Rorschachova metoda Obsahy a populární odpovědi PhDr. Martin Seitl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

NÁSILÍ V RODINĚ.
EFT – na emoce zaměřená terapie
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
o.s. Péče o duševní zdraví
Pozornost, vědomí Škola:
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Klinická propedeutika
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Vymezení, funkce, zdroje
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Náročné životní situace, konflikty
Sexuální poruchy Olga Bürgerová.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Regulace úzkosti ve sportu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Psychologie II Sociální psychologie
Deprese Diagnostika a léčba
Tělesné sebepojetí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Psychologické aspekty zdraví
Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Modely mentální retardace
SCHIZOFRENIE.
Skupinová dynamika.
centrální porucha zpracování řečového signálu
Funkční gramotnost III. -obrázky a fotografie J. Poddaná.
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Inteligence.
Vyrovnávání se stresem
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
MOTIVACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychologie v obezitologii
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Vymezení normality.
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Vymezení normality.
Transkript prezentace:

Rorschachova metoda Obsahy a populární odpovědi PhDr. Martin Seitl Katedra psychologie FF UP v Olomouci

Obsah Připomenutí FormQuality Lidské a zvířecí obsahy 2. 1. Připomenutí FormQuality Lidské a zvířecí obsahy 2. Anatomie a umění Přírodní a pudové obsahy 3. Neživotné obsahy Populární obsahy

FQ - skóry + : odpověď splňující podmínky pro o, která je detailně neobvykle zpracovaná, aniž by to narušilo tvarovou přiléhavost skvrny, rozhodující není kreativní přístup ale způsob užití detailů o : odpověď, u které je snadno popsaný tvarový charakter objektu, který ji definoval, neobvyklé obohacení při tvarové charakteristice není obsaženo u : málo frekventované odpovědi, jejichž tvarové charakteristiky jsou v rámci skvrny snadno a rychle rozpoznatelné - : odpovědi, u nichž jsou tvarové charakteristiky použity nerealisticky a svévolně, odpověď je struktuře skvrny zcela nebo téměř zcela vnucena, přehlížení kontur a časté vedení linií, kde nejsou none : vzácné odpovědi bez tvaru (světlo, zvuky, emoce)

FQ - význam Ukazatelem přesnosti percepce, konvenčnosti i nekonvenčnosti, poruch myšlení nebo poruch percepce + často u inteligentních a motivovaných osob o, u ukazatelem dobré percepce, při vyšším o spíše konvenčnosti, při vyšším u spíše nekonvenčnosti - projevem poruchy myšlení (někdy poruchy jiné oblasti s dopadem na myšlení – úzkostné poruchy, hysterie), poruchy percepce, zvýšené množství typicky u organických poruch, psychotických poruch a autismu

Obsahy 27 kategorií pro obsahy v odpovědích na ROR tabule Obsahy jsou uváděny vždy všechny vyskytující se v odpovědi, oddělují se čárkou Na prvním místě uváděn obsah dle ohniska odpovědi Informace o asociačním procesu, motivacích, konfliktech, emocích, integraci já apod. Původní práce H. Rorschacha pracovala s obsahy velmi málo a dnešní pojetí s k tomu opět vrací.

Lidské obsahy Zvířecí obsahy Anatomie a rentgen Přírodní obsahy H Hd (H) (Hd) Hx A Ad (A) (Ad) An Xy Bt Ls Na Cl Ge Umění a antropologie Pudové obsahy Neživotné obsahy Art Ay Bl Ex Fi Fd Sx Sc Hh Cg Id

Lidské obsahy H (čistý lidský obsah) – odpovědi zahrnující skutečnou a zřetelně celou lidskou bytost Hd (částečný lidský obsah) – odpovědi zahrnující jen část lidského těla (H) (lidský obsah mytologický) – odpovědi zahrnující zřetelně celou lidskou bytost, která je však smyšlená nebo mytologická (Hd) (částečný lidský obsah mytologický) – odpovědi zahrnující jen část lidské bytosti uvedené pod (H) a všechny masky kromě zvířecích Hx (lidská zkušenost) – odpovědi s jednoznačným přisouzením lidské emoce nebo smyslové zkušenosti (obvykle sekundární obsah, jako primární obsah skórujeme u beztvarého M) Hd- (výjimkou anatomická odpověď, kde skórujeme An) (H) - (andělé, obři, čarodějnice, trpaslíci, démoni, duchové, příšery, sci-fi postavy)

Význam lidských obsahů Obecné pojetí: zaměření a zájem o lidský svět Nejbližší vztah k sebeobrazu (zkušenost v. fantazie) a interpersonální identitě (zájem o druhé a schopnost porozumění) Specificky: Hd – převaha znakem méněcennosti, úzkosti a nezralosti (lidské obličeje v Dd často u fobické úzkosti) (Hd) – znakem zakrývání a maskování (často úzkost), nedostatek kontaktu s druhými (depersonalizace) Hx – projev výrazně plynoucí emotivity, v kombinaci s Mnone nezralost a poškození sebeobrazu, někdy odrazem osobnosti s hysterickými rysy Podle převládajícího typu očekáváme minimálně 2-5 lidských odpovědí (introverti/ambienti/extroverti) Hx - závislé na schopnosti projekce a intelektu

Zvířecí obsahy A (čistý zvířecí obsah) – odpovědi celých zvířat Ad (částečný zvířecí obsah) – odpovědi částí těl zvířat (A) (čistý zvířecí obsah mytologický) – pro odpovědi celých zvířat, která jsou smyšlená, mytologická a pohádková (drak, létající kůň apod.) (Ad) (částečný zvířecí obsah mytologický) – pro odpovědi, kde jsou uvedeny části zvířat splňujících (A) a zvířecí masky (dračí křídla apod.) Ad - (rozlišení s obsahem jídla Fd)

Význam zvířecích obsahů Nejčastější typ obsahů (až 40% odpovědí) Vytvoření A odpovědi vychází se symetrie, barev a mnohotvarosti: nejsnadněji vytvořená odpověď vyžadující nejnižší aktivitu Obecně ukazatelem nezralosti, stereotypie, rigidního myšlení, nezájmu nebo pasivity Zvýšený počet se projevuje u: poškození CNS, konvenčních rysů, úzkosti (variabilita hmyzu u úzkosti), utlumených nebo depresivních osob (není energie na intelektový výkon) Specificky: (Ad) ukazatelem neurotických úzkostí a výraznějších infantilizmů nebo infantilních strachů (pohádková zvířata) Hmyz často u fobických úzkostí A, Ad někdy ukazatelem obranných mechanizmů (rozumová kontrola, omezení spontaneity): lvi, sochy lvů, karikatura lvů nebo špatně namalovaní lvi

Anatomické a rentgenové ob. An (anatomie) – odpovědi s obsahem kosterním, svalovým nebo zahrnujícím vnitřní anatomii (žaludek, játra svalové vlákno, mozek,…) Diagnosticky: zvýšené zaměření na tělesné schéma (strach z nemoci nebo tělesného poškození, tendence k somatizaci), generalizovaná úzkost, subjektivní pocit intelektové nedostačivosti, v extrémních případech blokování psychických procesů (psychózy) Xy (rentgenové snímky) – odpovědi jasně definované jako rentgen Diagnosticky: zesílená senzitivita (úzkost, obavy, smutek), častý výskyt u psychosomatických poruch Projev distance a emocionální izolace od anatomického obsahu v případě Xy již neskórujeme An

Umělecké a antropologické ob. Art (umělecký obsah) – pro odpovědi maleb, ilustrací a kreseb, pro abstraktní nebo jednoznačné umělecké objekty (sochy, svícny, erby, pečeti, klenoty apod.), často jako sekundární obsah Diagnosticky: projev obranného mechanismu intelektualizace (resp. popření), redukce emočního náboje přechodem od emoční k ideační rovině, popření významu situace (často vnímané jako stresující) a řešení na intelektuální úrovni Ay (antropologický obsah) – odpovědi se specifickým kulturním nebo historickým obsahem (totem, Napoleonský klobouk, středověká sekera, korunovační klenoty apod.) Diagnosticky: projev intelektualizace

Přírodní obsahy Bt (botanika) – odpovědi zahrnující živé rostliny (křoví, květy, listy, mořské řasy, ale i ptačí hnízdo) Ls (krajina) – pro odpovědi zahrnující pohoří, kopec, ostrov, jeskyni, poušť, bažinu ale i mořskou scenérii Na (příroda) – odpovědi s přírodními obsahy, které nenáleží do Bt nebo Ls (slunce, měsíc, led, sníh, voda, oceán, opar, duha, tornádo, dešťová kapka) Na má prioritu před Bt a Ls, pokud jsou přítomny oba obsahy Bt a Ls, skórujeme jen jedno Diagnosticky: emoční útlum, nejistota, rozpaky, stažení se z lidského světa až sociální izolovanost

Přírodní obsahy Ge (geografie) – odpovědi zahrnující různé mapy Diagnosticky: subjektivní pocit intelektové nedostačivosti, školní ctižádostivost, snaha ukázat znalosti Cl (mraky) – pouze pro odpovědi označené obsahově jako „mraky“, mlha nebo opar jsou skórovány Na Diagnosticky: často projevem difúzní úzkosti a nejistoty, ukazuje na slabé já zaplavované úzkostí

Obsahy s pudovým nábojem Bl (krev) – odpovědi zahrnující lidskou nebo zvířecí krev Diagnosticky: pramení z aktuální tenze, zpravidla jako odpověď na více či méně potlačené agresivní impulzy, spojováno s labilní a těžko kontrolovanou emotivitou (často u osobností s hysterickými rysy nebo fobických úzkostí) Ex (exploze) – odpovědi zahrnující explozi, výbuch nebo ohňostroj Diagnosticky: vznětlivé napětí, příznaky primitivních půdových a agresivních sil, se kterými se klient není schopen vypořádat Fi (oheň) – odpovědi ohně a kouře Diagnosticky: infantilní destruktivní impulzy, snížená regulace emocionality a pudového napětí, v případě „táboráku“ někdy bazální pocity smyslové a tělesné pohody

Obsahy s pudovým nábojem Fd (jídlo) – pro všechna běžná jídla i pro jídla zvířat, pokud jsou typická pro uváděný živočišný druh (např. traviny pro skot, ovce pro vlka apod.) Diagnosticky: pasivně přijímající postoj k životu, potřeba opory a závislosti (oralita), příznak primárně pudového myšlení Sx (sex) – pro odpovědi zahrnující sexuální orgány (penis, vagína, prsa) nebo aktivity sexuální povahy (pohlavní styk, menstruace, potrat) Neskórujeme pokud jsou pohlavní orgány použity k určení pohlaví lidských figur Diagnosticky: závislost na způsobu verbalizace a formě, mohou být ukazatelem deklarované svobodomyslnosti, ukazují na socializovanost sexuálních zájmů, často se objevují u osobností s hysterickými rysy (pozor na hladové klienty) často je Sx sekundárním obsahem (s H, Hd, An)

Neživotné obsahy Sc (věda) – odpovědi spojované s vědou nebo sci-fi, přímé nebo nepřímé produkty vědy (letadla, stavby, vědecké nástroje, elektronika, zbraně,…) Diagnosticky: snaha uniknout lidskému (živému) světu, někdy ukazují specifické zájmy (seberealizační a kompenzační úsilí) Hh (domácnost) – odpovědi zahrnující nejrůznější předměty, které se mohou vyskytnout v domácnosti (nábytek, vázy, prostírání, nádobí na vaření a příbory, ale i zahradní hadice, rohožka apod.) Cg (oblečení) – odpovědi zahrnující oblečení Diagnosticky: příznaky exhibicionismu, extratenzivity, někdy zakrývání Id (mimo kategorie) – odpovědi obsahující objekty nezařaditelné do předcházejících kategorii, skórujeme Id a zapíšeme objekt

Banální odpovědi Odpovědi udávané různými klienty v normální populaci ve vysoké frekvenci (20 – 25%) V CS stanoveno 13 banálních odpovědí s přesnou lokalizací Počet banálních odpovědí v protokolu dává informaci, jak obvykle nebo konvenčně bude reagovat osoba v situacích, které mají snadno rozeznatelné klíče očekávaného chování Kontinuum od tendence ke konvenčnosti a zvýšeného úsilí detekovat klíče až po pravděpodobnost neočekávaných reakcí (nemusí souviset s patologii)

Organizační aktivita – Z-skóre Vyjadřuje, jak velké úsilí je vyvinuto, aby bylo podnětové pole organizováno do odpovědi (integrace formy). Podle náročnosti kognitivní operace je přiřazen počet bodů (Z) Body se udělují u odpovědí s: W (pouze DQ +, o, v/+) Integrace sousedících detailů (indikátorem je DQ +) Integraci vzdálených detailů (indikátorem DQ +) Integraci bílé plochy do odpovědi (S) Pokud se vyskytne možnost přidělit body na základě více ukazatelů, volíme nejvyšší bodovou hodnotu Body neudělujeme čistě barvovým odpovědím (C, C´, T, V, Y)

Organizační aktivita – význam Je znakem použití intelektu k adaptaci Zd větší než +3 – zpracování informací s vkladem většího úsilí, k novým informacím přístup s větší důsledností (patologie např.: obsedantní a perfekcionistické rysy) Zd menší než –3 – zpracování informací s nedbalostí, formulace odpovědí dříve než rozpoznají podnět, svoje řešení předkládají na základě povrchních odhadů, za krátký čas dokáží vyřešit více problémů (patologie např.: vysoká impulzivita, deprese)