Co vědí české ženy o tucích a mastných kyselinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Alkoholy ethanol.
B.Procházka Poděbrady 16. –
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Gymnázium Moravský Krumlov Sexta.  Zadluženost vládního sektoru ČR se v rámci zemí EU zlepšuje  Česko se s podílem deficitu rozpočtu dostalo  na HDP.
Tuky ve stravování dětí
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů výrobku Prostenal.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Průzkum: Čeští zákazníci neznají rizika nákupu spotřebního zboží.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
© GfK 2012 | On-line shopping - Multichannel 2012 | Praha On-line shopping Postřehy z výzkumu GfK Czech Multichannel Marketing & Sales 2012, Praha,
Zásady výživy sportovce
Tuky v dětském jídelníčku
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Generální ředitelství cel
hoteliéra při otevření nového hotelu
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
“Vhodné moderní jídlo”
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Pravidlo podnikatelského úsudku.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
Znalost a hodnocení ekologických nadací (Slovenská republika)
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
Svačiny českých (a slovenských) dětí
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Vliv výživy a návyků matky na plod
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Potrava
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Co vědí české ženy o tucích a mastných kyselinách Andrea Vozníková TNS AISA Budějovická 1518/13B 140 00  Prague 4 Czech Republic Tel: 420. 272 177 111, Fax: 420. 272 177 222 E-mail: info@tns-aisa.cz I-net: www.tns-aisa.cz

Popis projektu Cílem projektu bylo především získat informace o názorech českých žen na tuky a esenciální mastné kyseliny. Projekt probíhal ve 3 zemích – České republice, Slovensku a Maďarsku. V ČR bylo dotazováno prostřednictvím on-line dotazníku 1000 žen s dětmi, které s nimi žijí ve společné domácnosti. Sběr dat proběhl v období 10. 8. 2010 – 17. 8. 2010.

Struktura vzorku Počet dětí Vzorek (n=1000) Věk dětí Vzorek (n=1000) 25% 2 52% 3 18% 4 4% 5 a více 1% Celkem 100% Věk dětí Vzorek (n=1000) Méně než 6 let 38% 6-10 let 18% 11-15 let 22% 16 let a více 56%

To ale platí pouze při jejich nadměrné konzumaci. Znalosti o tucích Podle mínění českých žen by měl být příjem živočišných a rostlinných tuků v rovnováze. Většina z nich si také myslí, že tuky způsobují nadváhu. Doporučení: příjem živočišných a rostlinných tuků by měl být v poměru 1 : 2 To ale platí pouze při jejich nadměrné konzumaci.

Znalosti o tucích - graf

Znalosti o esenciálních mastných kyselinách Skoro každá žena tvrdí, že už o esenciálních mastných kyselinách někdy slyšela, nicméně jen necelá polovina z nich si myslí, že skutečně ví, o co se jedná. Necelá třetina žen se domnívá, že se jedná o kyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit. Většina žen si myslí, že jsou obsaženy v rostlinných tucích nebo v margarínu. Esenciální mastné kyseliny: Mastné kyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit.

Znalosti o esenciálních mastných kyselinách - graf

Znalosti o esenciálních mastných kyselinách – doporučené množství Naprostá většina žen vůbec neví, jaký je doporučený denní příjem esenciálních mastných kyselin či Omega 3. Ženy se pouze domnívají, že denní dávka pro dospělého je jiná než pro dítě. Skoro polovina matek tvrdí, že někdy dává svému dítěti potravinový doplněk s Omega 3. Doporučené denní množství Omega 3 jsou 2 g.

Názory na prospěšnost esenciálních mastných kyselin Matky věří, že esenciální mastné kyseliny ve stravě dětí napomáhají růstu buněk a jejich obnově udržují zdravé srdce podporují správnou funkci mozku

DĚKUJI ZA POZORNOST