Pravidla pro vkládání do Clavius REKS Určeno pro dobrovolné knihovníky Opava 4. března 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Advertisements

Nový přístup k aplikacím Vema
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Vyhledávání v databázích CEP a CEZ Seminář ASEP
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Obecní knihovna ve Štítině. Statistická data k čtenářů, z toho 22 dětí do 15 let Vypůjčeno knih, beletrie pro dospělé 1 106, dospělá.
MS EXCEL Funkce =svyhledat.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Hromadná korespondence
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Informace – vyhledávání informací
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Jak napsat odbornou práci?
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Vkládání záznamů do databáze OBD
TEXTOVÝ EDITOR.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Poptávka 1.
Autoritní údaje v záznamu výběr nové autority z rejstříku (ikona nebo SHIFT+F4) kurzorem v propojovacím poli SHIFT+ F4.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Hledání - editace Přepnu se do báze, ve které budu hledat (zatím pouze báze autorit a záznamů) Každý zpracovatel může editovat pouze záznamy svého ústavu.
Co nám kniha prozradí Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
AUTORITY Autoři Konference. Autoři - webovský formulář Pravidla  Web formuláře: nejdříve ověříme, jestli autor už v rejstříku je – vybereme ho z rejstříku.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
„EU peníze středním školám“
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
KLIENT školení pro pokročilé Duben Klient - program Nahrání klienta, sériové číslo Poplatky od června, celoroční? –(v červnu bude splátka za rok.
VY_I/2_INOVACE_37_Vyhledávání na internetu Vyhledávání na internetu Miroslav Kaňok.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Formátování dokumentu
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
Vkládání záznamů do databáze OBD – revidovaná verze listopad 2015 Zejména pro účely vykazování do RIV.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Book Creator Co se všechno naučíme??? Jak vytvořit elektronickou.
Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Katalog.mendelu.cz Průvodce katalogem knihovny MENDELU.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Algoritmizace a programování
Zprostředkování kontaktu
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Hromadná korespondence 2 OpenOffice
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Souborný katalog ČR Seriály
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
AUTORITY Autoři Konference.
Transkript prezentace:

Pravidla pro vkládání do Clavius REKS Určeno pro dobrovolné knihovníky Opava 4. března 2009

Nejdůležitější krok – vyhledat konkrétní titul

Zásady vyhledávání  Pokud vyhledáváme dokument, musíme zadat základní údaje správně  a) jméno autora píšeme, jak je uvedeno na titulním listu Příjmení,_Jméno ( _ nepíšeme, je to znak pro mezeru) Příjmení,_Jméno ( _ nepíšeme, je to znak pro mezeru) b) příjmení cizí autorky píšeme bez koncovky ová b) příjmení cizí autorky píšeme bez koncovky ová tit. list Victorie Holtová píšeme Holt, Victoria tit. list Victorie Holtová píšeme Holt, Victoria

Zásady vyhledávání -název  Pokud chceme vyhledávat dokument podle názvu, zásadně používáme název uvedený na titulním listě  Může docházet k odlišnostem mezi názvem na obálce a na titulním listě!!!!  Pro identifikaci dokumentu je nejdůležitější TITULNÍ LIST  Zásada – raději zkusíme dokument vyhledat podle více hledisek a nespokojíme se pouze s jedním pokusem!!!

Vyhledávání - název   Hlavní název – píšeme, tak jak je uvedeno na titulním listě. Vyskytují-li se v názvu …, nahradíme je – --A bude hůř Pokud začíná název číslovkou, uvádíme číslovku. Pozor!!!!! U titulů před rokem 2000 platilo pro zápis jiné pravidlo, takže pokud jste nedohledali, tak zkuste číslovku vypsat slovně a dát nové hledání!!!! Alternativní název (aneb...) : Hobit, aneb, Cesta tam a zase zpátky (oddělujeme čárkami a 2. část píšeme velkým písmenem) Při zápisu názvu si dávejte pozor na mezery mezi číslovkami i slovy v alternativním názvu.

Vyhledávání - název  Pokud kniha začíná obecným slovem vyhledávání upřesňujeme dalšími slovy z názvu nebo autorem, nebo přepneme na kombinovaný dotaz a upřesníme pomocí logických operandů:  Houby do vyhledávání zapíšeme  Houby našich hájů  Nebo příjmení autora Smotlacha a název

Vyhledávání – libovolné pole  Pokud se nám nedaří jednoduše najít titul, můžeme využít v úvodní stránce vyhledávání LIBOVOLNÉ POLE, kam zapisujeme údaje podle výše uvedených zvyklostí, zejména v případech, že si:  Nejsme jisti, zda osoba je hlavním autorem nebo se na vydání knihy spolupodílela  Nejsme jisti, zda se jedná o hlavní název nebo jiný typ názvu apod....

Zlaté pravidlo – PC najde pouze to, co jste zapsali!!!  Pokud neuspějeme v LIBOVOLNÉM POLI, přepneme vyhledávání na kombinovaný dotaz:  hledáme podle ISBN  nebo kombinací dalších údajů

Další postup  Pokud jsme našli odpovídající titul, vložíme informace o svazku.  Doplňujeme pouze tématiku ( event. cenu u starších titulů): Beletrie dospělá – nic Beletrie dospělá – nic Beletrie dětská - M/I, M/II, M/III Beletrie dětská - M/I, M/II, M/III Naučná dospělá – znak MDT – př. 92 Naučná dospělá – znak MDT – př. 92 Naučná dětská - M+znak MDT – př. M92 Naučná dětská - M+znak MDT – př. M92

Vložení nového titulu  Pokud jsme si OPRAVDU jisti ( vyzkoušeli jsme titul najít podle více hledisek), že daný titul v databázi neexistuje, vložíme nový titul....

Autor  Příjmení,_jméno  Pokud má kniha více autorů - Vkládáme pouze prvního autora !!! Vkládáme pouze prvního autora !!!  Jméno autora vypisujeme celé, pokud je uvedeno na titulním listě  Příjmení autorek nepočešťujeme  Titulní list: Danielle Steelová  Přepisujeme: Steel, Danielle

Název  Název píšeme tak, jak je uvedeno na titulním listě  Příklad:  zajímavost z českých hradů ... a bude hůř - --A bude hůř  Respektujeme pravidla českého pravopisu  Titulní list: MRAZIVÝ STRACH  Přepisujeme: Mrazivý strach

Zapsání části  Do řádku část zapisujeme číslovku dílu, VYPISUJEME ARABSKOU ČÍSLICÍ  ( jedná se o orientační údaj, pro vyhledávání!!!)  A je to informace i pro metodika, jaký titul má vlastně hledat pro doplnění údajů.

Název  Pokud je na titulním listě více názvů vybereme ten, který je zapsán nejvýrazněji  Nebo zapisujeme ten na první pozici  Podnázev nezapisujeme do pole názvu!!!!!

Místo vydání  Pokud vytváříme nový údaj, prosím, abyste do tohoto údaje zapsali ISBN!!!! ISBN může být 10 –ti místné ISBN může být 10 –ti místné nebo 13-ti místné nebo 13-ti místné  Jedná se o jednoznačnou identifikaci dokumentu, podle které lze Váš záznam doplnit z jiných zdrojů.  ISBN je na rubu titulního listu, na zadní straně knižních desek nad čárovým kódem, u starších knih v tiráži(před rokem cca1992 se ISBN v dokumentech neuvádí!!!)

ISBN - pokračování  Pokud zpracováváme vícedílnou publikaci, uvádíme ISBN konktrétního svazku a ne souboru!!!!!!

Rok  Píšeme arabskými číslicemi  Pokud neumíme rok vydání v knize najít, tak neuvádíme

Informace o svazku  Pokud máme vloženy tyto minimální údaje, tak dopíšeme informaci o ceně a do pole signatura znak pro tématiku: Beletrie dospělá – nic Beletrie dospělá – nic Beletrie dětská M/I, M/II, M/III Beletrie dětská M/I, M/II, M/III Naučná dospělá – znak MDT – př. 92 Naučná dospělá – znak MDT – př. 92 Naučná dětská M+znak MDT – př. M92 Naučná dětská M+znak MDT – př. M92  Pokud chcete něco sdělit metodikovi, využijte pole POZNÁMKY.

závěr  Díky Vaší pečlivosti nám ušetříte spoustu práce při odstraňování duplicit, údržbě slovníku a tak dále....  A za to Vám moc děkujeme!!!!!