Výroba vína.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Výroba vína a destilátů
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Nápoje Podle účelu rozeznáváme :
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Složitá a slavnostní menu
LIKÉROVÁ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Sabrage (Sabráž) Umění otevírání šampaňského, hrdla lahve šavlí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_ Ročník: 3.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
2 USKUPENÍ BOHEMIA SEKT BOHEMIA SEKT je největším dodavatelem klidných šumivých vín a jedním z předních výrobců lihovin v České republice Výhradní dovozce.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
PIVO A NÁPOJE NA BÁZI PIVA
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Výroba vína

Historie vína prolíná lidskou kulturní historii bez ohledu na náboženství, rasy a zeměpisný původ v historických písemnostech zaznamenáno i dost varování před následky nadměrného požívání

NEJSTARŠÍ PÍSEMNÉ ZMÍNKY … NEJSTARŠÍ PÍSEMNÉ ZMÍNKY … Noe – první výrobce a konzument … "Noe pak obíraje se s zemi, začal dělati vinice". (bible) - v bibli celkem 648 výrazů týkajících se vína či vinné révy Nejčastější zobrazení sv. Václava: - s podkasanou suknicí šlape v kádi hrozny        NEJSTARŠÍ PÍSEMNÉ ZMÍNKY … Noe – první výrobce a konzument … "Noe pak obíraje se s zemi, začal dělati vinice". (bible) - v bibli celkem 648 výrazů týkajících se vína či vinné révy Nejčastější zobrazení sv. Václava: - s podkasanou suknicí šlape v kádi hrozny       

Trocha historie … písmo Sumerů (5000 př.n.l): list vinné révy = znak pro život (první kvašení hroznů) -3 500 př.n.l. - vinařství na vysoké úrovni ve staré Sýrii, Babylónii a Egyptě, kde pěstovali 6 až 8 druhů vinné révy -Staré Řecko - první vyspělé vinařství -Rozšíření přes Itálii, Španělsko a Francii -Římané pěstování révy rozšířili po celé říši až k nám Antický Řím: „In vino veritas“

Trocha historie … Čechy: -pěstování známo cca 2000 let -r. 1358: nařízení Karla IV. o zakládání a rozšiřování vinic -14, 15 st. až 17 tis. ha vinic, na zač. 20 st. již jen 7 ha vinic -Dnes: kontrola EU, plocha vinic v ČR 18 000 ha. (65% bílé ordůdy) Současnost: - nejvýznamnější vinaři Evropa: Španělsko, Francie, Itálie zámoří: Argentina, Austrálie, Chile, USA Kanada – ledová vína       

Výroba vína kvašením moštu z čerstvých vyzrálých bobulí révy vinné působení divokých kvasinek, které žijí na povrchu hroznů

Víno a zdraví v přiměřeném množství příznivý vliv na organismus člověka vysoká kalorická hodnota: 2500 až 3500 kJ na litr

VÍNO A ZDRAVÍ ČR: * 25% obyvatel nepije vůbec víno Kyseliny - snížení pH v žaludku pro lepší trávení - zásadotvorné soli org.kyselin (vinany apod.)  Cukry - význam zejména v aperitivních vínech = příprava trávicího traktu Fenolické látky - antioxidanty Taniny (třísloviny) - povzbuzení trávení Barviva – flavonoidy, anthokyany - antimikrobiální vliv X zbytky herbicidů a fungicidů ČR: * 25% obyvatel nepije vůbec víno * většina konzumentů preferuje polosladká známková vína

Víno v České republice největší část českých vín tvoří vína bílá, za nimi následují vína červená a šumivá

KATEGORIE VÍNA (současná legislativa v ČR): - dle cukernatosti výchozího moštu: révové víno stolní (cukernatost min. 11o, nesmí být vyznačena odrůda a ni oblast) B) révové víno jakostní (cukernatost min. 15o, vyznačení oblasti a odrůdy) C) révové víno s přívlastkem (predikátní) - nejméně 90% označené odrůdy - přesné označení odrůdy, vinařské oblasti a obce - 3 druhy: kabinet – min. 19o cukernatosti pozdní sběr - min. 21o cukernatosti výběr z hroznů - min. 24o cukernatosti

DALŠÍ KATEGORIE VÍN Výběrová vína - typické vlastnosti, jen v příznivých letech Odrůdová vína - min.75% odrůdy se zachováním znaků odrůdy Typová vína - charakteristická stálými vlastnostmi odpovídajícími určité oblasti Značková vína - jakostní lahvová vína vyráběná ve stejné  kvalitě a charakteru určitým výrobním závodem pod stálou značkou Směsky (cuvée) - ze směsi různých odrůd stejné jakostní třídy       

DALŠÍ KATEGORIE VÍN Ledové víno -typické pro severní oblasti -hrozny se sklízejí alespoň při -6°C a nejlépe ještě před raním svítáním -víno je velmi sladké a podává se jako aperitiv. Slámové víno -vyrábí se ze suchých bobulí hroznu, které se alespoň 3 měsíce se suší na slámě -víno je sladké a podává se také jako aperitiv Botrytické víno -je vyráběno z hroznů napadnutých ušlechtilou plísní "Botrytis cinerea", která je velmi vzácná a může vzniknout pouze za specifických mikroklimatických podmínek

Označování vín podle zbytkového cukru a)  "suché" – max. 4 g/l nebo max. 9 g/l pokud obsah kyselin je nejvýše o 2g/l nižší než obsah zbytkového cukru b)  "polosuché" – max. 12 g/l nebo max.18 g/l pokud obsah kyselin je nejvýše o 2g/l c)  "polosladké" – max. 45 g/l d)  "sladké" – min. 45 g/l Další kategorie „přírodních“ vín: *vína přírodně sladká *vína dezertní *vína šumivá *vína perlivá      

- lisování přezrálých hroznů nebo VÍNA PŘÍRODNĚ SLADKÁ Princip výroby: - lisování přezrálých hroznů nebo - vyluhování (extrakce) přezrálých hroznů přírodním vínem a částečné zkvašení vylouženého cukru Často se u výroby přírodně sladkých vín využívá ušlechtilé plísně Botrytis cinerea – způsobí zasychání hroznů a koncentrování vnitřního obsahu bobulí. *Rýnské výběry *Sauternské výběry *Tokajská vína     

DEZERTNÍ VÍNA Dezertní vína přislazovaná Výroba pouhým přislazením přírodních vín sacharosou na obsah 100 - 150 g/l a přidáním velejemného lihu až do koncentrace 15 % obj. Př. vína muškátová. Dezertní vína likérová Výroba buď zkráceným kvašením moštu, nebo přídavkem konc. moštu a alkoholu k přírodním vínům. Př. Sherry, Portské, Malaga, Madeira Dezertní kořeněná vína neboli vermuty Výroba z přírodního vína přídavkem cukru, alkoholu a výluhu koření. Př. Cinzano, Martini

ŠUMIVÁ VÍNA Výroba: sekundárním kvašením hotových přírodních vín po přidání cukru a tirážního likéru. Průběh sekundárního kvašení: uzavřené nádoby pod tlakem, takže víno se sytí vznikajícím oxidem uhličitým a stává se šumivým a pěnivým. Označení: „šampaňské“ – od r. 1908 ochranná známka pouze pro šumivá vína vyrobená v oblasti Champagne „sekt“ – převzaté německé označení

OZNAČENÍ ŠUMIVÝCH VÍN – pouze pro výrobky, kterým po vytvoření šumivého vína nebyl dodán žádný cukr: a)  "brut nature" "přírodně tvrdé" cukr pod 3 g/L b)  "extra brut„ "zvláště tvrdé„ cukr 0-6 g/L c)  "brut„ "tvrdé„ cukr pod 15 g/L d)  "extra dry" "zvláště suché„ cukr 12-20 g/L e)  "sec„ "suché„ cukr 17-35 g /L f)  "demi-sec„ "polosuché„ cukr 33-50 g/L g)  "doux" "sladké„ cukr větší než 50 g/L      

PERLIVÁ VÍNA Perlivá vína nejsou na rozdíl od šumivých vín připravována druhotným kvašením, ale pouhým sycením vína oxidem uhličitým. Od šumivých vín se proto liší perlivá vína jak kvalitou (nikdy nedosahují takové jemnosti a vyrovnanosti chuti), tak uvolňováním oxidu uhličitého a pěněním při nalití vína do poháru.

Jak víno nakupovat označení vína jako suché, polosuché či sladké nemusí mít nic společného s původní cukernatostí hroznů, ale označuje podíl zbytkového cukru v hotovém výrobku

podle cukernatosti hroznů Klasifikace vín podle cukernatosti hroznů (vinařský zákon) révové víno stolní révové víno jakostní révové víno s přívlastkem

1. Révové víno stolní pouze z hroznů, které dosáhly nejméně 11° cukernatosti nebo z révového vína z dovozu nejnižší jakostní třída pokud na označení chybí slovo révové, může jít o víno vyrobeného z jablek či jiného ovoce

2. Révové víno jakostní známkové révové víno jakostní odrůdové révové víno jakostní pouze z hroznů domácí produkce z registrovaných odrůd, které dosáhly nejméně 15° cukernatosti nebo úpravou odrůdového révového vína z dovozu

3. Révové víno s přívlastkem smí být vyráběno ve třech druzích z hroznů domácí produkce a musí obsahovat nejméně 90% označené odrůdy nejkvalitnější vína rozlišujeme 3 druhy: kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů

Jak číst etikety zaručeným vodítkem ke kvalitě není ani vzhled láhve, lákavost etikety a dokonce ani cena počet povinných údajů se liší podle kategorií vína

Naše modré odrůdy André Alibernet Cabernet Sauvignon Frankovka Modrý Portugal Neronet Rulandské modré Svatovavřinecké Zweigeltrebe

Kde hledat červené víno nejbrutálnější způsob = přebarvení bílého vína chemickými barvivy, smíchání bílého vína s červeným, pokud chcete pít opravdové víno z hroznů, musí být na etiketě uvedeno, že jde o révové víno