Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, 11. 10. 2011 Tento projekt je spolufinancován Evropským.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji Nutnost dalšího vzdělávání pro zvýšení zaměstnanosti Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Advertisements

Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
PŘEDVÍDÁNÍ KRÁTKODOBÝCH TRENDŮ 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2b Bořetice, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Systémový přístup k předvídání kvalifikačních potřeb Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní observatoř zaměstnanosti.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Zadání případové studie
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Personální plán pro podnikatelský plán
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
(c) RPIC-ViP s.r.o. 1 Průzkum mezi podniky v v Moravskoslezském kraji 2006 Hlavní výstupy RPIC-ViP, s.r.o. Výstavní 8, Ostrava,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na průzkumu se podíleli: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřad práce České republiky, krajská.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Změny na trhu práce?.
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
Transkript prezentace:

Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1.Analytické informace pro sektorové rady 1a)Analýzy vzdělávacích oborů 1b)Profil sektoru 2.Podklady pro tvorbu dílčích kvalifikací („Karty kvalifikací“) Výstupy z pohledu realizátora projektu (NÚV) – metodiky Výstupy z pohledu cílových skupin – pilotní ověření produktů Výstupy z pohledu realizátora projektu (NÚV) – metodiky Výstupy z pohledu cílových skupin – pilotní ověření produktů

1.Analytické informace pro sektorové rady 1a)Analýzy vzdělávacích oborů 1b)Profil sektoru 2.Podklady pro tvorbu dílčích kvalifikací („Karty kvalifikací“) Výstupy z pohledu realizátora projektu (NÚV) – metodiky Výstupy z pohledu cílových skupin – pilotní ověření produktů Výstupy z pohledu realizátora projektu (NÚV) – metodiky Výstupy z pohledu cílových skupin – pilotní ověření produktů STROJÍRENSTVÍ A AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL: CZNACE 28 a 29

 Poskytnout sektorové radě ucelenou analýzu hlavních problémů trhu práce v daném sektoru  Výrazná orientace na nabídkovou stranu trhu práce v sektoru – studenti, absolventi, uchazeči o zaměstnání  Hodnocení rovnováhy na trhu práce pro klíčové profesní skupiny  Výhled budoucího vývoje (2015)  Regionální data  Podrobná analýza nejdůležitějších vzdělávacích oborů pro klíčové profese v sektoru  PŘIJATELNÝ ROZSAH, PŘEHLEDNOST, STRUČNOST  Poskytnout sektorové radě ucelenou analýzu hlavních problémů trhu práce v daném sektoru  Výrazná orientace na nabídkovou stranu trhu práce v sektoru – studenti, absolventi, uchazeči o zaměstnání  Hodnocení rovnováhy na trhu práce pro klíčové profesní skupiny  Výhled budoucího vývoje (2015)  Regionální data  Podrobná analýza nejdůležitějších vzdělávacích oborů pro klíčové profese v sektoru  PŘIJATELNÝ ROZSAH, PŘEHLEDNOST, STRUČNOST

 Data o pracovní síle – Výběrové šetření pracovních sil (ČSÚ)  Data z podnikových šetření (ČSÚ)  Mezinárodní srovnání (Eurostat, OECD)  Data o volných pracovních místech a uchazečích o zaměstnání (MPSV a soukromá inzerce volných míst)  Data o studentech a absolventech a jejich uplatnitelnosti (ÚIV, MPSV)  Projekce a analýzy NVF  Analýzy NÚOV (NÚV)  Data o mzdách (Trexima)  Data o investicích a vytvořených pracovních místech (Czechinvest)  Data o pracovní síle – Výběrové šetření pracovních sil (ČSÚ)  Data z podnikových šetření (ČSÚ)  Mezinárodní srovnání (Eurostat, OECD)  Data o volných pracovních místech a uchazečích o zaměstnání (MPSV a soukromá inzerce volných míst)  Data o studentech a absolventech a jejich uplatnitelnosti (ÚIV, MPSV)  Projekce a analýzy NVF  Analýzy NÚOV (NÚV)  Data o mzdách (Trexima)  Data o investicích a vytvořených pracovních místech (Czechinvest)

 Data o pracovní síle – Výběrové šetření pracovních sil (ČSÚ)  Data z podnikových šetření (ČSÚ)  Mezinárodní srovnání (Eurostat, OECD)  Data o volných pracovních místech a uchazečích o zaměstnání (MPSV a soukromá inzerce volných míst)  Data o studentech a absolventech a jejich uplatnitelnosti (ÚIV, MPSV)  Projekce a analýzy NVF  Analýzy NÚOV (NÚV)  Data o mzdách (Trexima)  Data o investicích a vytvořených pracovních místech (Czechinvest)  Data o pracovní síle – Výběrové šetření pracovních sil (ČSÚ)  Data z podnikových šetření (ČSÚ)  Mezinárodní srovnání (Eurostat, OECD)  Data o volných pracovních místech a uchazečích o zaměstnání (MPSV a soukromá inzerce volných míst)  Data o studentech a absolventech a jejich uplatnitelnosti (ÚIV, MPSV)  Projekce a analýzy NVF  Analýzy NÚOV (NÚV)  Data o mzdách (Trexima)  Data o investicích a vytvořených pracovních místech (Czechinvest) SYNTÉZA A SOUVISLOSTI

 Spolehlivost, podrobnost a dostupnost statistických dat – zejména při kombinaci více hledisek: regionů, profesí, kvalifikací atd. zároveň  Existující kvalitativní studie málo relevantní k tématu chybějících pracovních sil a požadovaných znalostí a dovedností  Budoucí dostupnost dat ohrožena, nutnost vypořádat se se změnami klasifikací OKEČ/CZ-NACE a KZAM/CZ-ISCO  Spolehlivost, podrobnost a dostupnost statistických dat – zejména při kombinaci více hledisek: regionů, profesí, kvalifikací atd. zároveň  Existující kvalitativní studie málo relevantní k tématu chybějících pracovních sil a požadovaných znalostí a dovedností  Budoucí dostupnost dat ohrožena, nutnost vypořádat se se změnami klasifikací OKEČ/CZ-NACE a KZAM/CZ-ISCO

1.Celková situace na trhu práce v sektoru (Celková zaměstnanost ve strojírenství a automobilovém průmyslu, profesní, vzdělanostní, věková, regionální struktura ) 2.Nabídka a poptávka na trhu práce – výhled pro klíčové vzdělanostní a profesní skupiny (Pro obory s výučním listem a maturitní zkouškou) 3.Regionální analýza – příklad Jihočeského kraje (V obdobné struktuře jako na národní úrovni) 4.Závěry, prioritní oblasti, doporučení (na národní úrovni i pro analyzovaný region)

ZAMĚSTNANOST

AUTOMOTIVE: VĚKOVÁ STRUKTURA STROJÍRENSTVÍ: STUPNĚ VZDĚLÁNÍ

PRACOVNÍCI S VYUČENÍM: HLAVNÍ SMĚRY

PRACOVNÍCI S VYUČENÍM: VĚKOVÁ STRUKTURA

PRACOVNÍCI S VYUČENÍM: ROVNOVÁHA NA TRHU PRÁCE

PRACOVNÍCI S MATURITOU: ROVNOVÁHA NA TRHU PRÁCE

Profesní skupina Podíl uchazečů na 1 volné pracovní místo Míra nezaměst- nanosti Podíl osob ve věku nad 50 let Podíl osob s jiným než doporučeným oborem vzdělání Svářeči, řezači plamenem a páječi2,84,9%11,5%48,2% NÁSTROJAŘI, kovomodeláři, kovodělníci, zámečníci 17,18,7%21,7%27,3% SEŘIZOVAČI a obsluha obráběcích strojů6,96,1%29,1%30,9% Mechanici a opraváři obráběcích strojů14,93,8%19,0%29,0% Elektromechanici6,55,0%20,6%30,3% Obsluha automatických, poloautomatických montážních linek 2,20,7%8,1%53,2% Obsluha obráběcích strojů3,72,7%15,9%40,3% Montážní dělníci montující mechanická zařízení 13,319,1%8,8%48,4% HODNOCENÍ RIZIKOVÝCH PROFESNÍCH SKUPIN Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ

 VŠPS již méně spolehlivé, použity tříleté průměry místo jednoročních dat  Data z podnikových šetření jsou spolehlivější, jsou však dostupná jen pro podniky se 100 a více zaměstnanci  VŠPS již méně spolehlivé, použity tříleté průměry místo jednoročních dat  Data z podnikových šetření jsou spolehlivější, jsou však dostupná jen pro podniky se 100 a více zaměstnanci ZAMĚSTNANOST

DOSAVADNÍ VÝVOJ A PROJEKCE ABSOLVENTŮ

Profesní skupina Uchazeči (srpen 2011) Volná místa (srpen 2011) Podíl uchazečů na 1 volné pracovní místo (srpen 2011) Svářeči, řezači plamenem a páječi84721,2 Nástrojaři a příbuzní pracovníci359933,9 Seřizovači a obsluha obráběcích strojů ,2 Mechanici a opraváři strojů a zařízení ,9 Montážní dělníci mechanických zařízení ,4 PROBLÉMOVÉ PROFESE: AKTUÁLNÍ STAV

 Chybí nějaké informace/data (například mezinárodní srovnání - české vs. německé strojírenství – bude to k užitečné)?  Jak byste hodnotili dostupnost a spolehlivost dat?  Jsou některé informace nadbytečné?  Jak byste hodnotili formu prezentace informací (rozsah, podrobnost, přehlednost)?  Doporučení ohledně finální podoby produktů?

Děkuji Vám za pozornost a Vaše názory Ing. Jiří Braňka Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání