Jaké základní otázky si klademe na začátku tvorby nového testu? Diskuse • pro tvorbu testu je třeba nějaký testový materiál Kde ho hledat? Jaké jsou zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Advertisements

Základy redakční práce
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace:
Počítačová grafika - úvod
Testovací techniky PhDr. Eva Složilová, MA Katedra jazyků
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Hromadná korespondence
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_03.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
1 To have got - questions Anglický jazyk VY_32_INOVACE_377, 19. sada, AJ2 ANOTACE V prezentaci si žáci procvičují a upevňují používání slovesa to have.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Šetření čtenářské gramotnosti
Dramaturgie dotazníku
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
bitmapová (rastrová) grafika, vektorová grafika, výhody a nevýhody
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Jak na pracovní pohovor?
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_03.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
Struktura maturitní zkoušky
PUBLICISTIKA Mgr. Michal Oblouk
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
1. Co chápete pod pojmem formát testu? délka testu (doba trvání, počet položek) dovednosti (které řečové dovednosti) počet částí typy položek (testových.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici inzerátu, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci.
Personální mamagement
Slavnostní předávání Cambridge certifikátů 2012 =.
EXCEL 2010 Smart Art 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Jak učit tvorbu textových dokumentů
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Structures, tunnels - zeměpis Růžena Dryeová - ZŠ SNP HRADEC KRÁLOVÉ Metodické pokyny pro učitele Předmět: zeměpis Jazyk: AJ Jazyková úroveň: A2 Rok: 2010.
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_2901_typy.reklamy Téma: Typy reklamy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Provázanost mobilní reklamy s webem Tomáš Košťál … najdu tam, co neznám !
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
INZERÁT Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
TISKOPISY JEDNODUCHÉ KOMUNIKAČNÍ ŽÁNRY
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nábor a výběr zaměstnanců
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Ukázka zpracování referátu.
CorelDRAW – práce s rastrovou grafikou
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Dotazník. Dotazník Může být v písemné nebo elektronické podobě Může být předán osobně Může být součástí balení výrobku, v obchodě, příloha novin, časopisů.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Sociální čtení.
Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.
Universidad de Cádiz Mgr. Martin Hoššo
MGR. PETRA JIRÁSKOVÁ MOC újop uk
Transkript prezentace:

Jaké základní otázky si klademe na začátku tvorby nového testu? Diskuse • pro tvorbu testu je třeba nějaký testový materiál Kde ho hledat? Jaké jsou zdroje pro jeho hledání? Koho testovat? Proč? Jak? Čím? • obsahová náplň testu Co?

Proces hledání testových materiálů (TM): Diskuse Ujasnění si představ o testu Rozhodnutí se pro zdroj(e) TM Hledání TM Posouzení vhodnosti TM Případná úprava TM Použití TM Jaké je logické pořadí níže uvedených kroků? 1. Ujasnění si představ o testu 2. Rozhodnutí se pro zdroj(e) TM 3. Hledání TM 4. Posouzení vhodnosti TM 5. Případná úprava TM 6. Použití TM

1. Ujasnění si představ o testu • obecná představa o testu - co, koho, jak, proč? Diskuse Jaké základní jazykové dovednosti chceme testovat? • čtyři základní jazykové dovednosti: poslech, mluvení, čtení, psaní (u přijímacích jazykových zkoušek nemusí být všechny dovednosti zohledněny) Kterých dovedností se hledání TM týká především? • hledání TM se týká především poslechu a čtení - hledání textů, nahrávek, grafů, tabulek, obrázků využitelných pro test, atd. Diskuse • pro mluvení a psaní většinou TM neexistují v přirozené podobě, spíše se můžeme nechat inspirovat jinými testy

Je nějaký rozdíl v jazykové podobě textů určených pro poslech a čtení? Diskuse texty pro čtení - formální x neformální?, bez přímé řeči? (je např. vhodné použít vtipy?), delší věty, informace více zhuštěné, často pasivní slovesa, jasná struktura bez rušivých elementů (bez opakování, utříděné myšlenky,...) texty pro poslech - formální x neformální?, monolog nebo dialog, krátké věty, informace zředěné do více vět, spíše aktivní slovesa, váhání mluvčího, odmlky, výrazy "err...", "hmm...", "no...", opakování, nedokončené myšlenky, jejich přeformulování • je důležité uvědomit si tyto rozdíly při hledání odpovídajících textů

2. Rozhodnutí se pro zdroj(e) TM Jaké zdroje použít při hledání textů pro testování? Diskuse • čtyři základní zdroje textů pro testy: 1. reálný život, okolní svět, vše co nás obklopuje 2. zpracované a upravené texty za nějakým účelem (např. učebnice, Internet) 3. vlastní tvorba textů 4. banka zpracovaných a klasifikovaných textů Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů?Diskuse

1. texty z reálného života • výhody: autentické, věrohodné, přirozené, odrážejí realitu • nevýhody: hledání vhodného textu často náročné na čas, někdy nutná editace textu 2. zpracované a upravené texty za nějakým účelem • výhody: většinou autentické (záleží na autorech), určitým způsobem utříděné a relativně dostupné • nevýhody: možné problémy s copyrightem, pro někoho obtížněji dostupné, otázka financí, nebezpečí, že jsou známé 3. vlastní tvorba textů • výhody: vytvoření textu podle svých představ (tematické zaměření, obtížnost, délka, hustota informací,...), snadná tvorba? • nevýhody: nutnost tvorby textu, časová náročnost, otázka autentičnosti, je nezbytný rodilý mluvčí pro posouzení, třeba znát oblast zmiňovanou v textu 4. banka zpracovaných a klasifikovaných textů • výhody: snadná dostupnost - stačí „jít a vzít si ho“, možnost vyhledat přesně podle žádoucích kritérií (jazyková dovednost, téma, obtížnost,...) • nevýhody: banku je třeba vytvořit časová náročnost, kolektivní práce

3. Hledání TM • příklady textů pro testování poslechu: rozhlasové a televizní zprávy, reportáže, hlášení, rozhovory, diskusní pořady, vyprávění, brífinky, písničky • příklady textů pro testování čtení: nápisy na ulicích, cestovní a registrační formuláře, jízdní a letové řády, programy televize a rádia, jídelní lístky, články v novinách a časopisech, vzkazy, inzeráty, instrukce, žádosti, průvodce, recepty, životopisy, nařízení, pohlednice, dopisy, propagační letáky, jízdenky, letenky, nápisy na výrobcích, y • Internetové adresy se zdroji pro testy:       

Z jakých pohledů můžeme posuzovat vhodnost textů? 4. Posouzení vhodnosti TM Diskuse • příklady kritérií při posuzování:  tematické zaměření  obtížnost  délka  autenticita  grafická podoba

Jak je možné texty upravit podle uvedených kritérií? 5. Případná úprava TM Diskuse • někdy je nutná editace textu hrozí ztráta autenticity nebo narušení logické struktury textu (pak je složitější pro pochopení) • Alderson (2000) rozlišuje texty na dva druhy:  jednoduché (simple) - struktura snadná pro pochopení, autentické a bez úprav  zjednodušené (simplified) - upraveny z původního textu, mohou ztratit svou autenticitu Je lepší používat jednoduché autentické texty než upravené, po úpravách je třeba vždy dát text posoudit rodilému mluvčímu.

6. Použití TM Jaká fáze při tvorbě testu navazuje? Diskuse tvorba položek

Použitá literatura: Alderson, J. Ch., Clapham, C., Wall, D. (1995). Language Test Construction and Evaluation. Cambridge: Cambridge University Press. Alderson, J. Ch. (2000). Assessing Reading. Cambridge: Cambridge University Press. Buck, G. (2001). Assessing Listening. Cambridge: Cambridge University Press.