POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejstarší české literární památky
Advertisements

Literatura do doby Karla IV.
ROMÁNSKÝ SLOH Mgr. Lenka Venclová 2010.
Téma: Středověká literatura
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
PŘEHLED HUDEBNÍCH SLOHŮ
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE 341_Hudba v období gotiky AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
ROMÁNSKÁ KULTURA.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_9 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Česká středověká literatura.
Bazilika svatého Václava
Raný středověk Mgr. Jakub Tomala.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_860_7TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_18 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_16.
39.1 Počátky písemnictví a starověká literatura v českých zemích
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Románská kultura.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Soubor testů 1 Mgr. Ludmila Růžičková
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Počátky písemnictví a starověká literatura v českých zemích
VY_32_INOVACE_215_Románské umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti. Starověké umění  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_12_INOVACE_03_Starověké.
Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_06_HV8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_08_Středověká hudba v Čechách.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
{ HOSPODINE, POMILUJ NY HOSPODINE, POMILUJ NY Závěr 10.ST. – NEJSTARŠÍ DUCHOVNÍ PÍSEŇ – PSÁNA STAROSLOVĚNSKY Závěr 10.ST. – NEJSTARŠÍ DUCHOVNÍ PÍSEŇ –
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počátky hudebních dějin v Čechách
Počátky písemnictví na našem území
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/04
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
Staroslověnská literatura
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Česká literatura středověku
Hudba ve středověku ( 4. – 15. stol.).
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Transkript prezentace:

POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS Mgr. Helena Kremsová

První průkazné doklady - souvislost se šířením křesťanství a působením Konstantina(Cyrila) a Metoděje, na Velké Moravě r.863 - do našich zemí pronikal gregoriánský chorál= jednohlasý latinský církevní zpěv -do náboženských obřadů se zavádí slovanský jazyk – lepší srozumitelnost obyčejným lidem, vliv církve - nejstarší notovaná hudební památka – duchovní píseň Hospodine,pomiluj ny – vznikla asi v 11. století / poslechněte si ji / nápěv využívá 4 tóny, není ale lehká, dříve zpívána školenými kněžími a lid zpíval jen na konci slovo Krleš = Kyrie eleison/Pane, smiluj se/

Další památky hudby - píseň Svatý Václave – vznikla asi ve 13. století, náročnější nápěv, ale zpívá se dodnes v katolických kostelích -/28.9. den sv. Václava/ / poslech / - vedle duchovní hudby se objevovaly písně světské – z běžného života, o lásce apod. např. Dřěvo sě listem odievá ze 14. století / poslechněte si ji / - za vlády Karla IV.měla hudba důstojné postavení, v chrámu sv. Víta – profesionální pěvecký sbor, král měl trubače

15. Století – husitské války -změna v době husitských válek – husité zaměření proti přepychu – kultuře a hudbě, zakazovali hru na hudební nástroje a připouštěli jen zpěv chorálů Nejslavnější husitský chorál = Ktož jsú boží bojovníci / poslech / - tato píseň známa z ústního podání, ale do 19. století se nenašla zapsána – až v Jistebnici u Tábora na faře nalezen velký zpěvník/kancionál/ z 15. století – tam píseň nalezena