ECVET v Programu celoživotního učení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Celostátní síť pro venkov
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Implementace EQAVET v ČR
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Jednotky výsledků učení
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
ECVET v projektech mobilit. Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Workshop partnerství TTnet ČR Program ERASMUS+ Kostelec nad Černými Lesy, Mgr. Helena Slivková.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
NSK – vazby na evropské procesy
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Transkript prezentace:

ECVET v Programu celoživotního učení Mgr. Helena Slivková 29.5.2013

Program celoživotní učení a rok 2013

Program celoživotního učení (LLP) vzdělávací program, který má za cíl podporovat vzdělávání na různých úrovních v rámci mezinárodní spolupráce schválen rozhodnutím Evropského parlamentu a Evropské rady pro období 2007 – 2013 V České republice zodpovědnost za realizaci LLP Dům zahraničních služeb/ Národní agentura pro evropské vzdělávací programy

Program celoživotního učení (LLP) Comenius obecné vzdělávání ve školách Erasmus vysokoškolské vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Grundtvig dospělých a celoživotní učení Průřezový program 4 klíčové aktivity – vývoj politiky - SVES; jazykové vzdělávání - Label; informační a komunikační technologie; diseminace Program Jean Monnet podpora výuky, výzkumu a diskuse v oblasti studií evropské integrace na úrovni vysokoškolských institucí

Leonardo da Vinci Projekty mobility Projekty partnerství Grant, zahraniční mobilita, spolupráce, vysílající organizace, přijímající organizace, cílová skupina, délka, pracovní stáž, pracovní program, získání znalostí/dovedností/kompetencí, stanovení výsledků učení/jednotek výsledků učení, využití dokumentů (Memorandum o porozumění, Smlouva o učení, Osobní záznam, uznání v zahraničí získaných Z/D/K Grant, spolupráce, výměna zkušeností, více partnerů, diskuze, sdílení dobré praxe, zjištění, vytvoření prostoru pro spolupráci , podpis Memoranda o porozumění, vytvoření jednotek výstupů učení, ujasnění si, jak budou výsledky učení hodnoceny a uznávány

Program Příklady realizovaných projektů 2014 -2020 Projekt mobility: CZ/11/LLP-LdV/IVT/134040 „MOBILITY PRO ECVET “ Příjemce grantu: Integrovaná střední škola-Centrum odborné přípravy a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Valašské Meziříčí Cíle projektu: -testování ECVET v praxi prostřednictvím zahraniční mobility pro žáky; -měli již vypracované jednotky výsledků učení pro obory vzdělávání: Chemik operátor a Chemik laborant; -ověření uznání jednotek výsledků učení získaných v zahraničí; -využívané dokumenty: Memorandum o porozumění, Studijní smlouva, Osobní záznam, Europass.

Program Příklady realizovaných projektů 2014 -2020 Projekt partnerství: CZ/11/LLP-LdV/PS/P/134079 „ECVET v oblasti zdraví a sociální péče – průzkum a sdílení nástrojů a principů“ Příjemce grantu: MEROSYSTEM s. r. o., Ostrava Cíle projektu: -šíření povědomí o problematice ECVET - podpořit využívání nástrojů a principů ECVET v zájmu osob pracujících v oblasti zdravotní a sociální péče; -sdílení příkladů dobré praxe se zaměřením na metody popisující kvalifikaci, hodnotící standardy, memorandum o porozumění; -rozvoj partnerství ECVET (zapojení širokého spektra organizací směrem k vybudování pevného základu pro vytvoření sítě ECVET); -příprava pro podpis Memoranda o porozumění.

návrh Evropské komise na roky 2014 -2020

Program pro budoucí evropskou spolupráci ve vzdělávání 2014 -2020 – „Erasmus for All“ ve vzdělávání 2014 -2020

Národní tým expertů ECVET Hlavní cíl projektu: Šíření a podpora nástroje ECVET a jeho zavádění v České republice pomocí aktivit Národního týmu expertů

Cílové skupiny Instituce podílející se na odborném vzdělávání a přípravě Zaměstnavatelé Čeští řešitelé mezinárodních projektů (LDV-mobility) Pracovníci odpovědní za rozvoj odborného vzdělávání na národní a regionální úrovni (policy makers)

Popis aktivit a výstupů (1) Školení cílových skupin Aktivity: vzdělávací obsah seminářů, příklady dobré praxe, školení expertů, výběr účastníků ve všech 14 regionech a organizační příprava Výstupy: 14 seminářů ve všech regionech České republiky pod vedením ECVET expertů 2. Poradenské služby, vytváření kontaktů Aktivity: dotazníkové šetření a řízené rozhovory, Výstupy: zpráva o potřebách cílových skupin na základě dotazníkového šetření

Popis aktivit a výstupů (2) 3. Assistance in policy-making Aktivity: Realizovatelnost zavádění ECVET v ČR Výstupy: Zpráva o propojení ECVET a EQF, Zpráva o propojení ECVET a uznávání kvalifikací, 4 workshopy s pracovníky odpovědnými za rozvoj odborného vzdělávání na národní a regionální úrovni (policy makers) 4. PR aktivity, diseminace Aktivity: Diseminace výsledků projektu (např. LLP semináře, konference, vzdělávací veletrhy) Výstupy: Informační brožura “Dotazy a odpovědi o ECVET” společná pro všechny cílové skupiny, informační letáky, plakáty, webové stránky, databáze

Popis aktivit a výstupů (3) 5. Mezinárodní spolupráce Aktivity: Účast na mezinárodních tematických seminářích a schůzkách pracovních skupin zabývajících se systémem ECVET pořádaných Evropskou komisí a Výkonnou agenturou, popř. dalšími zahraničními organizacemi Výstupy: tematické semináře, workshopy, školení

www.naep.cz helena.slivkova@naep.cz Děkuji za pozornost. www.naep.cz helena.slivkova@naep.cz