Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Obecná bezpečnost a označování výrobků, dohled nad vnitřním trhem
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Revize Nového přístupu
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
„NOVÁ REGULACE EU PRO UVÁDĚNÍ VÝROBKŮ NA TRH - VÝZVA PRO ZAJIŠTĚNÍ IMPLEMENTACE“ 15.května 2008 Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Sněmovní 1, Praha 1,
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Sankce a omezující opatření
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Akreditační systém v ČR a v EU
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Ochrana spotřebitele v EU a činnost Evropských spotřebitelských center Ondřej Tichota Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci 9.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Síť Evropských spotřebitelských center – elektronický obchod © 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
Lamfalussyho proces.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Monika Matysová.  Spotřebitel?  zvýšená ochrana je dána slabším postavením spotřebitele  informační asymetrie.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Česká inspekce životního prostředí
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Digitální učební materiál
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Transkript prezentace:

Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele Praha 28. ledna 2014 Poznámky: Modrá kurziva – na dotaz (v ojedinělých případech gradace) Mimořádné kontrolní akce autobazary, šperky - nelze sdělovat jakýkoliv subjekt, kontroly běží a s ohledem na časové hledisko nebyly některé osoby pravděpodobně ani seznámeny s výsledkem rozporů, kontrol. Je třeba uvést do polohy, že zjištění jsou předmětem dalšího šetření. Konkrétní pokuty a subjekty ,kterým byly uloženy – nedoporučuji vyjma předváděcích akcí uvádět. Fyzické osoby – neuvedeno - UOOU má jednoznačný názor, že FO se nemá uvádět Právnické osoby – úřad nemá námitek Správní delikty (porušení) za které byly jednotlivé pokuty uloženy nelze uvádět, neboť v řadě případů by tento popis zabral nepřiměřený prostor. Informace by v konečné fázi byly nepřehledné a v různých výkladech i matoucí Mgr. Michael Maxa ředitel Sekce techniky, mezinárodní spolupráce, služeb a ochrany spotřebitele České obchodní inspekce

Obsah Česká obchodní inspekce Kontrola uvádění výrobků na trh Kontrola služeb a dalších oblastí trhu Mezinárodní spolupráce Nařízení o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele Pomoc při přeshraničních sporech s obchodníky 28. 1. 2014 Mgr. Michael Maxa

Česká obchodní inspekce Je orgánem státní správy podřízeným Ministerstvu průmyslu a obchodu Člení se na ústřední inspektorát 7 regionálních inspektorátů Je dozorovým orgánem s nejširší působností v ČR Primárně se zaměřuje na ochranu práv spotřebitelů V roce 2013 provedla celkem 37 299* kontrol Nahrazení kvantity kvalitou eliminováno hodnocení KI podle počtu kontrol ponechán prostor pro přípravu a provedení náročných kontrol cílem je provádění kontrol tam, kde je to s ohledem na existující stav trhu a společenské požadavky důvodné snížení zátěže „poctivých“ podnikatelů Zvýšení efektivnosti dozoru a vymáhání práva je-li to účelné, je dána přednost menšímu počtu lépe připravených a zacílených kontrol před plošnými kontrolami (které mohou být také účelné) roční plán projektů (bezpečnost výrobků, internetové obchodování, aj.) je doplňován mimořádnými kontrolními akcemi, které reagují na vývoj trhu (drahé kameny, ojetá motorová vozidla) Vytvoření prostoru pro iniciativu krajských inspektorátů ČOI inspektoráty mohou zaměřit pozornost na ty oblasti trhu, které v rámci své působnosti považují na základě svých znalostí a zkušeností za problematické ( hlediska např. rozložení podnikatelských subjektů a jejich činnosti, sociální struktura obyvatelstva v krajích, atp.). Přenesení některých pravomocí na ředitele inspektorátů (souvisí s předchozím) působnost v personální politice, směřování a výkonu kontrolní činnosti, prezentaci vlastní kontrolní činnosti před médii , aj. s decentralizací je však spojena i vysoká míra odpovědnosti ředitelů KI 28. 1. 2014 Mgr. Michael Maxa

Kontrola uvádění výrobků na trh Zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků (transpozice Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/95/ES o obecné bezpečnosti výrobků) Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 764/2008, kterým se stanoví postupy týkající se uplatňování některých vnitrostátních technických pravidel u výrobků uvedených v souladu s právními předpisy na trh v jiném členském státě Zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách (transpozice Směrnice Evropského parlamentu a Rady 98/70/ES o jakosti benzinu a motorové nafty) 28. 1. 2014 Mgr. Michael Maxa

Kontrola služeb a dalších oblastí trhu Služby Zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru (transpozice Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/48/ES o smlouvách o spotřebitelském úvěru) Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele (transponována Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/29/ES o nekalých obchodních praktikách vůči spotřebitelům na vnitřním trhu, prostředek k zajištění vymáhání povinností podle dalších právních předpisů na ochranu spotřebitele) Další oblasti kontroly Environmentální (zákon o obalech, o odpadech, o ochraně ovzduší) Fiskální (zákon o spotřebních daních, o lihu) 28. 1. 2014 Mgr. Michael Maxa

Mezinárodní spolupráce PROSAFE (Product Safety Enforcement Forum of Europe) Společné akce (Joint Actions) v roce 2013 Žebříky Výstražné oděvy a doplňky Sekačky trávy Nabíječky baterií Výrobky určené dětem (kočárky, vysoké židle, vaničky) Trvalé zlepšování dozoru nad trhem (CIMS Review) Horizontální aktivity (posuzování rizik, …) IMP (Internal Market for Products) Skupina pro dozor nad trhem (Group on Market Surveillance) Skupina pro ICSMS (Group on information and communication system) 28. 1. 2014 Mgr. Michael Maxa

Mezinárodní spolupráce ADCO (Administrative Cooperation) Elektrická zařízeni nízkého napětí ADCO LVD Hračky ADCO TOYS Elektromagnetická kompatibilita ADCO EMC Strojní zařízení ADCO MACHINERY Výtahy ADCO LIFTS … ADCO COEN (Compliance and Enforcement Group) Zdravotnické prostředky (Medical devices) WELMEC (European Cooperation in Legal Metrology) WG 5 Metrologický dozor (Metrological Supervision) 28. 1. 2014 Mgr. Michael Maxa

Nařízení o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele Směrnice O nekalých obchodních praktikách vůči spotřebitelům na vnitřním trhu O smlouvách o spotřebitelském úvěru O ochraně spotřebitel v případě smluv uzavřených mimo obchodní prostory O ochraně spotřebitele v případě smluv uzavřených na dálku CPCS (Consumer protection cooperation system) Čl. 6 výměna informací na žádost Čl. 7 výměna informace bez žádosti (alert) Čl. 8 žádost o donucovací opatření SWEEP Internetová nabídka služeb ubytování prodej letenek 28. 1. 2014 Mgr. Michael Maxa

Pomoc při přeshraničních sporech s obchodníky Evropské spotřebitelské centrum ČR Člen 30členné sítě ESC (ECC-Net) Financované Evropskou komisí a ČOI Informace - práva při přeshraničním nákupu v EU Bezplatná pomoc spotřebitelům v jejich sporech s obchodníky z jiných zemí EU, Norska a Islandu Nákupy online, letecká doprava a další oblasti www.evropskyspotrebitel.cz 28. 1. 2014 Mgr. Michael Maxa

Děkuji za pozornost Mgr. Michael Maxa ředitel Sekce techniky, mezinárodní spolupráce, služeb a ochrany spotřebitele České obchodní inspekce ČR