1 Analýza procesu zpřesňování dat o HDP - je minulost předvídatelná ? František Cvengroš Smilovice, červen 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Hospodářské cykly a ekonomický růst
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Zadlužení, inflace, demografie
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Inflace.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Světové hospodářství.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
25/1 Příčina globální krize? Smilovice ‘09 M. Vlček.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zpráva o finanční stabilitě 2005
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Makroekonomické výstupy
Národní účty - aplikace
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
4. MĚNOVÉ KURZY.
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

1 Analýza procesu zpřesňování dat o HDP - je minulost předvídatelná ? František Cvengroš Smilovice, červen 2003

Protože nikdy nebudeme znát skutečnou hodnotu HDP, všechna publikovaná čísla o HDP jsou odhady bez ohledu na to, zda byla vyrobena ex post nebo ex ante. L.E. Oller Statistics of Sweden

Cíl příspěvku Cílem není skandalizovat činnost ČSÚ v oblasti sestavování čtvrtletních národních účtů ! Cílem je na základě empirických dat se pokusit nalézt zákonitosti, jimž podléhá postupné zpřesňování dat o růstu HDP, a lépe tak z uživatelského pohledu porozumět zveřejňovaným údajům.

4 Makroekonomie používá data u Přesně měřitelná (registr. nezaměstnanost, měnový přehled, kurzy, úroky, …) u Zpracovaná z naměřených dat pomocí standardního algoritmu, dále nezpřesňovaná (cenové indexy), u Tvořená sofistikovanými algoritmy s tvůrčím prvkem, čas od času zpřesňovaná (národní účty včetně HDP, výběrové šetření pracovních sil, platební bilance) u Tzv. měkká data, vyjadřující názory a postoje (konjunkturální průzkumy)

5 Zpřesňování dat o HDP odráží u Nově zjištěné skutečnosti (některé vstupy jsou k dispozici ve čtvrtletní periodicitě, některé v roční, a to s různým zpožděním) u Zpřesněné hodnoty vstupů u Vybilancovávání celé soustavy národních účtů (účty předběžné, semidefinitivní a definitivní) u Vývoj metodiky zpracování a metodologie systému národních účtů (HDP dnes je zcela jinak vymezený ukazatel než před 10 lety a za 10 let bude vymezen znovu jinak) Uživatelé si tyto skutečnosti většinou neuvědomují a považují HDP za ukazatel přesně změřený ČSÚ.

6 HDP není jen tak obyčejné číslo u Prognostici z nich vytvářejí makroprognózy. u MF sestavuje státní rozpočet. u Centrální banka provádí měnově-politická rozhodnutí. u Podniky plánují investice, finanční instituce alokují portfolia. u Média ovlivňují vnímání reality, voliči dávají hlasy. Údaje o růstu HDP jsou populárním číslem pro širokou škálu uživatelů : Je pravděpodobné, že údaje o ekonomickém růstu, které se více blíží skutečnosti, by mohly přinášet kvalitnější rozhodnutí, a tak vlastně zvyšovat potenciální růst.

7 ČSÚ má velkou zodpovědnost … u Zpřesnění údajů vyjadřuje víru, že nové údaje lépe a pravdivěji odráží skutečný stav ekonomiky. u Časté a velké zpřesňování údajů snižuje důvěryhodnost tvůrců dat. Zpracovatelé musí často řešit dilema, zda zpřesnit či nezpřesnit : Způsob řešení tohoto dilematu vytváří chování ČSÚ, které je možné kvantitativně analyzovat.

8 Struktura příspěvku u Základní fakta u Vývoj údajů o růstu HDP ve stálých cenách u Složky užití u HDP v běžných cenách u Porovnání se zahraničím

9 Základní fakta u Časová řada čtvrtletních meziročních růstů HDP a jeho složek užití od Q1/1995, tj. 32 údajů, což umožňuje pouze základní analýzu a mírně relativizuje výsledky u Historie postupného zpřesňování - nepravidelné intervaly v důsledku : –Zdokonalování systému čtvrtletních účtů –Zavedení systému ESA 95 –Stálé ceny 1984, 1994, 1995 –Zkracování termínů pro zpracování jednotlivých verzí ročních národních účtů

10 Každé číslo si žije svým vlastním životem Každý čtvrtletní údaj o růstu HDP je během 16 čtvrtletí svého aktivního života v průměru 5x zpřesněn a 11x zůstává beze změny.

11 Šance jsou ovlivněny datem narození Údaje o růstu HDP za 1. čtvrtletí jsou podstatně aktivnější než údaje za 4. čtvrtletí.

12 Čím je číslo starší, tím více může překvapit

13 Vývoj průměrného čísla v čase …

14 … a totéž v kumulaci

15 Příspěvky jednotlivých složek užití Příspěvek změny zásob je většinou inverzní k příspěvku ostatních složek domácí poptávky.

16 Plus / minus analýza Potvrzuje vzájemnou kompenzaci změny zásob a ostatních složek domácí poptávky.

17 Pozoruhodný je rozsah zpřesnění spotřeby vlády

18 Spotřeba vlády ještě jednou …

19 Zpřesňování HDP v běžných cenách - zpětný růst Proces zpřesňování HDP je pro naši konvergenci k ekonomické úrovni EU neméně důležitý než výkonnost ekonomiky.

20 Shrnutí u Údaje o růstu HDP bývají intenzivně zpřesňovány po dobu 4 let u Změny předběžných údajů jsou v průběhu prvních 3Q neutrální, dále do 2 let dochází spíše ke snižování, poté jsou naopak zvyšovány. Konečné údaje jsou mírně vyšší proti předběžným. u Hlavní znaky změn ve struktuře užití : –Relativní stabilita spotřeby domácností –Extrémní volatilita spotřeby vlády –Změna změny zásob kompenzuje změny ostatních složek domácí poptávky –Poměrně vysoká stabilita zahraničního obchodu u Předběžné údaje v běžných cenách jsou zpřesněními systematicky zvyšovány.

21 Analýzy ve světě u Bohatá literatura u Analýzy prováděny mezinárodními organizacemi (OECD, IMF) a národními statistickými úřady (USA, UK, SWE, NL, AUS, …) u Velmi rozdílné metodologie –Většinou statický pohled (porovnávání dvou časových řad) –Roční vs. čtvrtletní údaje –QoQ vs. YoY růsty (QoQ data zahrnují i systematickou chybu sezónního vyrovnávání) –Porovnání předběžných údajů s údaji v současnosti platnými vs. ověřenými definitivními národními účty (i definitivní národní účty bývají revidovány) –Využití všech aktuálně dostupných dat vs. pouze data definitivních NÚ u Rozdílné kalendáře a režimy zpřesňování u Problematické porovnání kvantitativních výsledků (pro CZ je uzavřené pouze období )

22 Jak je tomu ve světě - nejčastější závěry u Pozitivním zjištěním je, že předběžná čísla jsou vždy blíže referenčním než naivní předpověď. u Předběžné růsty bývají revidovány spíše mírně směrem vzhůru, vychýlení však nebývá statisticky významné. u Rovněž předběžné růsty deflátorů bývají mírně podhodnoceny. u Revize komponent poptávky bývají významnější než revize agregátního HDP a navzájem se kompenzují. (nejproblematičtější bývají data o zahraničním obchodě - zejména v EU - a spotřebě vlády) u Revize dat jsou obvykle k ekonomickému cyklu necitlivé nebo jej zvýrazňují. u Rozsah revizí a kvalita předběžných odhadů se v čase buď nemění nebo mírně zlepšují.

23 Je minulost předvídatelná ? u V procesu zpřesňování údajů o růstech HDP a jeho složek ze strany ČSÚ je možné nalézt některé zákonitosti, které by mohly naznačovat směr budoucího vývoje dat o minulosti. u V ekonomii platí zásada, že zákonitosti a vztahy, které byly objeveny a popsány, přestávají platit.