Environmentální faktory neplodnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otázky z fyziologie – přednášky
Advertisements

Péče o pracovníky.
Jak se vám dýchá?.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Spotřeba pesticidů v ČR
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Návykové látky, závislosti
Žena a sport.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Znečištění půdy a potravin
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Rozdíly mezi osobnostmi
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Maskulinizace samic hyen skvrnitých Vysoké hladiny androgenů v těle březí samice Agresivita amaskulinizace samic Obtížnost porodů.
KONSTITUCE.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Ing.Miroslava Rýparová
Žlázy s vnitřní sekrecí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Steroidy Hana Chodounská
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Pohlavní a chovatelská dospělost
Využití cytogenetických metod v reprodukční medicíně
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Vypracoval : Marek Voštinka
Krajina a životní prostředí
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vliv výživy a návyků matky na plod
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
TERATOGENY V PROSTŘEDÍ
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Definice, základní pojmy
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me. Neplodnost = Pokud nedojde k otěhotnění během roku intenzivního pohlavního styku. - U žen nad 35 let nečekáme celý.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Areny.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Vliv nikotinu na zdraví člověka
PRÁCE A ZDRAVÍ Pro nelékařské obory.
Areny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Zdraví a jeho determinanty
Maso a masné výrobky Dodatky.
Rodičovství biologické a pěstounské
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Environmentální faktory neplodnosti MUDr. Richard Lachčina

Podmínky pro narození zdravého dítěte Oplodnitelná žena Oplodnění schopný muž Efektivní soulož ve správný čas Nitroděložní vývoj plodu bez hrubších patologií Porod v termínu bez hrubších patologií

Faktory ovlivňující plodnost ženy Genetické predispozice Dostupnost účinné antikoncepce / věk Konstituce (stravování, životní styl) Dostupnost zdravotní péče a informovanost Abusus (alkohol, kouření, drogy) Expozice infekcím Sexuální chování a jiné behaviorální faktory Stres Celoživotní expozice škodlivým vlivům prostředí (jedy, endokrinní disruptory, karcinogeny, teratogeny)

Faktory ovlivňující plodnost muže Genetické predispozice Abusus (kouření, alkohol, drogy) Fyzikální faktory – teplo, záření Chemické faktory – buněčné a mitotické jedy, endokrinní disruptory Stravování, behaviorální faktory Dostupnost zdravotní péče a informovanost Expozice infekcím Stres

Faktory ovlivňující nitroděložní vývoj plodu Genetické predispozice !!! Mateřské dispozice Expozice mateřskému abusu Expozice infekcím (lues, toxoplazmóza, rubeola, HIV, CMV, ale i třeba běžné infekce jako chřipka, etc.) Životní styl těhotné Expozice environmentálním faktorům (embryotoxické látky, teratogeny, jiné faktory)

Obtíže při posuzování role environmentálních faktorů Netýká se infekcí – většinou dobře zmapované Dlouhá doba trvání - nutnost transgeneračních studií Deterministický vs. stochastický mechanismus účinku Etické faktory Bývají vnímané jako neodstranitelné Bývají vnímané jako zanedbatelné nebo kalkulované riziko Obtížně se diferencuje jejich účinek na pozadí jiných determinant reprodukčního zdraví

Nejčastější environmentální determinanty reprodukce Infekce Těžké kovy Organická rozpouštědla Hormony a antibiotika Pesticidy, herbicidy a insekticidy Endokrinní disruptory Skladba stravy (zejména karence) Fyzikální vlivy (?)

Civilizací potlačené negativní determinanty reprodukce Hlad a podvýživa Vliv ročních období a počasí Vypořádali jsme se s většinou infekcí Predátoři Člověk v roli superpredátora (infanticida, kriminální potraty, války) Nedostatečná nebo neexistující zdravotní péče

Infekce Kapavka, chlamýdie – přímý vliv na plodnost ženy Syfilis, HIV, toxoplasmosa, rubeola, CMV, herpes, hepatitida – embryotoxické a teratogenní působení. Jiné – např.: Listerióza, malárie, GBS, Haemophillus influenzae, HPV, parvovirus B19, E.coli, Trichomonas vaginalis – široké spektrum účinků na plod a těhotnou ženu.

Těžké kovy Olovo – snižuje plodnost a způsobuje samovolné potraty. Jeho účinek je dobře prozkoumaný a závislý na dávce. Zdroje expozice: ovzduší, barvy, pracovní expozice. Rtuť – neurologické poškození (nemoc Minamata) včetně kongenitálních forem. V organické podobě působí jako vývojový toxikant. Kadmium – ve velkých dávkách způsobuje nemoc itai-itai. U zvířat je toxické pro varlata, tento účinek u člověka není prokázaný. Arzén, Mangan, Stroncium etc.

Organická rozpouštědla Široká škála přípravků: aromatické uhlovodíky, alifatické uhlovodíky, chlorované deriváty, alkoholy, glykolétery, směsi Samovolné potraty, VVV, snížení plodnosti, perinatologické patologie

Hormony a antibiotika Chybí validní údaje o účincích V EU je od r. 1989 v platnosti zákaz distribuce masa ze zvířat ošetřovaných steroidními hormony. Není jasný účinek přirozených zvířecích hormonů a fytohormonů. Další sledování a výzkum v této oblasti je vhodný.

Pesticidy, herbicidy, insekticidy Vesměs jde o známé jedy Vztah mezi expozicí a účinky řeší mnoho epidemiologických studií Předpokládá se souvis se spont. potraty, mrtvorozeností, vývojovými abnormitami a snížením plodnosti.

Endokrinní disruptory Řada syntetických sloučenin má účinky podobné hormonům Různorodý mechanismus účinku: vazba na receptor s agonistickým nebo antagonistickým působením, ovlivnění vazby na proteiny nebo jejich koncentrace, trvalé změny výchozích hladin hormonů, up/down regulace receptorů. Dobře dokumentované účinky ED na volně žijící živočichy U člověka zatím nejasná role, karcinogeneze prokázána u DES, spekuluje se o roli ED při rakovině prsu a prostaty, dále o účincích na plodnost.

Skladba stravy Jodová karence, v minulosti běžná v středoevropském regionu, má prokázaný účinek na plodnost a průběh těhotenství. Prostaglandiny se účastní řízení procesů spojených s reprodukcí. Spekuluje se o roli poměru ω-3/ ω-6 mastných kyselin ve stravě při syntéze jednotlivých prostaglandinů. Přiměřené procento tělesného tuku je nutnou podmínkou pravidelného menstruačního cyklu u ženy.

Fyzikální vlivy a reprodukce člověka Ionizující záření – jednoznačně negativní vliv. Hluk – stres – zvýšené hladiny prolaktinu Teplo lokálně aplikované na varlata působí negativně na množství a kvalitu spermií v ejakulátu.

Specifika ovzduší Ostravska Přítomnost velkých průmyslových komplexů, velké plochy brownfields, mnoho stavenišť, velká dopravní zatíženost, časté inverze a bezvětří Zvýšené koncentrace polétavého prachu – reprodukční účinek není znám Zvýšené koncentrace arsenu Zvýšené koncentrace benzenu a benzpyrénu

Behaviorální faktory neplodnosti Kouření Odklad reprodukce do pozdějšího věku Poruchy výživy (obezita, anorexie) Nadměrné pití alkoholu Abusus drog Promiskuita, nedostatek reprodukční odpovědnosti

Co dál? Je nutné zachovat vyvážený přístup Diferencovat faktory negativně ovlivňující reprodukci člověka na prokázané a spekulativní, významné a méně významné, na jednoduše odstranitelné a obtížně odstranitelné. Po stanovení priorit pracovat na odstranění negativně působících faktorů.

Děkuji za pozornost.