„správné, morální“ zacházení se zvířaty Etologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Pojem správního práva.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Právní úprava ochrany přírody a krajiny v ČR – systém, prameny, orgány státní správy, účastníci řízení 8.přednáška Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Nástroje územního plánování
RADA EVROPY Rada Evropy založena 5. května 1949 sídlo Palác Evropy ve Štrasburku 47 členských států (ČSFR od r. 1991, ČR od r. 1993) cíl.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
ZPŮSOBY VYUŽITÍ KONĚ VE SPORTU A V OSTATNÍCH OBLASTECH Ing
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Organizace Státní správy
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Legislativa.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Státní správa Petr Machala.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Norma, právo, forma zákonů
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Odborná veterinární činnost
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ochrana hospodářských zvířat
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Odborná veterinární činnost
Novela veterinárního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Zdeněk Burda V Šáreckém údolí 4 Praha 6 Mobil: +420 731 348 510
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Transkript prezentace:

„správné, morální“ zacházení se zvířaty Etologie OCHRANA ZVÍŘAT je soubor opatření a podmínek, které umožní zvířeti uspokojit jeho biologické potřeby a prožívat plnohodnotný život Etika chovu zvířat „správné, morální“ zacházení se zvířaty Etologie nauka o chování zvířat

ETIKA je filozofická věda o mravnosti jako stránce života společenského člověka 1. Otázka Co je správné a co je nesprávné ??? 2. Otázka Jsem schopen(a) jednat ve prospěch správného ? Velikost národa a jeho morální pokrok se může měřit podle způsobu zacházení se zvířaty." Mahátma Gándhí

OBLASTI OCHRANY ZVÍŘAT 1. Hospodářská zvířata zemědělské statky, farmy, penziony za měřené na agroturistik Skot, prasata, koně, ovce, kozy, drůbež 2. Zvířata v zájmových chovech chovatelské stanice, domácnosti, zooprodejny Psi, kočky, koně, okrasné ptactvo, drobní hlodavci, králíci, ostatní

OBLASTI OCHRANY ZVÍŘAT 3. Chovy volně žijících zvířat ZOO stanice handicapovaných zvířat 4. Laboratorní ( pokusná ) zvířata výzkumné ústavy školy farmakologické a kosmetické spol.

OBLASTI OCHRANY ZVÍŘAT Ochrana zvířat se vztahuje i k zacházení se zvířaty od jejich narození do smrti z hlediska ošetřování, výživa a napájení, hygiena prostředí šlechtění, plemenitby a rozmnožování využívání, přepravy léčení, zdolávání hromadných onemocnění usmrcování zvířat

WELFARE anglický termín - životní pohoda zvířat dle Webstera (1999) - schopnost zvířete vyhnout se strádání a zachovat si zdatnost posouzení pohody zvířat podle metody - „5 svobod“ na zhoršenou pohodu zvířete poukazují změny v jeho chování jako - stereotypní chování - abnormální nečinnost - apatie „5 svobod“ 1. Svoboda od žízně a hladu 2. Svoboda od nepohodlí 3. Svoboda od bolesti, zranění a nemoci 4. Svoboda uskutečnit normální chování 5. Svoboda od strachu a úzkosti

Orgány ochrany zvířat 1. Ministerstvo zemědělství (Mze) ÚKOZ - Ústřední komise pro ochranu zvířat Výbor pro ochranu hospodářských zvířat Výbor pro ochranu zvířat v zájmových chovech Výbor pro ochranu volně žijících zvířat Výbor pro ochranu pokusných zvířat Státní veterinární správa Krajské veterinární správy Městské veterinární správy 2. Ústřední orgány státní správy a Akademie věd ČR 3. Ministerstvo vnitra a Ministerstvo obrany v rámci své působnosti 4. Obecní úřady obcí s rozšířenou působností

Přehled právních předpisů ČR ve vztahu k ochraně zvířat (stav ke dni 31.12.2004) A/ Přímá ochrana Zahrnuje ochranu zvířat vymezenou právními předpisy, které definují, zakazují a postihují vlastní týrání zvířat zákon č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání ve znění zákona č. 162/1993 Sb., zákona 193/1994 Sb., zákona č. 243/1997 Sb., nálezu Ústavního soudu vyhlášeného pod č. 30/1998 Sb.,, a zákona č. 77/2004 Sb., (úplné znění bylo vyhlášeno pod č.149/2004 Sb.)

A/ Přímá ochrana 75/1996 Sb., stanovuje nebezpečné druhy 192/2004 Sb., o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu 193/2004 Sb., o ochraně zvířat při přepravě 207/2004 Sb., o ochraně , chovu a využití pokusných zvířat 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu HZ 382/2004 Sb., o ochraně zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování

A/ Přímá ochrana Vzhledem k členství ČR v EU, je nutno v rámci přímé ochrany nutno dodržovat také nařízení EU Státní veterinární správa ČR vydává ve spolupráci s ÚKOZ každoročně bulletin [pdf], ve kterém je velmi podrobně rozebrána situace ochrany zvířat v Česku v předchozím roce. Ke stažení na www.mze.cz/ Ochrana zvířat/program ochrany zvířat/bulletin/

B/ Nepřímá ochrana - zacházení se zvířaty zahrnuje právní předpisy, které upravují - zacházení se zvířaty - stanoví způsob a podmínky chovu, plemenitby zvířat - základní pravidla péče o zvířata - přeprava zvířat atd. Předpisy postihující případy, kdy nedochází k týrání zvířat definovanému zvláštním právním předpisem, ale mohlo by dojít jiným způsobem k poškození zdraví, utrpení nebo narušení welfare zvířat.

Zdraví zvířat č. 166/1999 Sb. (zákon), o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění zákona č. 29/2000 Sb., č. 154/2000 Sb., č. 102/2001 Sb., č. 76/2002 Sb., č. 120/2002 Sb., 309/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., a zákonem 131/2003 Sb.,č.316/2004 Sb., č. 286/1999 Sb. (vyhláška), kterou se provádějí ustanovení zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), o zdraví zvířata jeho ochraně, o veterinárních podmínkách dovozu, vývozu a tranzitu veterinárního zboží, o veterinární asanaci a o atestačním studiu, ve znění pozdějších předpisů,

Zdraví zvířat č. 291/2003 Sb. (vyhláška), o zákazu podávání některých látek zvířatům, jejichž produkty jsou určeny k výživě lidí, ………… č. 296/2003 Sb. O zdraví zvířat a jeho ochraně, o přemísťování a přepravě zvířat a oprávnění a odborné způsobilosti k výkonu některých odborných veterinárních činností Další přehled „Informační bulletin č.4/2005

Chov zvířat č. 154/2000 Sb. (zákon), o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů č. 471/2000 Sb. (vyhláška), kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Chov zvířat č. 136/2004 Sb. (vyhláška), o označování zvířat a jejich evidenci a evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem, č. 33/2001 Sb. (vyhláška), o odborné způsobilosti k výkonu některých odborných činností v oblasti šlechtění a plemenitby hospodářských zvířat.

Chov zvířat č. 53/2001 Sb. (vyhláška), kterou se provádí zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. č. 191/2002 Sb. (vyhláška), o technických požadavcích na stavby pro zemědělství.

Krmiva č. 91/1996 Sb. (zákon), o krmivech, ve znění pozdějších předpisů č. 451/2000 Sb. (vyhláška), kterou se provádí zákon o krmivech, ve znění zákona č. 244/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů č. 147/2002 Sb. (zákon), o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském), ve znění pozdějších předpisů

Rostlinolékařská péče Ochrana přírody a krajiny Ochrana životního prostředí Myslivost Rybářství Zoologické zahrady Podnikání – obchod se zvířaty a jejich drezúra Ochrana veřejného zdraví Léčiva a chemické látky Ostatní právní předpisy www.mze.cz/ochrana zvířat/program ochrany zvířat/bulletin/

Nevládní organizace ochrany zvířat - zahraniční WSPA- World Society for Protection of Animals www.wspa-international.org (proti utrpení zvířat) CIWF - Comparisson in World Farming www.ciwf.co.uk (ochrana hospodářských zvířat) RSPCA - Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals www.rspca.org.uk (ochrana zvířat proti týrání) RSPB - Royal Society for the Protection of Birds www.rspb.org.uk (ochrana ptáků)

Nevládní organizace ochrany zvířat - CZ Nadace na ochranu zvířat www.ochranazvirat.cz Společnost pro zvířata www.spolecnostprozvirata.cz