Generická preskripce a substituce Pozitivní listy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

Racionální preskripce - MINULOST
Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Elektronická preskripce
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
v úhradách a cenách léčiv
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Léková politika v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Přínosy inovativní léčby seminář
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Tlak na snižování cen léků Spolupráce VZP a SÚKL
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
Máme se bát biosimilars?
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Transkript prezentace:

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Programové prohlášení vlády ČR „Vláda zavede generickou preskripci a substituci u léků hrazených plně nebo částečně z veřejného zdravotního pojištění.“

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy předepisování léčivé látky, nikoli konkrétního léčivého přípravku na lékařském předpisu pouze nechráněný název léčivé látky a dávkování a lékárník má povinnost, existují-li alternativy léku s danou účinnou látkou, vydat lék s nejnižší cenou/úhradou

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Generická substituce pokud lékař neuvedl na recept „nezaměňovat“ (tj. trvá na vydání předepsaného přípravku), lékárník informuje pacienta o alternativách; tato informační povinnost se týká tzv. generických léčivých přípravků se souhlasem pacienta lékárník nahradí předepsaný léčivý přípravek generickým přípravkem s nižším doplatkem; v případě nutnosti upraví jeho dávkování tak, aby odpovídalo dávkování předepsanému lékařem

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Generická preskripce a generická substituce v českém právním řádu Generická preskripce: zatím neupraveno možnost zavedení v souvislosti s Programovým prohlášením vlády ČR nyní analyzováno, např. v kontextu toho, zda by generická preskripce měla být povinností či možností předepisujícího lékaře, zda by měla být absolutní či omezená jen na několik léčivých látek, apod.

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Generická substituce: zavedena novým zákonem o léčivech účinným od 1. 1. 2008 do té doby podmíněna tím, že předepsaný léčivý přípravek nebyl v lékárně k dispozici a jeho okamžitý výdej byl nezbytný s ohledem na zdravotní stav pacienta ustanovení § 83 odst. 2 zákona o léčivech a ustanovení § 11 vyhlášky o správné lékárenské praxi dle ustanovení § 32 odst. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění, požádá-li pacient o vydání jiného léčivého přípravku se stejnou léčivou látkou, cestou podání a lékovou formou, nahradí ho lékárník jiným přípravkem s nižším doplatkem

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Revize úhrad – správní řízení prováděné SÚKL revize přinesly snížení nákladů veřejného zdravotního pojištění v důsledku příchodu generických přípravků na trh, a to až o několik desítek procent provedením revize je úhrada pro všechny přípravky téže léčivé látky stejná, a při výdeji generických přípravků dále nedochází k úspoře prostředků veřejného zdravotního pojištění stejná léčivá látka, stejná léková forma, stejná síla a velikost balení = stejná úhrada ze zdravotního pojištění, (pouze koncové ceny se mohou lišit v závislosti na cenové politice farmaceutické společnosti – výrobce).

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Účel generické substituce a preskripce generická substituce přispívá ke snižování výdajů pacientů na doplatky na léčivé přípravky - rozdíl mezi cenou (stanovenou pro každý přípravek zvlášť) a úhradou (ve shodné výši pro všechny generické přípravky) generická preskripce v kontextu revizí úhrad nemůže z logiky věci přinést úsporu prostředků veřejného zdravotního pojištění ani snížení doplatku pacienta oproti generické substituci generická preskripce pouze odstraňuje tlak na lékaře předepisovat konkrétní přípravek, zároveň však hrozí přesun možného korupčního jednání na lékárníky

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy možnost zdravotních pojišťoven pozitivně ovlivnit předepisování léčiv zdravotní pojišťovny hledají pro své pojištěnce nejvýhodnější přípravky držitelé registrace soutěží o zařazení na list pojišťovna vybere do listu nejvýhodnější nabídky (nejvýhodnější pro sebe i pacienta) předepisující lékař musí vybrat přípravek z pozitivního listu a lékárník jej musí vydat

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Účel pozitivních listů racionalizace předepisování úspory prostředků veřejného zdravotního pojištění (především po přechodnou dobu než se zrevidují všechny skupiny hrazených léčiv) snížení doplatků pacientů pozitivní přínos pro pacienty: informace o nejlevnějších variantách v rámci léčivé látky přímo u lékaře podpora soutěžní chování držitelů rozhodnutí o registraci, čímž dochází k poklesu cen

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Nahrazení generické substituce a preskripce pozitivními listy výhody: posílení role zdravotní pojišťovny v otázce vynakládání prostředků veřejného zdravotního pojištění za léky (požadavek PPV) racionalizace preskripce z hlediska nákladů veřejného zdravotního pojištění i doplatků pacientů podpora soutěžního chování držitelů rozhodnutí o registraci vedoucího k dynamickému snižování cen léčiv

Generická preskripce a substituce, pozitivní listy Nahrazení generické substituce a preskripce pozitivními listy generická preskripce je velkou administrativní změnou a způsobuje odpor poskytovatelů zdravotní péče, přičemž dopad do cen léčiv je minimální nevýhody: rychlá proměna preferovaných přípravků, a tedy nutnost pružného přizpůsobení jak ze strany poskytovatele zdravotní péče, tak pacienta

Děkuji za pozornost. 13