Konference se zaměřením

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
OBEZITA.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Zásady výživy sportovce
HEMODIALÝZA.
stravovací režim školáků
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Konference se zaměřením
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Konference se zaměřením
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Potraviny pro zvláštní výživu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Sůl moc nebo málo ?.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Nutriční režim u nemocných s CKD při konzervativní terapii
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

www.dialyza.info Jihlava 22.10.2008 Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta www.dialyza.info Jihlava 22.10.2008

DIETNÍ OMEZENÍ PACIENTŮ PŘI DLOUHODOBÉM DIALYZAČNÍM LÉČENÍ L. Kislerová M. Bartáková HDS , Nemocnice Jihlava

Dietní opatření nemocných v pravidelném dialyzačním léčení jsou důležitá jako samotná dialýza. Nemocní v dialyzačním léčení nemohou jíst volně, ale musí dodržovat specifická dietní omezení.

Dieta u dialyzovaných pacientů musí na jedné straně respektovat omezení (např. tekutin,draslíku,fosforu apod.), na druhé straně však umožňuje nezbytně nutný větší příjem bílkovin a energie. Malnutrice je u nemocných léčených dlouhodobě dialýzou velmi častá (až 50%) a představuje jednu ze závažných komplikací. Je způsobena jak kombinovanými metabolickými poruchami těchto pacientů, tak především nesprávnými dietními režimy.

HLAVNÍ ZÁSADY: Obsah bílkovin v potravě by měl činit 1,2-1,4g/kg tělesné hmotnosti/den (pro 75kg vážícího pacienta 90-105g bílkovin/den). Alespoň 50% z tohoto množství by měly tvořit bílkoviny biologicky hodnotné- živočišného původu , obsahující esenciální aminokyseliny nezbytné pro organismus. Zastoupení rostlinných bílkovin (s výjimkou brambor),ve kterých mají zastoupení i tzv.. neesenciální postradatelné aminokyseliny (luštěniny,zelenina,mouka,ovoce) má být omezeno. Je důležité,aby nemocný přijímal kvalitní protein alespoň ve třech denních porcích vždy doplněný dostatečným množstvím energie (ve formě sacharidů a tuků).

Doporučený energetický příjem činí 150-160kJ/kg tělesné hmotnosti/den (tedy alespoň 11 000-12 000kJ/den). Organismus využije bílkoviny potravy adekvátně jen tehdy, má-li k dispozici součastně dostatek energie. Jinak dochází k použití bílkovin jako energetického zdroje, zvyšuje se katabolismus a stoupá hladina močoviny, kyseliny močové a eventuelně kreatininu.

Příjem tekutin závisí na zbytkové diuréze a k tomuto množství doporučujeme příjem tekutin 500ml,tj.pokud pacient vymočí 700ml moči + 500ml tekutin, jeho denní příjem tekutin může být 1200ml. Je nutné usilovat o takový dietní režim, který by nevedl k větším váhovým přírůstkům v mezidialyzačním údobí než 2kg. Je vhodné,aby si nemocný vedl denní záznam o příjmu tekutin a jednou měsíčně si měřil výdej tekutin, a pak aktuálně sám korigoval příjem tekutin.

Příjem sodíku se řídí aktuálním stavem pacienta (otoky,hypertenze,reziduální diuréza),bývá většinou snížen až na polovinu než u zdravého člověka (tj. kolem 5g NaCl). U pacientů se selháním ledvin je omezená schopnost vylučovat draslík, proto musí být omezen i jeho příjem v potravě. Při hyperkalemii (nad 6,5) je pacient bezprostředně ohrožen na životě zástavou srdeční!

Je proto nutné znát obsah draslíku v jednotlivých potravinách a vyvarovat se jeho zvýšeného příjmu (především náhlého). Vysoký obsah K mají např.meruňky, sušené houby, sušené mléko, hrách, čočka, třešně, hrozny, pomeranče,banány, rajčata apod. Zeleninu lze použít po předchozím rozkrájení, 2-3 hodinovém vyluhování (vodu slít a neužívat). Optimální množství přijatého draslíku činí 1,2 - 1,8 g/den.

Fosfor spolu s vápníkem jsou hlavní stavební součástí kostí Fosfor spolu s vápníkem jsou hlavní stavební součástí kostí. Správná koncentrace vápníku je důležitá pro činnost většiny buněk v organismu.

Nadměrný přívod fosforu a jeho nedostatečné vylučování vede k rozvoji kostní choroby u dialyzovaných nemocných. Proto je třeba denní dávku P snížit na optimální množství mezi 0,8-1,5g/den. V dietě je třeba vybírat potraviny,které jsou bohaté na proteiny, resp. energii, ale obsahují menší množství fosforu.

Nevyrovnané hladiny obou iontů ovlivňují činnost příštítných tělísek Nevyrovnané hladiny obou iontů ovlivňují činnost příštítných tělísek. Zvýšené uvolňování parathormonu zpětně negativně ovlivňuje stavbu kosti. Příjem vápníku u dialyzačního léčení by měl činit v potravě 1-2g. U řady nemocných je potřeba příjem kalcia zvýšit a doplnit též vitamínem D. Je vhodné doplňovat v potravě vitamín C a vitamíny skupiny B.

U všech pacientů respektujeme v dietě ostatní metabolické poruchy(např U všech pacientů respektujeme v dietě ostatní metabolické poruchy(např. diabetes,zvýšená hladina lipidů apod.) a je nutné je individualizovat. Důležitá je včasná edukace pacienta a konzultace jeho stravovacích návyků.

www.dialyza.info Jihlava 22.10.2008 Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta www.dialyza.info Jihlava 22.10.2008