Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
Druhý – učebního oboru „Karosář“
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Opakovací otázky na uhlovodíky
ZÁKLADY CHEMIE v požární ochraně
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Podstata hoření Zahřejeme-li úhel -> rozžhavení pevné látky -> stykem se vzduchem shoří PLAMEN= OHEŇ= lidmi řízené hoření, ohraničené určitým prostorem.
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Alkany.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Zdroje uhlovodíků Ropa
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Bezpečnost práce v chemii
Vlastnosti látek Opakovací otázky
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
R O Z T O K Y.
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Alkany.
Fosilní paliva – Zemní plyn
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_21_3_PALIVA Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / ENERGIE.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PROJEKT:. Nové kompetence lektorů dalšího vzdělávání
POŽÁRNÍ OCHRANA aneb co čím se ha sí a nehasí
Vytápění Paliva.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Organická chemie Chemie 9. r..
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Období: leden až květen 2012
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Hasiva Hasiva

Symboly nebezpečnosti látek

Pojem hořlavina Hořlaviny jsou látky, které za podmínek požáru hoří a uvolňují při tom energii jako světlo a teplo. Během hoření produkují širokou paletu toxických látek.

Dělení hořlavin do požárních tříd třída Druh hořlavé látky Příklady A Hořlavé látky v tuhém skupenství žhnoucí a hořící plamenem uhlí, dřevo,papír, seno, sláma, textilie... B Hořlavé látky v kapalném skupenství hořící plamenem ropa a ropné produkty, dehet, organická rozpouštědla, barvy, laky, tuky, pryskyřice... C Hořlavé látky v plynném skupenství acetylen, vodík, methan, propan, butan, zemní plyn, koksárenský plyn... D Hořlavé kovy a jejich slitiny Mg, Al, Na, K, oxidy uranu a thoria, slitina elektron...

Charakterizace hořlavin Fyzikálně chemické vlastnosti Technicko- bezpečnostní parametry Molová hmotnost Měrná hmotnost plynné fáze Měrná hmotnost kondenzované fáze Tlak nasycených par Teplota varu Spalné teplo Rozpustnost ve vodě Teplota vzplanutí Teplota hoření Teplota vznícení Meze výbušnosti (DHV, HHV)

Teplota vzplanutí hořlavé kapaliny je nejnižší teplota, při které se za přesně definovaných podmínek zkoušky vytvoří nad hladinou takové množství par, že jejich směs se vzduchem přiblížením plamene vzplane a hned uhasne

Teplota vznícení je nejnižší teplota horkého povrchu, při které se optimální směs par nebo plynů dané látky se vzduchem za daných experimentálních podmínek vznítí