Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hromadná korespondence 2 OpenOffice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hromadná korespondence 2 OpenOffice"— Transkript prezentace:

1 Hromadná korespondence 2 OpenOffice
Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek

2 Témata přednášky Úvod Ruční vložení pole z databáze Tisky Závěr

3 I. Úvod Co již známe - opakování Co je hromadná korespondence
Průvodce vzniku dopisem Viz přednáška č. 1

4 II. Ruční vložení pole z databáze
Průvodce dopisem je pěkná věc, ale ne vždy jsme s výsledným designem a obsahem spokojeni. Někteří z nás mají vlastní šablony vlastní dopisy určitě se zeptáte, zda-li do nich můžeme vložit pole z databáze Samozřejmě, že ano. Můžeme jej tam vložit.

5 Ruční vložení pole z databáze

6 Ruční vložení pole z databáze
Přesuňme kurzor na místo kam chceme vložit pole z databáze. V menu vybereme položku Vložit | Pole | Jiné... (Ctrl+F2). Přepneme se na záložku databáze. V kolonce Typ vybereme Pole standardního dopisu. V pravé části dialogu vybereme datový zdroj, tabulku adresy a pole, které chceme vložit. Pole vložíme stiskem tlačítka Vložit. Dokument je možno editovat, i když je dialogové okno otevřené. Tímto způsobem můžeme vložit více polí, aniž bychom museli dialogové okno zavírat.

7 III. Tiskneme Hromadný tisk dopisů lze spustit několika způsoby.

8 Tiskneme Zvolíme položku menu Soubor, Tisk (Ctrl+p). V případě, že dopis obsahuje pole z databáze, budeme postaveni před otázku, zda-li si přejeme vytisknou sériový dopis. Odpovíme ano.

9 Tiskneme Druhý způsob není o nic složitější. Vybereme položku menu Nástroje | Hromadná korespondence... Zvolíme položku Z tohoto dokumentu a stiskneme tlačítko OK. Hromadná korespondence spuštěna. Pojďme se podívat, co nám umožňuje.

10 Tiskneme

11 Tiskneme Vrchní část dialogu ukazuje použitý datový zdroj a tabulku, která obsahuje informace pro tvorbu dopisů. Tabulky a údaje v nich jsou editovatelné stejně tak, jako tomu je ve správci zdrojů. Každý záznam je uložen na jednom řádku a odpovídá jednomu dopisu. V našem případě pošleme první dopis na jméno Robert Vojta, druhý na jméno David Horký, třetí na jméno Milan Woff a čtvrtý na jméno Ivan Bíbr.

12 Tiskneme Levá dolní část dialogu obsahuje sekci Záznamy.
Zde máme možnost ovlivnit údaje, které se při tvorbě dopisů použijí. Chceme-li všechny, vybereme Všechny. Chceme-li poslat dopis Davidu Horkému a Milanu Woffovi, zvolíme Od a vyplníme 2, 3 (řádky se počítají od jedničky a nemají souvislost se sloupečkem ID). Chceme-li poslat dopis jiné kombinaci lidí, označíme příslušné řádky v tabulce (Ctrl+klik) a zvolíme Vybrané záznamy.

13 Tiskneme Pravá dolní část dialogu obsahuje sekci Výstup.
Hromadnou korespondenci je možné vytisknout (volba Tiskárna) a nebo uložit do souborů (volba Soubor). V případě tisku lze jednotlivé dopisy rozdělit do zvláštních úloh. Stačí zaškrtnout políčko Jednotlivé tiskové úlohy. Méně často používanou volbou je výstup do Souboru. Zde máme možnost zvolit kam se dokumenty uloží (Cesta) a jak se budou jmenovat. Na výběr máme dvě možnosti - automatická volba na základě údajů z tabulky a nebo ruční nastavení.

14 Tiskneme Zvolíme tisk dopisů, nastavíme tiskárnu ... a čekáme, až nám "vychrlí" všechny dopisy :-)

15 IV. Závěr Dnešním cílem bylo přiblížit problematiku ručního vkládání a tisků. Ukázat i jiný způsob vkládání dat. Dále ukázat způsob tisků. Děkuji za pozornost a nyní hurá do cvičení.

16 Použité zdroje informací
Wikipedie


Stáhnout ppt "Hromadná korespondence 2 OpenOffice"

Podobné prezentace


Reklamy Google