18. - 20. 10. 2006EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Informační systém statistiky a reportingu životního prostředí České republiky ISSaR Ing. Jarmila.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Advertisements

INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
SIRIUS komplexní řešení pro statistické a analytické zpracování dat v rezortu životního prostředí ČR Ing. Jarmila Cikánková Jiří Roubínek Projektový.
EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Informační systém statistiky a reportingu životního prostředí České republiky ISSaR Jarmila.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Celostátní síť pro venkov
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Řízení přístupových práv uživatelů
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
8. dubna 2013ISSS - Portál interních identit, Z. Motl1 Portál interních identit jako nadstavba identity managementu Mgr. Boleslav Bobčík, T-Systems Czech.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VII. Monitoring.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Kamil Svoboda.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Špička v každém směru IT 3 Od elektronické podatelny k řešení problému elektronického podání Ing. Martin Vimr obchodní ředitel.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Reporting.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
ISSaR – možnosti využití systému při získávání a zpracování statistických dat Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Projekty CCRJM v oblasti internetových aplikací Brno Ing. Lukáš Bačík.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
as4u advanced system for you
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Transkript prezentace:

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Informační systém statistiky a reportingu životního prostředí České republiky ISSaR Ing. Jarmila Cikánková – oddělení datových služeb CENIA

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Informace o životním prostředí v českém právu Představení výchozích podmínek pro vznik projektu Koncepce budování systému Řešení projektu Dosavadní výsledky a první výstupy Budoucnost projektu Informační systém ISSaR

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen EnviroInformace v českém právu (1) •Listina základních práv a svobod č. 23/1991 Sb. Čl.35 (1) Každý má právo na příznivé životní prostředí. (2) Každý má právo na včasné a úplné informace o stavu životního prostředí a přírodních zdrojů. •Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí •Zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí •Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen EnviroInformace v českém právu (2) •Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny •Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivu na životní prostředí •Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci •Zákon č. 78/2004 Sb., o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty •Další tzv. „složkové zákony“

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen EnviroInformace v českém právu (3) •Povinnosti organizací činných v oblasti ochrany životního prostředí –Realizace odpovědnosti státu za stav životního prostředí •Monitoring stavu životního prostředí •Správa a rozvoj specializovaných databází a IS •Zpřístupňování informací o výsledcích monitoringu •Poskytování věrohodných informací státním orgánům –Rozhodovací procesy –Strategické plánování –Tvorba legislativních nástrojů •Poskytování informací široké veřejnosti

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Současný stav v resortu •v resortu asi 40 různých informačních systémů a tisíce databází –Většinou přímo dostupné – bez ohledu na reálnou použitelnost jejich obsahu •Výrazně multioborový charakter problematiky •Značný rozsah řešené problematiky •Složitá struktura resortu – obtížná orientace při hledání konkrétní informace či odpovědnosti

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Současný stav v resortu •Získané informace jsou publikované –na různých místech –mají různou míru zobecnění –ne vždy jsou publikovaná v časových, teritoriálních a sektorových souvislostech Informace mají různou, mnohdy omezenou vypovídací schopnost

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Řešení problému •Zveřejňované informace musí být –publikované •ve vzájemných souvislostech (časových, věcných i regionálních) •s vyšší mírou agregace –detailně popsány (metadata) –dostupné •srozumitelně a komfortně •s přímou informační podporou konkrétnímu uživateli –reprezentativní soubor statistických dat –kontaktní místo schopné centrálně poskytnout odbornou informační podporu

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen CENIA •CENIA, česká informační agentura životního prostředí –Centrální místo pro poskytování průřezových informací o stavu a vývoji životního prostředí v ČR –Pověřena vytvořením specializovaného informačního systému jako základního nástroje k realizaci svěřeného úkolu

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Vytvořit novou generaci statistických výstupů resortu Vytvořit datovou základnu pro další publikační aktivity resortu Vybudovat informační podporu procesu reportingu Vytvořit nástroj pro zavedení distribuovaného sběru dat Vytvořit soubor analytických a modelovacích nástrojů ISSaR – základní cíle projektu

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – principy budování • je určen ke sběru agregovaných, nikoli primárních dat • shromážděná data mají statut oficiálně autorizovaných informací, - tj. pouze „ostrá“ validovaná data • data jsou důsledně prostorově lokalizovaná • datové sady a zdroje jsou sumárně popsány na bázi metadat • data jsou shromažďovaná v ucelených časových řadách • tematicky soubor dat kopíruje obsahovou strukturu tištěné Statistické ročenky životního prostředí – další rozšiřování na základě požadavků uživatelů

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – Řešení projektu •Datový sklad •Modul pro distribuovaný sběr dat •Systém validace vstupních dat •Presentační nástavba •Soubor analytických a modelovacích nástrojů – DataMiner

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – Datový sklad •Datový sklad –Maximálně zobecněný datový model •Umožňuje ukládat a spravovat data nezávisle na jejich obsahu •Umožňuje systém téměř bez omezení rozšiřovat o další entity bez nutnosti zasahovat do struktury databáze –Důsledná prostorová lokalizace –Systém číselníků •Umožní rozběhnout proces sdílení dat mimo resort

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – Sběr dat •Modul pro vkládání dat –Umožní spolupracujícím subjektům dálkový přístup –Je připravován pro potřeby •Automatizovaného příjmu dat –univerzální rozhraní (*xml) •Vkládání dat pomocí obsluhy –Systém formulářových sestav – využití systému Janitor

ISSaR – sběr dat

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – Validace dat •Systém validace vstupních dat –Kontroluje formální správnost datové sady •Autorizaci •Metadatový popis –Eliminuje případné duplicity –Rozezná a upozorní na zjevné nesrovnalosti v datových sadách

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – Presentace dat •Presentační nástavba –Internetové rozhraní pro prohlížení vybraných datových výstupů – volně přístupné •součást Portálu životního prostředí ČR – FAKTA a DATA –Presentace elektronické verze Statistické ročenky životního prostředí ČR –Indikátory životního prostředí –Publikační rozhraní – specializovaná služba CENIA •vytváření definovaných datových výstupů pro potřeby publikačního procesu –Tištěné publikace –Elektronické publikace –Studie, zprávy...

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – DataMiner •Soubor analytických nástrojů bude koncipován pro účely –Využití shromážděných dat v procesu hodnocení stavu životního prostředí –Modelování vývojových trendů

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – Současný stav realizace •Datový sklad –Vytvořen základní datový model –Implementace do cílového prostředí –Optimalizace a nasazení •Sběr dat –Vytvořen modul pro přímý vstup dat –Digitalizována pilotní sada dat (Emisní bilance ČR ) •Presentační nástavba –Webová aplikace ISSaR •publikační systém pracující se systémem šablon a webobjektů •Umožňuje vytvářet webovou presentaci z vybraných dat •Součást Portálu životního prostředí FAKTA a DATA

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen ISSaR – nejbližší budoucnost (2007) •Datový sklad –Transformace databáze v cílové datové úložiště •Sběr dat –Vývoj modulu pro automatizovaný vstup dat –Zápis dalších datových sad dle schváleného harmonogramu •Presentační nástavba –Webová aplikace ISSaR •Postupné doplňování v závislosti na zápisu dat do datového skladu –Presentační modul pro publikaci dat v prostředí zvoleného těžkého klienta •Validátor –Projekt a vývoj validačního rozhraní •DataMiner –Projekt a vývoj potřebného analytického rozhraní

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen •Přeskoč, nebo přelez. Můžeš i podlézt, ale pak se zase narovnej! Jára Cimrman

EnviroIforum Technická univerzita Zvolen Ing. Jarmila Cikánková oddělení datových služeb CENIA Děkuji za pozornost