„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k výkonu povolání
Advertisements

Novela zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních seminář 11. a 12. června 2008 – Palác Charitas, Praha podepsána.
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Oddělení zdravotní péče Moravskoslezský kraj Krajský úřad
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Darja Hrabánková Navrátilová
MOŽNOSTI BEZPLATNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A NELÉKAŘŮ
Terénní sociální práce
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
VÝROČNÍ KONFERENCE VÝROČNÍ KONFERENCE k projektu prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů ÚVN.
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Reformní kroky Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Vladimír Pavelka 1. náměstek ministra zdravotnictví Červen 2011.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Konference. Vzdělávání ve zdravotnictví Mgr
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
Prohlubování vzdělávání nelékařů Seminář Ostrava Brno
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Česká asociace adiktologů
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Registr zdravotnických pracovníků Co nám stále dělá potíže ? Michaela Hofštetrová Knotková.
Legislativa.
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Prohlubování vzdělávání nelékařů
Novinky ve specializačním vzdělávání
Pracovníci ve zdravotnictví, zdravotnické vzdělávání MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství, 2.LF UK Praha.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA METODIKA Oddělení nelékařských zdravotnických povolání a uznávání kvalifikací Mgr. Pavla Povolná.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Porada hlavních sester Mgr. Vendula Pírková Odbor vědy a vzdělávání
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA Mgr. Vendula Pírková odbor vzdělávání a vědy MZČR.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Informace z úseku regulace NLZP
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních od
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb „Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb., o vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů

Přehled oblastí navrhovaných změn Změny v systému financování specializačního vzdělávání – dotační program rezidenční místa Změny v rozsahu činnosti akreditačních komisí Přenesení některých činností související se specializačním vzděláváním na pověřené organizace Doplnění přechodných ustanovení pro přiznání specializované způsobilosti

Přehled navrhovaných změn Změny v systému financování specializačního vzdělávání – rezidenční místa - dotace se bude poskytovat na vzdělávání v základním kmeni ve všech základních oborech specializačního vzdělávání - u vybraných oborů, kde je nedostatek odborníků, bude dotace poskytována na celé specializační vzdělávání (např.VPL, PLDD) žádost o dotaci se bude podávat v průběhu celého roku rezident může přejít v průběhu vzdělávání do jiného akreditovaného zařízení, které může požádat o dotaci poskytování dotace lze přerušit na dobu 5 let ruší se povinnost rezidenta vykonávat povolání lékaře na území České republiky po dobu 5 let – stabilizační dohody

Přehled navrhovaných změn Změny vztahující se k rozšíření působnosti akreditačních komisí: Akreditační komise: a) posuzuje žádosti o udělení akreditace, b) posuzuje návrhy na odejmutí akreditace, c) připravuje podklady pro vzdělávací programy jednotlivých specializačních oborů, d) připravuje podklady pro stanovení činností lékařů, zubních lékařů a farmaceutů e) připravuje podklady pro stanovení obsahu atestační zkoušky, a to v rozsahu vzdělávacího programu příslušného oboru, f) plní další úkoly stanovené ministerstvem.

„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařích

Přehled oblastí navrhovaných změn Změny ve výkonu povolání Změny týkající se výkladu výkonu zdravotnických povolání Změny vztahující se k registraci Technické úpravy a opravy Vložení institutu výjimky ze zákona Změny týkající se celoživotního vzdělávání

Přehled navrhovaných změn Změny ve výkonu povolání zdravotnický záchranář Všeobecná sestra může získat odbornou uzpůsobilost k výkonu povolání ZZ při splnění podmínek specializace a délky výkonu povolání (min. 5 let jako člen výjezdové složky záchranné služby) zdravotnický asistent výkony spojené se sebeobslužnou činností a uspokojováním základních potřeb pacientů/klientů bez odborného dohledu. sanitář jsou zrušena zaměření sanitáře a činnosti pod přímým vedení + přechodná ustanovení

Přehled navrhovaných změn Změny vztahující se k registraci prodloužení platnosti osvědčení na 10 let. prodloužení všech vydaných a platných osvědčení na 10 let. Zdravotnický pracovník do doby nabytí právní moci rozhodnutí o prodloužení osvědčení je považován za způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu. Změna zákona o správních poplatcích Změna zpoplatnění žádosti z 500,- Kč na 100,- Kč, je rozšířena i na prodloužení osvědčení.

Ministerstvo zdravotnictví v roce 2011 realizuje 2 projekty: Rezidenční místa 2011 Ministerstvo zdravotnictví v roce 2011 realizuje 2 projekty: Projekt č. 1 – specializační vzdělávání lékařů Projekt č. 2 – specializační vzdělávání nelékařů

Rezidenční místa 2011 - Projekt č. 1 K 26.1.2011 bylo vypsáno celkem 180* rezidenčních míst pro lékařské obory: Všeobecné praktické lékařství – 150 míst, celková dotace na 1 RM – 1 010 000 Kč Praktické lékařství pro děti a dorost – 30 míst, celková dotace na 1 RM – 1 250 000 Kč * Další rezidenční místa budou vyhlášeny v průběhu roku 2011 po nabytí účinnosti novely zákona č. 95/2004 Sb. Na stránkách www.mzcr.cz v sekci Rezidenční místa je zveřejněna Metodika dotačního řízení pro žadatele o dotaci.

Rezidenční místa 2011 - Projekt č.2 Pro rok 2011 bylo stanoveno celkem 981 rezidenčních míst pro nelékaře. Přehled oborů, počet rezidenčních míst a výše dotace jsou uvedeny v tabulce na dalším snímku. Metodiku dotačního řízení pro žadatele v nelékařských oborech naleznete na www.mzcr.cz v sekci Rezidenční místa.

Rezidenční místa 2011 – nelékařské obory

Rezidenční místa 2011 – časová osa - nelékaři

Rezidenční místa 2011 - časová osa - lékaři

Děkuji za pozornost