Jaderná elektrárna Dukovany Dan Havlíček. Historie • Historie elektrárny začíná v roce 1970, kdy Sovětský svaz a Československo podepsaly dohodu o stavbě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kraj Vysočina.
Advertisements

DUKOVANY NUCLEAR POWER STATION exkurze IX.B,IX.C
Prosinec Průběh poruchy  Dne byla EN 10 normálně odstavena  Vzápětí po odstavení EN 10 poklesl tlak ve vysokotlaké sběrně napájecí.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Rozpočtové určení daní na Slovensku
Jaderná energie.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Znečišťování vodních zdrojů.
Události v JE Fukushima a otázky související
Jaderná energie.
Jaderné elektrárny.
Katastrofy jaderných elektráren
VY_32_INOVACE_ 18 Jaderné katastrofy
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Černobyl Jiří Ludačka.
Jaderné elektrárny.
Energetika. Snímek č. 2 Snímek č. 3 Snímek č. 4.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie.
Vodní Elektrárna.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Atomové elektrárny.
Vysoké učení technické v Brně
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Průběh události Po zemětřesení v Japonsku byly všechny jaderné elektrárny v oblasti postižené zemětřesením, které byly v provozu, bezpečně odstaveny a.
Jaderná elektrárna Temelín
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Jaderné Elektrárny.
Základní informace VD a PVE Dalešice
ATOMOVÁ,VODNÍ,VĚTRNÁ, SLUNEČNÍ
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Petr Kessler Gymnázium Rumburk
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Temelín.
Badatelský den Dukovany
Katastrofy jaderných elektráren
Simulace provozu JE s bloky VVER-440 FT 2009
Jaderná elektrárna.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Kraj Vysočina.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Internet - historie.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Simulace provozu JE typu VVER-440
Vliv radiace na člověka
Černobyl.
Je bezpečněji v podzemí nebo u Temelína?
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 02.
Prezentace výzkumné potřeby pro účely jednání TAČR
Ing. Jan Vinklář Státní úřad pro jadernou bezpečnost
Transkript prezentace:

Jaderná elektrárna Dukovany Dan Havlíček

Historie • Historie elektrárny začíná v roce 1970, kdy Sovětský svaz a Československo podepsaly dohodu o stavbě dvou jaderných elektráren (druhou z nich se stala Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice). Elektrárna se začala stavět v roce 1978, první blok byl uveden do provozu v roce 1985, poslední, čtvrtý v roce • Výstavbě elektrárny předcházelo zrušení tří vesnic, v jejichž katastrálních územích byla stavba projektována. Šlo o obec Skryje s jejich místní částí Lipňany a dále o obec Heřmanice. Skryjské území bylo připojeno k Dukovanům, heřmanické k Rouchovanům.

Bezpečnost • Elektrárna patří mezi 13 % nejbezpečnějších na světě, za poslední 3 roky na ní nedošlo k žádné poruše větší než stupeň 0 stupnice INES. Od roku 2000 rovněž nedošlo k žádnému automatickému odstavení reaktoru. Kolektivní efektivní dávka pracovníku elektrárny v roce 2005 byla 0,15 Sv na blok, což je hluboko pod bezpečnostními normami (roční limit pro pracovníky s ionizujícím zářením je 50 mSv za rok, a 100 mSv během 5 let). Elektrárna je držitelem osvědčení Bezpečný podnik, který vydává Ministerstvo práce a sociálních věcí pod garancí Českého úřadu bezpečnosti práce.

Havárie a poruchy • Elektrárna za celou historii nezaznamenala žádnou havárii v provozu ani mimo něj, která by si zasloužila číslo na stupnici havárií. Mimo provoz se stala pouze jedna menší havárie. Byl jí požár transformátoru v roce 1988, který ale nespadá přímo do zařízení elektrárny. Požár byl rychle zlikvidován, do vodní nádrže Mohelno však unikl chladicí olej. Všechen byl následně zachycen nornými stěnami bez jakýchkoliv následků. Elektrárna poté z vlastních nákladů vybudovala o několik desítek metrů severněji ve Skryjích malou záchytnou nádrž jako prevenci případných dalších úniků. Od tohoto požáru však žádný podobný únik nebyl zaznamenán.