HISTORIE VÁLEK O VODU. ÚVOD • TÉMĚŘ 900 MILIONŮ LIDÍ DNES ŽIJE BEZ PŘÍSTUPU K NEZÁVADNÉ PITNÉ VODĚ. SITUACE SE BUDE ZHORŠOVAT S BOBTNAJÍCÍ SVĚTOVOU POPULACÍ,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart
Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Vliv člověka na životní prostředí
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Význam vody pro člověka
Asie Rozloha: 44, km2 Největší země: Rusko
Sociální problematika světa
Najdi na slepé mapě Afriky státy podle zadání
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Čím se podle tebe lidé v Egyptě živili
V.O.D.A.
Vznik státu Izrael.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Somálsko.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Velké řeky a vznik starověkých civilizací
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Ohniska neklidu v současném světě
SAHARA a SAHEL.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Ekologické důsledky války
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
 Rozloha km 2 (o něco menší než Jihočeský kraj)  počet obyvatel  hl. m. Nicosia (Lefkosia)  republika  vznik v roce 1960  spory.
Bohatství versus chudoba
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh:
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
PRROBLÉMY V AFRICE.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Turecko Eliška Novotná.
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA. NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA.
Afrika – SES - obyvatelstvo
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
 Voda Bílková Veronika ZŠ Chrastava. Č lov ě k a voda Voda je všude kolem nás - jsou jí plné řeky, přehrady, rybníky, často na nás padá z nebe. Ve vodě.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Mongolsko. Mongolsko-obecné údaje Hlavní město je Ulánbátar 2,7 miliónů obyvatel Rozloha: km² Hustota obyvatel: 1,8 obyv. ob. / km² V hlavním.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Afrika.
První arabsko-izraelská válka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Zákoucká Simona Polášková Lucie
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.10_lidska_prava_I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Globalizace.
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
12. f Problémy s vodou Znečištění, Nedostatek vody, Vysychání toků,
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Sahel – nejchudší část Afriky
Transkript prezentace:

HISTORIE VÁLEK O VODU

ÚVOD • TÉMĚŘ 900 MILIONŮ LIDÍ DNES ŽIJE BEZ PŘÍSTUPU K NEZÁVADNÉ PITNÉ VODĚ. SITUACE SE BUDE ZHORŠOVAT S BOBTNAJÍCÍ SVĚTOVOU POPULACÍ, COŽ S SEBOU NESE I RIZIKO ČETNĚJŠÍCH VÁLEČNÝCH KONFLIKTŮ.

• ZATÍM PROBÍHAJÍ SPÍŠE OBČANSKÉ VÁLKY O VODU, NEŽ MEZINÁRODNÍ. TYPICKÝ PŘÍPAD JE SÚDÁNSKÝ DÁRFÚR. JSOU TAM ZEMĚDĚLCI, KTEŘÍ MAJÍ POLÍČKA. POKUD JE VODY PRO POLÍČKA DOST, PŘICHÁZEJÍ SI PRO NI I KOČOVNÍCI A NAPÁJÍ SVÁ STÁDA. POKUD JE VODY MÁLO, TAK JIM ZEMĚDĚLCI ODEPŘOU VSTUP. USEDLÍCI JSOU ČASTO KŘESŤANI, KOČOVNÍCI ZASE MUSLIMOVÉ. V ZEMI ROSTE NEKLID A OBLAST SE SNAŽÍ ODTRHNOUT OD CENTRÁLNÍ VLÁDY. TA ZJISTÍ, ŽE SVOJÍ ARMÁDOU TO NEZVLÁDÁ, TAKŽE RADĚJI VYZBROJÍ MILICE. VZNIKNE VELMI SLOŽITÝ KONFLIKT, KTERÝ VYPADÁ JAKO VÁLKA KŘESŤANŮ A MUSLIMŮ, ALE NA ZAČÁTKU JSOU PROBLÉMY S VODOU.

EGYPT VS. ETIOPTIE, SÚDÁN, … • NAPĚTÍ O ROZDĚLENÍ EGYPTSKÝCH VODNÍCH ZDROJŮ PANUJE ZEJMÉNA MEZI EGYPTEM A ETIOPIÍ, EGYPTEM A SÚDÁNEM ( EGYPT MÁ NA 1 OBYVATELE JEN 859 M3 VODY/NA ROK, V ROCE 2025 TO BUDE JEN 337 M3 ), A JIŽ BOJUJE S ALŽÍRSKEM, LIBYÍ, NIGEREM A ČADEM O MAN MADE RIVER (3.000 KM), KTERÁ VZNIKLA, KDYŽ GEOLOGOVÉ PŘI ROPNÝCH VRTECH NÁHODNĚ NARAZILI NA PODZEMNÍ PRAMENY...

IZRAEL • IZRAELSKÉ BOMBARDOVÁNÍ ZAVLAŽOVACÍCH KANÁLŮ V ROCE 2006 ČI 2005, KTERÉ ZÁSOBUJÍ VODOU Z ŘEKY LITANI ZEMĚDĚLSKÉ PLOCHY PODÉL POBŘEŽNÍ PLÁNĚ A ČÁSTI ÚDOLÍ BEKAA, JSOU OHROŽENY TISÍCE ŽIVOBYTÍ. TAMILŠTÍ TIGŘI V ROCE 2006 ODMÍTLI OTEVŘÍT STAVIDLA PRO KANÁLY, KTERÉ ZÁSOBUJÍ VODOU PĚSTITELE RÝŽE.

DŮSLEDKY NEDOSTATKU PITNÉ VODY • JE LOGICKÉ, ŽE SE ČLOVĚK SNAŽÍ SVOU ŽÍZEŇ UHASIT. NEMÁ-LI VŠAK PŘÍSTUP K PITNÉ VODĚ, NEZBÝVÁ MU NEŽ PÍT TU ZÁVADNOU. TO VŠAK VEDE K PARADOXNÍ SITUACI, KTERÁ SE ZPOČÁTKU PROJEVUJE BOLESTMI HLAVY, SUCHOU KŮŽÍ, ZHORŠENÍM ČINNOSTI LEDVIN, DOCHÁZÍ K RELATIVNÍMU NADBYTKU IONTŮ A MINERÁLŮ.

SVĚT ČEKÁ BOJ O VODU. BRZY BUDE CHYBĚT PŮLCE LIDSTVA Už v roce 2030 bude žít polovina lidstva v oblastech s akutním nedostatkem vody. O dalších dvacet let později, kolem roku 2050, bude ještě hůř. Stovky milionů lidí na celém světě zůstanou uvězněny v pasti chudoby a podlomeného zdraví a vystaveny rizikům epidemií, které s vodou souvisejí.

FOTO: NEDOSTATKY VODY