Mléčné výrobky – součást zdravé výživy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa člověka.
B.Procházka Poděbrady 16. –
Co vědí české ženy o tucích a mastných kyselinách
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Látkové složení lidského těla- prvky
Škola: Praktická škola dvouletá
Zásady výživy sportovce
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Žena a sport.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Potraviny pro zvláštní výživu
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Sůl moc nebo málo ?.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Osteoporóza.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Mléčné výrobky – součást zdravé výživy M.Štafen, Danone a.s. P. Tláskal, FN Motol, Společnost pro výživu Poděbrady, 16.11.2012

Proč mléko a mléčné výrobky Zdroj velmi hodnotných bílkovin Esenciální aminokyseliny Významný zdroj vitaminů Vitaminy skupiny B a A, které příznivě zasahují do metabolických procesů Významný zdroj minerálních látek Zvláště zinku, jodu, hořčíku a především vápníku Zdroj fosforu a výživově významných stopových prvků Zakysané mléčné výrobky Snížený obsah laktózy Mohou obsahovat probiotické kultury bakterií, které příznivě působí na zdravotní stav člověka

Mléko a mléčné výrobky - stabilita kostní tkáně, ochrana před obezitou Mléko a mléčné výrobky jsou významným zdrojem vápníku, který je z těchto produktů také nejlépe vstřebáván a tím využíván v organismu Potřeba vápníku u dětí ve věku 3-8 let je ve vztahu k jednotce hmotnosti 4-2x větší než u dospělých Dostatečný příjem vápníku v dětství chrání organismus před osteoporózou ve stáří Ochrana před obezitou Vápník společně s laktózou (mléčný cukr) snižuje riziko rozvoje obezity

Mléko a mléčné výrobky k prevenci rozvoje nadváhy a obezity Přítomnost vápníku, který je obsažen zvláště v mléce a mléčných výrobcích, zvyšuje exkreci tuků. Za větší přítomnosti vápníku v potravě se tak snižuje jejich resorpce. Vápník zasahuje i přímo do metabolismu tukových buněk. Uvádí se, že vápník je významným aktivátorem lipogenních enzymů. Vyšší příjem vápníku vede k supresi 1,25 hydroxy vitaminu D, což sníží hodnoty intracelulárního vápníku. Nižší hodnota intracelulárního vápníku stimuluje lipolýzu a inhibuje lipogenezi. Zvyšuje se termogeneze a potlačuje se růst tukové tkáně. Význam má především příjem vápníku z mléka a mléčných výrobků.

Výživová hodnota mléka a mléčných výrobků BIOLOGICKÁ HODNOTA POTRAVIN z hlediska využitelnosti jejich bílkovin (procento absorbovaného dusíku z požitého množství) Vajíčko 100% Kravské mléko 93% Rybí maso 76% Hovězí maso 74% Obilí 65% Loupaná rýže 64% Sója 62%

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí - doporučení 1 porce Batole 1-3 roky 4 – 5 porcí/ den 125 ml mléka či jogurtu či 20 g sýra Předškolní věk 3 – 4 porce/ den dtto Školní věk 2 – 3 porce/ den

Spotřeba mléčných výrobků na hlavu – porovnání zemí 36,4 Švédsko Německo Švýcarsko Finsko Dánsko Rakousko Bulharsko Slovinsko Norsko Polsko Turecko Řecko Slovensko Maďarsko Střední Evropa Nizozemsko Rumunsko Česká Republika Zdroj: Global S&I, 2012

ČR - Vývoj spotřeby mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléčného ekvivalentu (bez másla) 227,6 kg

Druhy živých mikroorganismů v mléčných výrobcích

Kysané mléčné výrobky podle tučnosti

Obliba mléka a mléčných výrobků u dětí - ze studií z r. 2007 a 2010 Společnost pro výživu za podpory Společnosti Danone a.s. provedla v roce 2007 a v roce 2010 dvě na sobě nezávislé studie se zhodnocením celodenních jídelníčků předškolních, časně školních a pozdně školních dětí Pro obě studie bylo společné : Dotazník s obecnými údaji o dítěti a jeho rodině Dvoudenní (r.2007) a pětidenní (r.2010) celodenní záznam příjmu potravy a tekutin ve škole a doma Zpracování dotazníků nutričními terapeutkami Hodnocení programem NutriDan Hodnocení DDŽ podle DACH (zhodnoceno cca 33 živin)

Konzumace mléka a mléčných výrobků z výsledků studie - 4351 dětí MLÉKO Denně Nedostatečně MLÉČNÉ VÝROBKY Denně Nedostatečně Předškoláci 44,6 % 13,4% 66,3% 4,0% Mladší školáci A 46,2% 21,3% 59,3% 3,3% Mladší školáci B 42,6% 21,5% 60,3% 5,9% Starší školáci 38,5% 23,8% 57% 4,5% Komentář: 1) se zvyšujícím se věkem je nižší denní konzumace mléka 2) se zvyšujícím se věkem se zvyšuje nedostatečný příjem mléka 3) konzumace mléčných výrobků je u dětí vyšší než konzumace mléka 4) se zvyšujícím se věkem klesá denní konzumace mléčných výrobků 5) nedostatečný příjem mléčných výrobků se s věkem dětí nemění

Negativní medializace – mýty o jogurtech 1.mýtus: Ne všechny jogurty obsahují živé kultury 2. mýtus: Trvanlivost jogurtů je 2-3 dny, maximálně jeden týden 3. mýtus: Jogurt s trvanlivostí jeden měsíc musí obsahovat konzervanty 4. mýtus: Současný jogurt není skutečný jogurt 5. mýtus: Smetanový jogurt obsahuje více vápníku 6.mýtus: Jogurt není zdravou potravinou 7. mýtus: Jogurty obsahují nebezpečná „ éčka“ 8. mýtus: Skutečnost, že není výrobek po překročení záruční lhůty kontaminován, prokazuje, že je konzervován 9.mýtus: Pouze jogurty zrající v kelímku jsou skutečné jogurty 10.mýtus: Jogurty jsou vyráběny z pasterovaného mléka, musí být tudíž mrtvé 11.mýtus: Jogurty „ve skle“ s ovocem na dně neobsahují „éčka“ 12. mýtus: Kefír je lepší než jogurt

Ne všechny jogurty obsahují živé kultury Mýtus číslo 1 Ne všechny jogurty obsahují živé kultury Podle výzkumu společnosti Tambor z roku 2010 by dokonce 39 % dotázaných žen uvítalo, kdyby jogurt obsahoval živé bakterie. VZOR

Argumentace Tvrzení je jednoznačně mylné. Podle definice jogurtu zakotvené v naší (ale i v evropské) legislativě, musí být ve výrobku, který je takto nazýván, přítomná vždy živá jogurtová mikroflóra v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu, a to: nejméně 10 miliónů zárodků/g. Tento požadavek je respektován všemi českými výrobci. Ostatně činnost živých jogurtových kultur přeměňujících mléčný cukr laktózu na kyselinu mléčnou je nezbytnou podmínku pro vznik jogurtu

Jogurt s trvanlivostí jeden měsíc musí obsahovat konzervanty. Mýtus číslo 3 Jogurt s trvanlivostí jeden měsíc musí obsahovat konzervanty. VZOR

Argumentace Zcela nepřesné tvrzení – nepoužívají se žádné přídatné konzervanty. Při fermentaci mléka na jogurt dochází k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou, která způsobuje okyselení mléka. Vzniklá kyselina mléčná snižuje pH výrobku na hodnoty 3,8-4,5 a tím zamezuje růst nežádoucích bakterií. To je příkladem prodloužení trvanlivosti výrobků biologickou konzervací. Tímto okyselením se však mohou vytvořit vhodné podmínky pro růst plísní a kvasinek, které nejčastěji způsobují mikrobiální vady jogurtů. Proto je nezbytné, aby celý technologický proces výroby probíhal přinejmenším v poloaseptickém nebo ještě lépe v aseptickém prostředí a byla tak vyloučena případná sekundární kontaminace produkt.  

Smetanový jogurt obsahuje více vápníku. Mýtus číslo 5 Smetanový jogurt obsahuje více vápníku. VZOR

Argumentace Jedná se o klasický mýtus a pravdou je přesný opak: Čím vyšší je obsah tuku v jogurtu, tím obsahuje méně bílkovin a úměrně tomu i méně vápníku. Proč ? Mléko a mléčné výrobky včetně jogurtů jsou kromě jiného významným zdrojem vápníku nezbytného pro tvorbu kostí, zubů a plnění dalších významných fyziologických funkcí. Vápník je v nich zejména vázán na bílkoviny mléka. Platí tedy úměra, že čím vyšší je podíl bílkovin, tím vyšší je obsah vápníku. Spotřebitelé se však někdy mylně domnívají, že obsah vápníku je úměrný obsahu tuku. Smetanový jogurt, který má tedy více tuku a méně bílkovin, obsahuje méně vápníku než „obyčejný“ jogurt.  

Brožura Fakta a mýty o jogurtech

Danone – věda a výzkum 2 hlavní zahraniční výzkumná centra Výzkumná centra Danone 2 hlavní zahraniční výzkumná centra 1.200 lidí zaměstnanců včetně 600 vědeckých pracovníků 200 probíhajících externích vědeckých prací 4000 kmenů kultur v Danone sbírce Věda a výzkum v Danone Optimalizace nutričního profilu a chuti Základní výzkum Klinické studie na výrobcích Vývoj výrobků

Klinické studie - garance zdravotních účinků našich výrobků Actimel 27 publikací* klinických studií Activia 17 publikací* klinických studií na finálním výrobku Pokračování ve výzkumu a realizace dalších studií (*) informace uvedeny na www.studie.danone.cz

Institut Danone Nezávislá nadace řízená správní radou složenou z odborníků z oblasti vědy. Hlavním cílem je podporovat výzkum v oblasti výživy, sloužit jako zdroj informací pro odbornou i laickou veřejnost, propojit znalosti a zkušenosti vědců, lékařů, pedagogů a zdravotních profesionálů, šířit získané poznatky mezi obyvatele a zdůrazňovat význam vazeb mezi výživou, dlouhodobým zdravím a duševní pohodou. Poskytuje granty, podporuje odborné studie a publikace Podporuje mladé: uděluje Cenu mladého vědce, poskytuje zahraniční stipendia do 30 let Zajišťuje edukační programy Za dobu existence poskytl na podporu vědy a výzkumu v ČR více než 13 milionů

Institut Danone-příklady studií Genetická variabilita v genech pro desaturázy mastných kyselin jako možný faktor progrese diabetických komplikací Diabetes melitus typu 1 u dětí - studie vyprazdňování žaludku s ohledem na dlouhodobou kompenzaci diabetu a možnosti jeho ovlivnění Primární prevence ischemické choroby srdeční u dětí – výsledky celostátního screeningu Sledování faktorů ovlivňujících správný růst a vývoj adolescentních dívek se zaměřením na skelet a tělesné složení jako primární prevence osteoporózy a obezity.

Projekty sociální odpovědnosti ZDRAVÁ ABECEDA Akreditovaný vzdělávací program pro předškolní děti 10% českých školek 1300 vyškolených učitelek MŠ 350 školek výměnu zkušeností pedagogů

PPProjekty sociální odpovědnosti Výživa hrou aneb s Danem jíme zdravě výukový program určený předškolním dětem a žákům na prvním stupni ZŠ skládá se z interaktivního výukového programu na CD, pracovních listů a metodických pokynů pro pedagogy www.vyzivahrou.cz

Děkuji za pozornost