Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
R i z i k a p r ů z k u m ů v e ř e j n é h o m í n ě n í prof. Ing. Stanislava H R O N O V Á, CSc. prof. Ing. Richard H I N D L S, CSc. Vysoká škola ekonomická.
Advertisements

Makroekonomické ukazatele
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
PŘEDVÍDÁNÍ KRÁTKODOBÝCH TRENDŮ 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Měření ekonomiky Ing. Jakub Fischer Katedra ekonomické statistiky VŠE v Praze.
Nezaměstnanost v souvislostech
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Charakteristika trhu práce v Jihomoravském kraji.
Květen 2013 Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: ,
Nezaměstnanost.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Březen 2013.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Duben 2013.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Zadání případové studie
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Prostorová mobilita - aspekt trvání přemístění
Nezaměstnanost.
Nezaměstnanost a trh práce
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Září 2011.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , ZÁŘÍ 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červenec 2011.
Červenec 2013 Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: ,
Úvod: organizační pokyny základní pojmy a vztahy
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Srpen 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Pracovní trh a politika zaměstnanosti EVSE
Míry nezaměstnanosti Dvě míry nezaměstnanosti:
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
CIZINCI NA TRHU PRÁCE V ČR
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Nezaměstnanost - vývoj v ČR v 21. století - struktury nezaměstnanosti 29. září 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Hospodářství (ekonomika)
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
HOSPODÁŘSTVÍ.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
ZAMĚSTNANOST.
Transkript prezentace:

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní

O čem tato lekce bude: o obyvatelstvu aktivním, o obyvatelstvu neaktivním, o statistickém sledování zaměstnaných a nezaměstnaných.

Otázky???? rozdíl mezi obyvatelstvem aktivním a neaktivním? kdo je nezaměstnaný? podle jakých hledisek posuzujeme zaměstnané (nezaměstnané)?

Obyvatelstvo (15 let a více) Ekonomicky aktivní Ekonomicky neaktivní Zaměstnaní Nezaměstnaní

Statistické sledování zaměstnaných věk, pohlaví vzdělání odvětvová struktura klasifikace zaměstnaní postavení v zaměstnaní míra zaměstnanosti míra ekonomické aktivity

Míra zaměstnanosti zaměstnané osoby ve věku 15-64 let celkový počet obyvatelstva stejné věkové skupiny

Míra ekonomické aktivity ekonomicky aktivní obyvatelstvo počet osob starších 15 let

Nezaměstnaní

Nezaměstnaní všechny osoby patnáctileté a starší, které splňují 3 podmínky ILO: 1. nebyly zaměstnané, 2. byly připraveny k nástupu do práce, 3. v průběhu posledních 4 týdnů hledaly aktivně práci.

Statistické sledování nezaměstnaných věk, pohlaví doba nezaměstnanosti vzdělání míra nezaměstnanosti

Míra nezaměstnanosti počet nezaměstnaných : pracovní síla obecnou míru nezaměstnanosti registrovanou míru nezaměstnanosti ???

ČSÚ MPSV Obecná míra Registrovaná míra nezaměstnanosti nezaměstnanosti mez. srovnání média

Obecná míra nezaměstnanosti vyjadřuje podíl počtu nezaměstnaných na celkové pracovní síle, kde čitatel i jmenovatel jsou ukazatele konstruované podle mezinárodních definic a doporučení aplikovaných ve VŠPS.

Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS) se provádí v náhodně vybraném vzorku domácností a je zaměřené na zjišťování ekonomického postavení obyvatelstva na území celé republiky. Výběrový soubor zahrnoval ve 2. čtvrtletí roku 2009 necelých 25 tis. bytů na území celé České republiky (0,6 % všech trvale obydlených bytů), v nichž bylo šetřeno více než 58 tis. respondentů všech věkových skupin. Tento rozsah souboru umožňuje získat spolehlivé odhady charakteristik trhu práce na úrovni republiky a s relativně dostatečnou spolehlivostí i odhady krajských a oblastních hodnot.

Registrovaná míra nezaměstnanosti dosažitelní neumístění uchazeči o zaměstnání součet  zaměstnaných z VŠPS, počtu pracujících cizinců podle evidence MPSV a MPO a počtu dosažitelných neumístěných uchazečů o zaměstnání.

Dosažitelný uchazeč o zaměstnání Jedná se o uchazeče o zaměstnání, kteří mohou bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce vhodného pracovního místa, tj. evidovaní nezaměstnaní, kteří nemají žádnou objektivní překážku pro přijetí zaměstnání. Za dosažitelné se nepovažují uchazeči o zaměstnání: ve vazbě, ve výkonu trestu, uchazeči v pracovní neschopnosti, uchazeči, kteří jsou zařazeni na rekvalifikační kurzy, uchazeči, kteří vykonávají krátkodobé zaměstnání, uchazeči, kteří pobírají peněžitou pomoc v mateřství.

Nezaměstnanost v okresech

Informace k dané problematice najdete na: www.czso.cz (Český statistický úřad) Trh práce a mzdy Zaměstnanost a nezaměstnanost http://portal.mpsv.cz