Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE1.54 Polévky 8 Vložky do polévek Vytvořeno: 7.9. 2013 Ověřeno: 17.12. 2013 Třída: SUS1
TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast: Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: vývar A, vložka do polévky , technologický postup Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy vložek do polévky, s jejich technologií přípravy.
Postupy přípravy vložek POLÉVKY Postupy přípravy vložek
VLOŽKY DO POLÉVEK Jsou to doplňky do polévky připravené mimo polévku. Upravujeme je: ve vodní lázni pečením smažením Vkládáme je do vývaru těsně před expedicí =) zajistíme rovnoměrnou porci.
Vložky do polévky Celestýnské nudle: mléko + polohrubá mouka + vejce + sůl + = lité těsto pečeme (slané) palačinky Krájíme je na 5 cm široké pruhy a ty na 0,5 cm široké nudle.
Vložky do polévky Fridátové nudle připravíme jako celestýnské nudle krájíme je na 3 cm široké pruhy nakrájené se orestují na tuku dozlatova Říkáme, že fridátové nudle jsou orestované celestýnské nudle.
Vložky do polévky Smažený hrášek: Lité těsto kapeme přes cedník do rozpáleného tuku na pánvi. Vzniklé kuličky smažíme dozlatova. Pálené koule: Z odpalovaného těsta vykrajujeme nočky – smažíme na tuku.
Vložky do polévky Vaječná sedlina: Mléko + vejce + sůl+ květ + protlak =) sedlinu necháme ztuhnout ve vodní lázni. vychladlé krájíme na kostičky Protlak lze nahradit: špenátem, šunkou, hráškem, zeleninou Volíme různé doplňky do hmoty, podle nichž pak nese název – hrášková sedlina.
Vložky do polévky Svítek: piškotové těsto + doplněk =) těsto pečeme na plechu v 1 cm silné vrstvě vychladlé krájíme na drobné kostičky či vykrajujeme tvořítky různé slavnostní tvary (srdíčka na Valentýna, ryby na Vánoce) Doplněk: šunka, zelenina, sýr, maso, hrášek
Vložky do polévky Piškotový svítek: vyšlehané žloutky + polohrubá mouka + sníh = těsto Třený svítek: utřeme tuk + žloutky + sůl – vmícháme mouku + sníh = těsto
Vložky do polévky Krupicový svítek: sůl + mléko + tuk – zavaříme krupici na hustou kaši do vychladlé kaše vmícháme žloutky + sníh Pečeme jako základní hmotu.
OPAKOVÁNÍ Jak upravujeme vložky? Vařením ve vodní lázni, pečením nebo smažením. Jaké znáš druhy vložek do polévek? Nudle celestýnské a fridátové, smažený hrášek, pálené koule, vaječnou sedlinu a svítek. Jaké svítky připravujeme? Piškotový, třený a krupicový.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.