Kariérové poradenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Různé role zástupce ředitele školy
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Školní poradenské pracoviště
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Středisko integrace menšin Opava Husova
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Odměňování pedagogických pracovníků
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Individuální vzdělávací plán
Praxe ve školní psychologii
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Speciálně pedagogická diagnostika
PHmax ve středním vzdělávání
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Kariérové poradenství

Činnost výchovného poradce Vzhledem k současným úkolům výchovného poradenství je činnost výchovného poradce zaměřena do dvou základních oblastí: poradenské činnosti metodické a informační činnosti (vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních)

Poradenské činnosti výchovného poradce kariérové poradenství a poradenská pomoc při rozhodování o další vzdělávací a profesní dráze žáků vyhledávání a orientační šetření žáků, jejichž vývoj a vzdělávání vyžadují zvláštní pozornost, příprava návrhů na další péči o tyto žáky zajišťování nebo zprostředkování diagnostiky speciálních vzdělávacích potřeb (vstupní a průběžné) a intervenčních činností pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příprava podmínek pro integraci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve škole, koordinace poskytování poradenských služeb těmto žákům školou a školskými poradenskými zařízeními a koordinace vzdělávacích opatření (včetně zvláštního režimu přijímacích zkoušek a maturit) u těchto žáků poskytování služeb kariérového poradenství žákům/cizincům se zřetelem k jejich speciálním potřebám

Metodické a informační činnosti výchovného poradce zprostředkování nových metod pedagogické diagnostiky a intervence metodická pomoc a předávání odborných informací pedagogickým pracovníkům školy v oblasti kariérového poradenství metodická pomoc a předávání odborných informací pedagogickým pracovníkům školy v oblasti péče o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami poskytování informací o činnosti poradenských pracovníků školy, o specializovaných školských a dalších poradenských zařízeních v regionu, o jejich zaměření, kompetencích a o možnostech využívání jejich služeb žákům a jejich zákonným zástupcům shromažďování odborných zpráv a informací o žácích v poradenské péči specializovaných poradenských zařízení a jejich zajišťování v souladu s předpisy o ochraně osobních údajů vedení písemných záznamů umožňujících doložit rozsah a obsah činnosti výchovného poradce, navržená a realizovaná opatření

Snížení míry přímé vyučovací činnosti Učitelům - výchovným poradcům se snižuje míra přímé vyučovací činnosti: v základní škole a střední škole s počtem žáků do 150 o 1 hodinu týdně do 250 o 2 hodiny týdně do 550 o 3 hodiny týdně do 800 o 4 hodiny týdně nad 800 o 5 hodin týdně, b) ve speciálních školách při počtu tříd do 7 o 1 hodinu týdně do 12 o 2 hodiny týdně nad 12 o 3 hodiny týdně. (Zákon 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů a nařízení vlády 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků)

Potřebnost oddělení funkce výchovného a kariérového poradce Z výše uvedeného souhrnu je patrno, že výchovný poradce na školách má ve své kompetenci širokou škálu činností. V současné době navíc dochází k neustálému rozšiřování obsahu některých činností, například k nárůstu výskytu sociálně patologických jevů ve školách, růstu počtu žáků vyrůstajících v neúplných rodinách či v nevhodném sociokulturním prostředí. Z tohoto důvodu předkládáme iniciativu vyčlenit z této velmi obsáhlé pracovní náplně jako samostatnou činnost kariérové poradenství, které tvoří důležitou a rozsáhlou součást práce výchovného poradce.

Kariérový poradce Činnost kariérového poradce by byla zaměřena na poradenskou pomoc při rozhodování o další vzdělávací a profesní dráze žáků, tj. zejména: koordinace mezi hlavními oblastmi kariérového poradenství – kariérovým vzděláváním a diagnosticko-poradenskými činnostmi zaměřenými k volbě vzdělávací dráhy žáka základní skupinová šetření k volbě povolání, zpracování a interpretaci zájmových dotazníků v rámci vlastní odborné kompetence a analýzy preferencí v oblasti volby povolání žáků individuální šetření k volbě povolání a individuální poradenství v této oblasti (ve spolupráci s třídním učitelem)

Kariérový poradce poradenství zákonným zástupcům, rodičům i žákům s ohledem na očekávání a předpoklady žáků (ve spolupráci s třídním učitelem) spolupráce se školskými poradenskými zařízeními (pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum a středisko výchovné péče) při zajišťování poradenských služeb přesahujících kompetence školy zajišťování skupinových návštěv žáků školy v informačních poradenských střediscích pro volbu povolání na úřadech práce a poskytování informací žákům a rodičům o možnosti individuálního využití informačních služeb těchto středisek

Pozitiva zavedení funkce kariérového poradce Zavedení samostatné funkce kariérového poradce na školách by přineslo následující pozitiva pro práci výchovného poradce: více času na metodické vedení pedagogických pracovníků školy a předávání odborných informací v oblasti integrace, individuálních vzdělávacích plánů, práce s nadanými žáky atd. více prostoru pro práci s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami zvýšení časového prostoru pro práci v ostatních poradenských, metodických a informačních činnostech

Pozitiva zavedení funkce kariérového poradce Zavedení samostatné funkce kariérového poradce na školách by přineslo následující pozitiva pro oblast kariérového poradenství: poskytování kvalitnějších služeb kariérového poradenství vedoucí k efektivnějšímu rozhodování žáků o volbě povolání, a tím zvýšení možnosti jejich uplatnění na trhu práce větší časové možnosti kariérového poradce na získávání informací z oblasti kariérového poradenství a spolupráci s úřady práce a zaměstnavateli

Děkuji za pozornost Mgr. Karel Peška vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajský úřad Pardubického kraje Komenského náměstí 125 532 11 Pardubice  466 026 201 karel.peska@pardubickykraj.cz