© Ekumenická rada církví v ČR přeložila Jitka Klubalová 3. Evropské Ekumenické setkání Kristovo světlo září nade všemi Naděje pro obnovu a jednotu v Evropě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
MLÁDEŽ v AKCI program EU pro neformální výchovu a vzdělávání.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Výroční zpráva o činnosti sekretariátu ERC v roce 2005
Podpora meziobecní spolupráce
Zpráva o činnosti sekretariátu za rok 2006 zpracovala: Jitka Klubalová, vedoucí tajemnice ERC.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Univerzitní křesťanské hnutí Představení Univerzitní křesťanské hnutí UKH je součástí IFES (International Fellowship of Evangelical Students)– Mezinárodního.
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Bratrská jednota baptistů
Národní týden manželství „Šťastně až do smrti? Není to jen pohádka? Jak mít vztah, který vydrží...“ únor, 2015.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Základní principy a Akce Iniciativy Společenství EQUAL Denisa Faltová a Alexandra Dubová Národní kancelář EQUAL.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Mobility Project Cross Czech a.s.
Mezinárodní Ekumenická Fraternita „Mistře, na tvé slovo spustíme sítě.“ (Lk 5,5)
Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro Prevenci a boji proti kriminalitě Číslo projektu: HOME/2010/ISEC/FP/C2/ PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a státním rozpočtem České republiky Moderní formy profesního vzdělávání Konference k projektu Orlová -
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Univerzitní křesťanské hnutí Národní modlitební týden 7. – 13. dubna 2008.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Iniciativa kurzů Alfa podzim 2013 Týden modliteb za kurzy Alfa 15. – 22. září 2013.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
MISIJNÍ VÝJEZDY Pokračují i v roce Kdo pojede?
VÁNOCE - RUSKO.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Desatero problémů – „10P“
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Transkript prezentace:

© Ekumenická rada církví v ČR přeložila Jitka Klubalová 3. Evropské Ekumenické setkání Kristovo světlo září nade všemi Naděje pro obnovu a jednotu v Evropě

© Ekumenická rada církví v ČR „Putování do Sibiu“ navazuje na tradici setkání v:  Basileji (1989)  Štýrském Hradci (1997)  a podepsání dokumentu Charta Oecumenica (2001)  EEA3 „Putování do Sibiu“: od ledna 2006 do září 2007  EEA3 setkání: Sibiu, Rumunsko, září 2007

© Ekumenická rada církví v ČR Téma EEA3 Kristovo světlo září nade všemi Naděje pro obnovu a jednotu v Evropě  „Putování do Sibiu“ a hlavní cíle Setkání jsou inspirovány christologickým odkazem (J 8,12)  Světlo: symbol světla je velmi významný jak pro východní, tak i západní křesťanskou tradici  Podtitul vyzdvihuje roli Kristova evangelia v dnešní Evropě. Prvořadou odpovědností a zároveň příspěvkem církví je prosazovat obnovu.

© Ekumenická rada církví v ČR Hlavní cíle „Putování do Sibiu“  Oslavovat, přemýšlet a svědčit o naší víře v Krista  Zviditelnit již existující společenství křesťanů v Evropě  Prohloubit znalost a ocenit hodnotu různých konfesních a spirituálních tradic v Evropě  Překonat napětí a obtíže, které mezi křesťany stále ještě panují  Posílit ekumenismus v Evropě

© Ekumenická rada církví v ČR Čtyři fáze „Putování do Sibiu“ Pouť evropských křesťanů  1. fáze: ekumenické setkání v Římě ledna 2006  2. fáze: regionální a národní setkání 2006/2007  3. fáze: ekumenické setkání ve Wittenbergu února 2007  4. fáze: EEA3 setkání v Sibiu září 2007

© Ekumenická rada církví v ČR Ekumenické setkání v Římě, ledna 2006

© Ekumenická rada církví v ČR Odhalování Římsko-katolické tradice Kristovo světlo září nade všemi. Kristovo světlo vede křesťany v Evropě ke smíření

© Ekumenická rada církví v ČR Kristovo světlo září nade všemi. Naděje pro obnovu a jednotu v Evropě. Druhá fáze, v období mezi Svatodušními svátky v roce 2006 a Týdnem za jednotu křesťanů v roce 2007, bude zahrnovat národní a/nebo regionální setkání v rámci celé Evropy. Odpovědnost za organizaci těchto setkání přebírají delegáti jednotlivých církví, společně s biskupskou konferencí a ekumenickou radou té které země. Náplň i délka setkání může být velmi různorodá a závisí na místním kontextu. Regionální a národní setkání 2006/2007

© Ekumenická rada církví v ČR Ekumenické setkání ve Wittenbergu, února 2007

© Ekumenická rada církví v ČR Odhalování tradice církví vzešlých z reformace. Kristovo světlo září nade všemi. Evangelium reprezentuje Kristovo světlo v dnešní Evropě

© Ekumenická rada církví v ČR 3. Evropské ekumenické setkání Sibiu, září 2007

© Ekumenická rada církví v ČR Odhalování pravoslavné tradice. Kristovo světlo září nade všemi. Naděje pro obnovu a jednotu v Evropě.

© Ekumenická rada církví v ČR Program setkání: září: bohoslužby, biblické hodiny, plenární zasedání, fóra a kulturní akce. 8. září: svátek narození Panny Marie, závěrečné plenární zasedání, pouť světla a vigilie. 9. září: bohoslužby v místních sborech a závěrečné shromáždění. V této fázi, díky omezenému počtu lůžek v Sibiu, není počítáno s programem pro větší množství lidí. Přesto bude v Sibiu prostor pro Agoru - tržiště možností, na kterém si účastníci setkání mohou díky stánkům a výstavám vyměňovat informace, zkušenosti atd.

© Ekumenická rada církví v ČR Účastníci procesu EEA3  V 1. a 3. fázi: 110 delegátů biskupských konferencí a ekumenických rad (55 CCEE, 55 CEC)  Ve 2. fázi: místní církve, biskupské konference, regionální a/nebo národní ekumenické rady, křesťanské organizace a instituce

© Ekumenická rada církví v ČR Účastníci procesu EEA3  Ve 4. fázi – EEA3 v Sibiu: 2100 delegátů z celkového počtu 2500 účastníků •1050 delegátů ze strany členských církví Konference evropských církví (CEC) •1050 delegátů ze strany Evropské rady biskupských konferencí (CCEE) • Přidružené organizace • Národní ekumenické rady • Partnerské organizace • Hosté, přednášející a poradci • Zaměstnanci, stewardi, tisk • Místní přípravná komise, dobrovolníci • Během posledních 2 dnů budou přítomni také zástupci rumunských společenství

© Ekumenická rada církví v ČR Následující kroky...  CCEE a CEC informují své členské církve o velikosti jejich delegací  CCEE a CEC jmenují koordinátory jednotlivých fór v Sibiu, kteří budou mít za úkol připravit uvedení do podtémat fór  Biskupské konference a ekumenické rady pracují na přípravě národních, popřípadě regionálních setkání v období mezi Svatodušními svátky (2006) a Týdnem za jednotu křesťanů (2007)

© Ekumenická rada církví v ČR Témata pro setkání: 1.zakoušet víru, spiritualitu a společenství prostřednictvím modliteb, biblických meditací, svědectví, symbolických aktů, poutí, momentům přátelství 2. prohloubit znalost církví a společenství, která jsou přítomna v regionu 3. prohloubit témata, cíle a úkoly EEA3 4. diskutovat o tématech obsažených v dokumentu Charta Oecumenica a se kterými se bude pracovat v Sibiu 5. připravovat lokální, národní či regionální setkání, která se budou konat paralelně se setkáním v Sibiu (září 2007) 6. připravit a realizovat „konkrétní závazky“, aby se tak setkání stala viditelnějšími a bylo na co navázat

© Ekumenická rada církví v ČR Kristovo světlo a církev Jednota Spiritualita Svědectví Kristovo světlo a Evropa Evropa Náboženství Migrace Kristovo světlo a svět Stvoření Spravedlnost Mír Témata EEA3: 9 témat, která vykrystalizovala v procesu přípravy. Témata jsou shodná s těmi, která hýbou současnou Evropou, dotýkají se běžného života a jsou výzvami pro církev.

© Ekumenická rada církví v ČR Podkladové materiály: Charta Oecumenica a EEA3 Study Guide Současně i studijní materiály, které jsou svázány s dokumentem Charta Oecumenica a EEA3 study guide. Proces byl zahájen proto, aby se během různých fází o těchto dokumentech a tématech v nich obsažených hovořilo a diskutovalo. Představení témat: Představení jednotlivých témat bude k dispozici na webových stránkách EEA3. Účastníci národních a regionálních setkání jsou vyzýváni, aby svými myšlenkami, články a výstupy ze setkání přispěli k procesu reflexe a diskuze. na webových stránkách je k dispozici logo, plakáty a letáčkywww.eea3.org

© Ekumenická rada církví v ČR Jak se zapojit?  Na oficiální webové stránce 3EEA ( najdete různé přípravné materiály a informace, především pak dokumenty týkající se setkání samotného. Rozšiřujte tyto materiály, jak je to jen možné. Některá oficiální setkání, která se budou konat v různých fázích „Putování do Sibiu“, budou přenášena přes internet.  Při každé příležitosti a kdykoli je to vhodné, upozorňujte na témata EEA3. Především v rámci setkání, která jsou již naplánována a organizována místními sbory, komunitami, hnutími, ekumenickými institucemi, biskupskými konferenci apod.  Připravujte místní setkání na témata EEA3.  Podporujte „modlitební síť za EEA3 a jednotu křesťanů“ jak je to jen možné.  Upozorněte média na EEA3 a témata s ním spojená.  Vyjádřete podporu národním a regionálním setkání, která se chystají během 2. fáze „Putování do Sibiu“.  Podpořte přípravu místních shromáždění v době EEA3 v Sibiu 4.–9. září 2007

© Ekumenická rada církví v ČR Jak se zapojit?  Kde je to možné, konejte sbírky solidarity pro ty, kteří by se EEA3 rádi zúčastnili, ale nemají na to finanční prostředky a také pro sestry a bratry z Rumunska, kteří na sebe vzali tíhu organizace EEA3.  Udržujte kontakt s delegáty církví, biskupských konferencí a ekumenických rad, kteří budou vysíláni na setkání v jednotlivých fázích „Putování do Sibiu“.  Budeme vděční, pokud nám o svých aktivitách podáte alespoň krátkou zprávu!

© Ekumenická rada církví v ČR Organizace EEA3

© Ekumenická rada církví v ČR Co doufáme, že EEA3 přinese:  napomůže znovuobjevení a prohloubení křesťanské identity  odpoví na spirituální potřeby lidí  budeme společně čelit problémům současné situace

© Ekumenická rada církví v ČR Přidejte se k „Putování do Sibiu“!