Přírodní zahrady bez hranic česko – rakouský projekt

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Projekt rozvoje sítě měst v regionu Weinviertel – jižní Morava Projekt zur Entwicklung eines Städtenetzwerkes Weinviertel - Südmähren MĚSTA ZAPOJENÁ DO.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
KY. BY ZAHRADA CHLUMANY - vznik zahrady - cíl – ukázka tradičního venkovské prostoru – nabídka turistiky „na venkov“ – nabídka čerstvých lokálních produktů.
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013 „Rozvoj lidských zdrojů česko-polského Slezska“ Program Operacyjny.
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
14/1/2010. Lead partner projektu RERA a.s., Regionální rozvojová agentura jižních Čech Realizované mezinárodní projekty - Z jižních ČECH AŽ NA KONEC SVĚTA.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Průvodce CR – specialista pro Jihomoravský kraj (CZ.1.07/3.2.04/ ) Regionální poradenské a vzdělávací centrum Akademie J.A. Komenského o.s., Malinovského.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Závěrečná konference IS INTERREG IIIA ČR – Polsko , Olomouc, Hotel Flora Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství Seminář je spolufinancován.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
THE GARDEN A PLACE FOR LIFELONG LEARNING Projekt partnerství Grundtvig.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Konference pracovních skupin a veřejnosti ke tvorbě Integrované strategie území – Dolní Žandov.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Úmluva primátorů a starostů v podmínkách ČR Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Seminář NSZM, Praha,
Chaloupky o.p.s. Štoky,
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Interreg IIIA Česká republika - Svobodný stát Bavorsko v Plzeňském kraji Plzeň,
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Regionální značení v České republice Tomáš Kažmierski Asociace regionálních značek, o.s.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika OP3: Rozvoj lidských.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost P U B L I C I T A 17. března 2010 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA.
Regionální hospodářská komora Zlínského kraje Projekty přeshraniční spolupráce Kroměříž
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Česká asociace životního prostředí
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ochrana přírody a krajiny
Závěrečná konference projektu
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

Přírodní zahrady bez hranic česko – rakouský projekt 2009 – 2012 Rabindranath Tagore: „Hlupák chvátá, chytrý posečká, moudrý chodí do zahrady.“

Přírodní zahrady bez hranic Nový prostor pro lidi, přírodu i cestovní ruch na dosah Projekt byl spolufinancován z prostředků ERDF Evropské unie v rámci programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Evropská územní spolupráce Česká republika – Rakousko 2007 - 2013

Území projektu Regiony Dolní Rakousko Jižní Čechy Jižní Morava Vysočina

Partneři projektu Hlavní partner AT - Umweltschutzverein Bürger und Umwelt – Natur im Garten (Spolek pro ochranu životního prostředí občané a životní prostředí) Partner projektu AT - "die umweltberatung" Österreich, Verband der österreichischen Umweltberatungsstellen ("Ekologické poradenství" Rakousko, svaz rakouských ekologických poraden) Partner projektu CZ - Občanské sdružení Přírodní zahrada Partner projektu CZ - Základní organizace českého svazu ochránců přírody Veronica Partner projektu CZ - Chaloupky o.p.s., školská zařízení pro zájmové a další vzdělávání

Myšlenka projektu „V Rakousku a v Čechách hrají zahrady významnou roli v kvalitě života obyvatel, v zachování starých poznatků a tradic, v utváření krajiny, především ale i jako životní prostor pro rostliny a zvířata.“

Přínos projektu Pomocí tohoto společného projektu se spojily a rozšířily vědomosti o přírodních zahradách na obou stranách hranice.

Všeobecné cíle projektu Ochrana životního prostředí: Zprostředkování myšlenky přírodních zahrad - omezování používání pesticidů, minerálních hnojiv & rašeliny na zahradě Obecná osvěta & zprostředkování znalostí o přírodních zahradách Přeshraniční výměna zkušeností a know-how Podpora a ochrana lidského zdraví, ekologie a ochrany ŽP, ochrana přírodních zdrojů, podpora ekologického povědomí Cestovní ruch a regionální rozvoj: Podpora vzniku a propagace zahradní turistiky v ČR a česko-rakouské přeshraniční zahradní turistiky

Hlavní specifický cíl projektu Ochrana životního prostředí: Vytvoření sítě přírodních zahrad = vizuální (plaketa, vzezření zahrady) i ústní (majitel zahrady v kruhu rodinném, přátel a známých) šíření myšlenky i po skončení projektu Ochrana ŽP, cestovní ruch a regionální rozvoj: Vytvoření sítě ukázkových přírodních zahrad i ústní (majitel zahrady navíc vůči veřejnosti a turistům) šíření myšlenky i po skončení projektu, možný finanční příjem pro majitele zahrady, příp. další firmy v regionu

Chcete mít přírodní zahradu? Stačí tak málo… SPLNIT ZÁKLADNÍ KRITÉRIA (všechna!) ☻nepoužívat pesticidy ☻nepoužívat lehce rozpustná minerální hnojiva ☻nepoužívat rašelinu k úpravě a obohacování půdy

Chcete mít přírodní zahradu? Stačí tak málo… VYTVOŘIT PRVKY PŘÍRODNÍ ZAHRADY (minimálně 5 ☻) ☻☻ živý plot z planých keřů ☻☻ přirozená louka nebo prvky louky ☻☻ ponechání divokých porostů ☻☻ divoký koutek ☻☻ mimořádná stanoviště (vlhká nebo suchá) ☻☻ listnaté stromy ☻☻ květiny a kvetoucí trvalky

Chcete mít přírodní zahradu? Stačí tak málo… POUŽÍVAT PŘI OBHOSPODAŘOVÁNÍ ZAHRADY A V UŽITKOVÉ ZAHRADĚ (minimálně 5☻) ☻☻ kompost ☻☻ „domečky“ pro zvířecí pomocníky ☻☻ využití dešťové vody ☻☻ užívání k přírodě šetrných materiálů a postupů ☻☻ mulčování ☻☻ zeleninové záhony a bylinky ☻☻ ovocná zahrada a bobulové keře ☻☻ smíšená kultura /střídání plodin/ zelené hnojení

Aktivity projektu Česká internetová stránka k projektu www.prirodnizahrada.eu – překlad a postupné doplňování a rozšiřování informací na mezinárodním webu projektu vč. bio-zahradního lékaře, informací pro pedagogy apod. Vytvoření přeshraniční sítě přírodních a ukázkových zahrad a podpora regionální zahradní turistiky certifikace zahrad – udělování plaket online průvodce po ukázkových zahradách na webu projektu informace o všech přírodních zahradách na webu www.veronica.cz/ekomapa k 31.8.2012 celkem v ČR přes 170 přírodních zahrad, z toho v Jižních Čechách 46, z nich 18 ukázkových

Aktivity projektu Podpůrné poradenské a vzdělávací aktivity Poradenské, plánovací, popř. realizační aktivity – veřejná zeleň: zámecký park Maříž u Slavonic, bylinková obec Mutišov, veřejný park v Českých Budějovicích Poradenství v poradenských místech projektu – osobně, tel.,- e-mailem, poradenství na zahradách Vzdělávací akce pro poradce i pro širokou veřejnost – přednášky, semináře, exkurze (témata: půda, bylinky, ovoce a zelenina, trvalky, ukázkové zahrady,, biologická ochrana rostlin, trénink certifikace zahrad) Tematické zaměření některých vzdělávacích akcí též na pedagogy Odborné konference k veřejné zeleni

Aktivity projektu Informační a propagační materiály a publikace, práce s veřejností Informační letáček projektu s kritérii přírodního zahradničení a kontakty a dalšími základními informacemi Příručka Moje přírodní zahrada Nástěnný kalendář na roky 2011 a 2012 Magnetické záložky s tipy pro zahradu Informační bulletin (rozesílka 2x ročně e-mailem, tj. celkem 6x po dobu trvání projektu) Fotosoutěž pro veřejnost

Aktivity projektu – slavnostní akce 10.9.2009 – zahájení projektu v Tullnu 29.5.2010 – předání plakety Bylinkové zahradě Tiree Chmelar ve Valticích 14.7.2010 - předání plakety zahradě manželů Kovářových v Rudolfově 16.6.2011 – otevření Bylinkové obce Mutišov 21.6.2012 – závěrečná akce v Českých Budějovicích

Plánovací a realizační aktivity – veřejná zeleň Plánovací aktivity Zámecký park Maříž Plánování a realizace Bylinkové obce Mutišov Veřejný park v Č. Budějovicích

Děti a zahrady Další vzdělávání pedagogů 19.-21.8.2010 Konference Děti a zahrady 8.-9.10.2010

Za pozornost Vám děkuje Martina Petrová! Kontakt Hlavní koordinátor projektu v ČR : Občanské sdružení Přírodní zahrada Sídlo: Nám. Míru 138/I, 377 01 Jindřichův Hradec Kontaktní adresa: Klášterská 76/II, 377 01 Jindřichův Hradec Tel.: 721 480 183 – Martina Petrová, vedoucí projektu ČR E-mail: prirodnizahrada@centrum.cz www.prirodnizahrada.eu, www.prirodnizahrada.com Za pozornost Vám děkuje Martina Petrová!