MECHANICKÁ ENERGIE souvisí s konáním mechanické práce polohová energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Polohová ( potenciální ) energie
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Pohybová (kinetická) energie
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Mechanická práce a energie
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
5. Práce, energie, výkon.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_717.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Mechanická práce a energie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
VY_32_INOVACE_11-05 Mechanika II. Práce a energie– test 1.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝKON.
Mechanika I. Dynamika– test 4 VY_32_INOVACE_10-20.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Energie LC.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _616 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Shrnutí učiva I Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Keplerova úloha zákon sílypočáteční podmínky. Keplerova úloha zákon síly počáteční podmínky Slunce: M =  kg M  = 39.1 gravitační konstanta:
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Polohová energie - úlohy
Polohová energie NÁZEV ŠKOLY
Formy mechanickej energie...
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Třída 3.A 10. hodina.
VÝKON.
Stabilita tělesa - příklad
3. ročník Písemná práce 2.
Třída 3.B 8. hodina.
Třída 3.B 11. hodina.
Energie.
Transkript prezentace:

MECHANICKÁ ENERGIE souvisí s konáním mechanické práce polohová energie energie pružnosti pohybová energie potenciální tíhová potenciální pružnosti kinetická zvednuté těleso v tíhovém poli Země napnutá tětiva luku pohyb kladívka při zatloukání hřebíku Jednotka – 1 J

PŘÍKLADY Nákladní automobil o hmotnosti 2 t jede rychlsotí 36 km/h. Jaká je jeho kinetická energie vzhledem k silnici? Na jakou hodnotu se zvětší jeho kinetická energie při rychlosti 72 km/h?

PŘÍKLADY Závaží o hmotnosti 2 kg zvedneme do výšky 50 cm nad horní desku stolu. Určete jeho potenciální tíhovou energii vzhledem k desce stolu vzhledem k podlaze, je-li deska stolu 1 m nad podlahou = 0,5 m = 1,5 m

PŘÍKLADY Kabina výtahu o hmotnosti 400 kg vystoupí ze třetího do pátého poschodí. O jakou hodnotu se zvětší potenciální tíhová energie kabiny? Jakou užitečnou práci přitom vykoná motor výtahu? Výška jednoho poschodí je 5 m.

PŘÍKLADY Z jaké výšky dopadá buchar o hmotnosti 200 kg, jestliže jeho počáteční potenfiální tíhová energie byla 6 kJ?

PŘÍKLADY Automobil jedoucí rychlostí 25 km/h zvětšil při výjezdu na dálnicí rychlost na 75 km/h 100 km/h Kolikrát se zvětšila jeho kinetická energie?

PŘÍKLADY Porovnejte kinetickou energii člověka o hmotnosti 80 kg, který běží rychlostí 2 m/s a střely o hmotnosti 20 g vystřelené rychlostí 400 m/s. = 0,02 kg

PŘÍKLADY Kámen o hmotnosti 200 g padá volným pádem po dobu 3 s. Určete jeho kinetickou energii při dopadu. = 0,2 kg