Vzdělanostní dráhy a vzdělanostní šance romských žáků a žákyň

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Advertisements

Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
- Romské etnikum a sport - percepce, přínosy a bariéry
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Základní škola, Brno, Štolcova 16
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EQUAL / MOPPS Knihovnická dílna – Praha
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Výstupy z Úvodního semináře
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Projekt Romaňi Kereka – Romský kruh Knihovny města Ostravy
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
vlastní hodnocení školy
Organizační struktura
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Logopedická třída MOTÝLCI
PhDr. Veronika Girglová
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Místní akční skupina Rakovnicko
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Plán vzdělávacích aktivit
Základní vzdělávání a další …
Tisková konference
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Organizační struktura
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Vzdělanostní dráhy a vzdělanostní šance romských žáků a žákyň MŠMT 8.4.2009 Investice do rozvoje vzdělávání Analýza je SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Sociologický výzkum zaměřený na analýzu podoby a příčin segregace dětí, žákyň, žáků a mladých lidí ze sociokulturně znevýhodňujícího prostředí Cíl studie: Reprezentativní porovnání vzdělanostních šancí a trajektorií romských žáků a žákyň s jejich neromskými spolužáky na základních školách Identifikace barier a zdrojů nerovností Doba realizace: Zadavatel: Zpracovatel: Srpen 2008 – leden 2009 MŠMT GAC spol. s r.o.

Význam analýzy nerovností v ZŠ první reprezentativní porovnání vzdělanostních nerovností podle etnického původu žáků v České republice chybějící podklad pro formulaci, přípravu a nastartování školních integračních programů na úrovni základních škol překonání bariér a nerovností v základním vzdělání otevírá cestu ke střednímu a vyššímu školství

Metodologie I. Zkoumaná populace: žáci ZŠ v blízkosti sociálně vyloučených romských lokalit, plně reprezentativní výběr 99 škol z 396 identifikovaných (Analýza 2006) – úspěšnost při oslovování škol 55 procent Kritéria výběru školy (podle předchozích analýz): velikost obce typ školy (ZŠ HVP, ZŠ specializovaná) podíl romských žáků Kvantitativní studie – vzdělávací trajektorie 8 462 žáků (21 % romských) a názory ředitelů škol Kvalitativní sonda (postoje a aspirace žáků) – 11 škol

Metodologie II. Údaje o školách jako celku počet žáků, podíl romských dětí, RVP, předškolní příprava, integrační nástroje, spolupráce s NNO Údaje o žácích za žáky 3.,5. a 8. ročníků; prospěch, absence, propadnutí, odchody na jiné školy (plně anonymizované) Názory a postoje ředitelů problémy spojené se vzděláváním romských žáků, osvědčené a požadované integrační nástroje, nástroje či legislativní změny, které by školy uvítaly Postoje a vzdělávací potřeby dětí polostandardizované rozhovory zaměřené na profesní a vzdělanostní aspirace, informace od třídních učitelek a učitelů o těchto dětech

Hlavní metodologické a metodické poznatky Lze získat etnické údaje a identifikovat romské žáky na ZŠ. Ředitelé ani učitelé většinou nevnímají identifikaci etnické příslušnosti žáka jako problém. Školy jsou datově dobře vybavené – je třeba je vhodně motivovat a přesvědčit o významu výzkumu. Ředitelé i učitelé mají zájem spolupracovat, pokud cítí, že projekt míří ke zlepšení účinnosti výuky a řešení problémů. Na straně škol je značný zájem o výsledky projektů a realizaci konsekventních školských a vzdělávacích politik.

Struktura výkladu Vzdělanostní šance na ZŠ Kritické body vzdělávacích drah Role předškolní přípravy Absence Chování Profesní aspirace (romských) dětí Profesní konzultace ve školách Názory a postoje ředitelů Závěry

Vzdělanostní šance na ZŠ I.

Vzdělanostní šance na ZŠ II. Indikátor vzdělanostní úspěšnosti: šance dítěte na „přežití“ v původní třídě na škole hlavního vzdělávacího proudu Šance romských žáků ukončit základní školu se svými vrstevníky, s kterými ji začali, je přibližně poloviční Na specializované základní školy odchází v průměru dvě z desíti romských děvčat a 2,4 z deseti romských chlapců, u neromských dívek je to pouze jedna žákyně ze sta, v případě chlapců tři žáci ze sta U romských žáků je pravděpodobnost odchodu 20x resp. 24x vyšší oproti jejich neromským spolužákům

Vzdělanostní šance na ZŠ III. Běžné základní školy navštěvuje 72 procent romských dětí. Třetina romských dětí se vzdělává ve školách mimo hlavní vzdělávací proud (v případě ostatních to bylo pouze osm procent). Pravděpodobnost přechodu na speciální školu je u romských žáků 3,5x vyšší. Pravděpodobnost, že dítě rovnou začne navštěvovat speciální ZŠ, je pro romské dítě šestkrát vyšší než u jeho neromského vrstevníka.

Kritické body vzdělávacích drah Kritickými body vzdělanostních trajektorií jsou především vstup do ZŠ a nástup na 2. stupeň. Pokud žák/žákyně přečká 6. třídu, na škole se pravděpodobně udrží. U chlapců, kteří obecně hůře zvládají změny ve výuce, je problematický i 3. ročník. Kriteriálními předměty jsou český jazyk a matematika: Na prvním stupni je pro romské děti český jazyk větším problémem než matematika. Na druhém stupni se průměry z obou předmětů k sobě přibližují, nicméně na hladině nezvládnutí látky.

Prospěch z českého jazyka

Prospěch z matematiky

Role předškolní přípravy I. Nějakou formu předškolní přípravy absolvuje zhruba polovina romských dětí a devět z deseti dětí neromských: Pozn. Některé děti absolvují obojí MŠ Přípravný ročník Romští žáci 40 procent 18 procent Neromští žáci 90 procent 2 procenta

Role předškolní přípravy II.

Role předškolní přípravy III.

Role předškolní přípravy IV. Mateřské školy Romské děti, které docházely do MŠ jsou jednoznačně úspěšnější, nicméně MŠ navštěvují děti z více integrovaných romských rodin. Přípravné ročníky Přípravné ročníky přinášejí výsledky pouze na počátku školní docházky. Asistent pedagoga Bez asistenta přečká v původní třídě na školách HVP do třetí třídy 6,5 romských žáků z desíti, s asistentem 7,5.

Absence I.

Absence II. Absence romských dětí jsou oproti jejich ostatním vrstevníkům téměř trojnásobné. Problémy začínají již na prvním stupni. Kumulují se na stupni druhém, kde se také prohlubují rozdíly mezi pohlavími – dívky chybí více. Míra absencí významně souvisí s prospěchem ve všech ročnících školní docházky.

Chování I.

Chování II. Problémy romských žáků s chováním přibývají s každým rokem školní docházky. U dětí z neromského prostředního křivka znatelněji roste až na druhém stupni, u romských dětí již od započetí vzdělávací dráhy. V osmé třídě mělo sníženou známku z chování: 31 procent romských chlapců (4.4x více), 22 procent romských děvčat (10x více) a u ostatních dětí podíl činil 7 procent u chlapců a 2 procenta u dívek.

Profesní aspirace (romských) dětí I. Existují výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými romskými žáky – pětinu romských dětí, které se účastnily výzkumu, hodnotili učitelé jako nadprůměrnou. Nadprůměrně hodnocení romští žáci (zjištěné vlivy) – bez/problémovost rodinného prostředí; zájem rodičů o vzdělávání dítěte; nižší míra absencí dítěte; dítěti někdo pomáhá s přípravou do školy. Nadprůměrně úspěšné romské děti častěji pocházejí z rodin, kde se hovoří pouze českým jazykem. Přibližně pětina romských žáků má předpoklady k vzdělanostní mobilitě směrem ke střednímu vzdělání.

Profesní aspirace (romských) dětí II. Profesní aspirace dotazovaných dětí (romských i neromských) jsou extrémně nízké: 72 procent chce profese, na které stačí výuční list 20 procent profese vyžadující střední školu s maturitou 8 procent profese vyžadující vyšší vzdělání. Nejčastěji uváděnou profesí je kuchař či kuchařka – téměř 18 % dotazovaných romských žáků a žákyň. Romským žákům chybí směřování do středního a vyššího pásma sociální a profesní struktury. V sociálně vyloučených lokalitách chybí dětem profesní zkušenosti (nezaměstnanost). Bez školní podpory při výběru profese bylo, podle svých slov, 41% romských žáků.

Profesní konzultace ve školách

Názory a postoje ředitelů Ředitelé mají vstřícný postoj ve vztahu ke specifickým aktivitám zaměřeným na romské žáky. Příčinou problémů ve vzdělávání romských dětí je podle ředitelů zázemí romských rodin. Problémy nevidí na straně školy – 80 procent ředitelů je přesvědčeno, že většina vyučujících dokáže s romskými dětmi pracovat. Za nejefektivnější řešení problémů ve vzdělávání považují kombinaci sankčních tlaků na rodiče a nástrojů zaměřených na motivaci samotných žáků. Ředitelé takřka vůbec nezmiňují nástroje související s posilováním profesní motivace ke vzdělání.

Závěry Ve školách v blízkosti sociálně vyloučených lokalit existují významné nerovnosti ve vzdělanostních šancích romských a neromských dětí na úrovni základních škol. Romské děti jsou vzdělanostně výrazně méně úspěšné – šance, že dokončí školu se svými vrstevníky, s nimiž ji začali, je oproti ostatním dětem poloviční. Běžné ZŠ navštěvuje 72 procent romských dětí z okolí sociálně vyloučených lokalit. Jen polovina romských dětí absolvuje nějakou formu předškolní přípravy (vs. 90 procent neromských dětí). Romské děti mají monotónnější a nižší profesní aspirace než jejich vrstevníci.