváření dotazů: 1) Vytvoříte vlastní aplikaci 2) Vytvoříte tabulku v aplikaci 3) Vytvoříte strukturu.
Vkládání klipartů a obrázků do excelu
Vytvoření tabulek a grafů na V této prezentaci krok za krokem ukážeme, jak exportovat data do Excelu či do jiného programu. A dále.
Výpočty tiskových sestav Průvodce problematikou tiskových sestav.
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
POHLEDY n Vaše nejčastější činnost. Práce s pohledy nNávrhář pohledů nObsluha návrháře pohledů nVýběr návrhu pohledu nPřednastavené pohledy nGrafická.
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
Základy práce s OS Windows
Radka Tintschlová. Takto vypadá logo aplikace SimpleMind+
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Datové referáty Apstr4.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ProgeCAD Modifikace prvků.
Transkript prezentace:

Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské menu je objektem aplikace a slouží k provádění operací s daty v aplikaci. Součástí takového menu mohou tedy být položky zobrazující pohledy, spouštějící dotazy, apod. Je sice pravda, že pomocí uživatelského menu můžete provádět jen ty operace, které stejně dobře dokážete dělat z uživatelského rozhraní WinBase, ale můžete si tak usnadnit práci s konkrétní aplikací, obzvláště tehdy, když chcete aplikaci poskytnout k používání někomu, kdo s WinBase neumí pracovat. Jak funguje menu? Nejviditelnější součástí menu je tzv. hlavní menu, které je na horním řádku obrazovky. Jeho položky většinou slouží jen k tomu, aby otevřely další menu. Bývá zvykem rozvrhnout si strukturu menu tak, aby položky hlavního menu popisovaly tématický okruh položek menu, které se po jejich zvolení uživatelem zobrazí. Položky hlavního menu však mohou výjimečně sloužit rovnou ke spouštění nějakých aplikací.

U položek v tzv. submenu, která se rozvinou po zvolení některé položky hlavního menu je situace podobná. Jejich položky slouží buď k provedení nějaké akce nebo k zobrazení dalšího submenu. U položek v submenu lze však definovat i jiné vlastnosti. Může se u nich např. vyskytovat znak zaškrtátka. Ten slouží k indikaci toho, zda je zapnuta nebo vypnuta funkce, která se touto položkou spouští. Např. je-li položka určena k zobrazení nějakého okna nebo pohledu, je zaškrtnutá v případě, že je toto okno zobrazeno, a nezaškrtnutá v opačném případě. Dále je možno položky v submenu rozdělit vodorovnými čárami do skupin podle souvislostí. Všechny tyto vlastnosti můžete vytvořit i v uživatelském menu WinBase a na následujících stránkách si vysvětlíme jak.

Vytváření vlastního menu Ve WinBase si nejprve zobrazíme řídící panel vývojového prostředí, který vypadá takto: Klikneme na položku menu a ve sloupci Jméno se rozvinou další objekty, které pro nás nebudou zase až tak důležité.

Pak klikneme myší v panelu Ovládání na položku Vytvořit a objeví se nám následující tabulka, kde zatrhneme Normální druh menu a odklepneme OK. Objeví se nám následující tabulka

A teď bych Vám doporučila, abyste si nejprve na papír nakreslili, jak Vaše budoucí menu má vlastně vypadat. Rozvržení může být třeba takovéto: Tvorbu menu si ukážeme na položkách Konec a Okno (Mozaika, Kaskáda) Ve WinBase máme stále otevřenou tabulku, kterou jsme před chvílí opustili. Teď nastal ten správný čas, abychom se k ní zase vrátili. Nejprve vložíme položku Konec: Stiskneme klávesu Insert a objeví se tato tabulka,

ve, které zatrhneme Normální příkaz menu, jak ostatně sami můžete vidět a odklepneme OK. V nabídce, která se objeví (viz. obrázek nahoře), napíšeme do pole Nápis Konec. Pak klikneme v levé části aktuálního okna na … (konec) a naběhne další tabulka.

Ted začneme vytvářet položku Okno. Postup bude skoro stejný. Takže opět stiskněte klávesu Insert, ale teďka v tabulce zatrhněte příkaz Položka otevírající submenu, protože z Okna se budou rozvíjet položky Mozaika a Kaskáda, volbu potvrďte Enterem nebo OK.

A naskočí již známá tabulka. Do políčka Nápis vepište Okno a poté klikněte v levé části okna na … (konec), který se rozvíjí z názvu Okna. Objeví se opět tabulka Návrh uživatelského menu, zmáčkněte klávesu Insert a potom zatrhněte Normální příkaz menu, dejte OK a do pole Nápis napište Mozaika.

V konečném efektu byste měli dojít do této podoby: Pod Oknem se vedle Mozaiky má rozvíjet ještě Kaskáda tzn., že bude postupovat stejně jako v minulém kroku. U ostatních položek je postup podobný. Jde v podstatě o to, že buď zatrhnete Normální příkaz menu (pro 1 položku) a nebo příkaz Položka otevírající submenu (když chcete z položky menu, aby se rozvíjelo více položek). Svůj postup si můžete kontrolovat v oknu v pozadí, kde vydíte jednotlivé položky menu asi takto (obrázek dole, úplně nahoře).

Doufám, že se Vám práce zdařila a jste se svým novým menu spokojení.