Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seznámení s prostředím programu
Advertisements

HW – Kabely a konektory Název školy
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Sociální sítě.
Řeč, jazyk, mluva.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Didaktická média v dějepisném vyučování
Základy informatiky přednášky Kódování.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Základní pojmy V informatice.
INFORMATIKA 8 Počítačová síť III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
00172 Multimédia a internet Multimédia a žurnalistika
Komunikace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
Anotace Materiál slouží k: objasnění pojmu MÉDIA rozšíření povědomí o nich Zdokonalení schopnosti třídit jednotlivá média pochopení významu médií v lidském.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Multimédia Mikuláš Fořt. Multimedia S trochou nadsázky lze říci, že snad již ani neexistují počítače domácích uživatelů, které by neměly schopnost pracovat.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
INFORMATIKA 9 Využití multimédií
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy Navigace.
Optická média.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Masmédia.
Společenské a hospodářské prostředí
Úvod do počítačových sítí
Multimédia.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Základní pojmy v automatizační technice
Využití neuronových sítí IVTH – Informační technologie ve vodním hospodářství Vypracoval: Jiří Vacek Z-92.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Didaktické prostředky Předměty a jevy sloužící k dosažení vytýčených cílů, zahrnují vše, co vede ke splnění výchovně-vzdělávacích cílů (Maňák, Švec, 2003)
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Základní pojmy informační činnosti Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření říjen 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Petr Fodor.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Orbis pictus 21. století Přenosové schéma
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Multimediální technika – úvod
Transkript prezentace:

Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.

Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme ve slovnících a encyklopediích slova jako mnohost nebo mnoho. Slovo médium bývá spojováno se slovem prostředek, prostředí, zprostředkující prostředí nebo zprostředkující osoba. Záleží na tom do kterého prostředí je toto slovo zasazeno. V teoriích, které se zabývají otázkami komunikace označuje médium technický prostředek komunikace, tj. článek zprostředkující proces přenosů informací. Pojem média

Definice média Dosavadní všeobecně uznávaný, základní význam pojmu médium charakterizovala definice: „Médium zprostředkovává informace mezi zdrojem a příjemcem“. Takže jako médium zprostředkující informace byl třeba rozhlas, film a další. S rozvojem moderní komunikační techniky nabývá médium těchto významů: - médium jako přenosový kanál informace, - médium jako materiálně-energetický nosič znaků, - médium jako soustava znaků, tj. určitá zpráva se syntaktickou, sématickou a pragmatickou strukturou (Frank,1996)

Multimédium Spojováním více médií, ve smyslu prvního a druhého významu dostáváme zařazení, respektive nosič informací, kterému se začalo říkat multimédium. Přenosovým (sdělovacím) kanálem se v tomto případě rozumí zařízení, které slouží ke komunikaci mezi komunikátory. Mezi základní přenosové cesty patří optický, akustický, taktilní, kinestetický, olfaktorický a gustativní kanál. Multimédium je pak definováno jako automat, obsahující nejméně tři navzájem nezávislé použitelné informační kanály, ze kterých nejméně dva zprostředkovávají informace v jednom směru a třetí ve směru opačném.

Multimédia lze též chápat, jako počítačem integrovaná časově závislá nebo časově nezávislá média, která mohou být interaktivně, to znamená individuálně a selektivně vyvolávána anebo zpracovávána. Znakem multimédií je mimořádné zpřístupnění obrovského bohatství lidských vědomostí, které byly dosud ukládány jen do knižních encyklopedií. Navíc mohou multimédia svými výrazovými prostředky také pobavit. Multimédia jsou ve světě počítačů chápána jako podmnožina hypermédií, tedy takového systému, který umožňuje uživateli při vyhledávání určité informace okamžitý přesun na předmět s problémem souvztažný. Dalším pojmem vázaným k médiím jsou masmédia, které lze charakterizovat jako média určená pro širší (masovější) záběr příjemců.

Multimediální počítač „Multimediální počítač MPC (Multimedia Personal Computer) je počítač v jeho menu je řeč, zvukové efekty, hudba, grafika, text, animace a video.“ Je zřejmé, že u běžných počítačů uvedené výstupy v izolované formě nejsou ničím neobvyklým, avšak jejich spolupůsobení nacházíme právě u multimediálních stanic. První multimediální počítače se odlišovaly od běžných tím, že měly navíc mechaniku CD-ROM a zvukovou kartu. Dnes jsou tyto dvě součásti samozřejmostí.