LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU 4.5.2010 Karel KOUKAL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Personální informační systém
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU Česká pošta, s.p. Ing. Marcela Hrdá Generální ředitelka
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Makroekonomické ukazatele
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Název společnosti Obchodní plán.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Společná obchodní politika
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
„Velká“ novela školského zákona
Prezentace obchodního plánu
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Transkript prezentace:

LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU Karel KOUKAL

L IBERALIZACE = = UVOLŇOVÁNÍ MOŽNÝCH OMEZENÍ ZEJMÉNA HOSPODÁŘSKÉHO CHARAKTERU • CEN = ODSTRANĚNÍ ADMINISTRATIVNÍ TVORBY CEN • DOVOZU = POTLAČENÍ MONOPOLNÍHO POSTAVENÍ DODAVATELŮ NA DOMÁCÍM TRHU • MEZD = UVOLNĚNÍ POHYBU MEZD A JEJICH DIFERENCIACE

PROČ JE ŽÁDOUCÍ V POŠTOVNÍM SEKTORU? • ASI STEJNĚ JAKO U OSTATNÍCH OBORŮ A PROFESÍ Z DŮVODU NASTAVENÍ ROVNÝCH PODMÍNEK VŠEM, KTEŘÍ NA TRHU PŮSOBÍ • JDE O POLITICKÉ ROZHODNUTÍ EU, NA KTERÉ JSOU OD POČÁTKU ROZDÍLNÉ POHLEDY

III. POŠTOVNÍ SMĚRNICE (DIREKTIVA) Č. 6/2008 • JE TÍM DOKUMENTEM, KTERÝ POLITICKÉ ROZHODNUTÍ EU REALIZUJE • POSLEDNÍ MOŽNÝ TERMÍN PRO OTEVŘENÍ TRHU JE • NĚKTERÉ STÁTY MAJÍ OTEVŘENÝ TRH JIŽ DNES • NĚKTERÉ STÁTY MAJÍ OTEVŘENÍ TRHU POSUNUTO NA • ZBÝVAJÍCÍCH 11 STÁTŮ MÁ TERMÍN POSUNUT NA

VZHLEDEM K TOMU, ŽE DOŠLO K POLITICKÉ SHODĚ, JE SMĚRNICE POVAŽOVÁNA • EK ZA VELICE DOBROU, JDE O POLITICKÉ ROZHODNUTÍ ČLENSKÝCH STÁTŮ • EP JI SCHVÁLIL • POŠTOVNÍ OPERÁTOŘI POVAŽUJÍ POLITICKÉ ROZHODNUTÍ ZA ZÁSADNÍ • REGULAČNÍ ORGÁNY NEMAJÍ ROVNĚŽ ZÁSADNÍCH VÝHRAD

HLAVNÍ POŽADAVKY JSOU: • ABY DOŠLO K OTEVŘENÍ TRHU VŠUDE NAJEDNOU (NEDOJDE) • ABY BYLA ZAJIŠTĚNA UNIVERZÁLNÍ SLUŽBA A JEJÍ ZPŮSOB FINANCOVÁNÍ (VARIANT JE NĚKOLIK, KAŽDÝ STÁT SI MŮŽE VYBRAT)

ODBORY / ZÁSTUPCI ZAMĚSTNANCŮ (EVROPSKÉ I V JEDNOTLIVÝCH STÁTECH) • OD POČÁTKU JSOU K LIBERALIZACI SKEPTICKÉ A VYJADŘUJÍ SVŮJ NESOUHLAS • STUDIE ZADÁVANÉ A ZPRACOVANÉ EK JSOU POVAŽOVÁNY ZA ÚČELOVÉ • DOSAŽENÍ ROVNÝCH PODMÍNEK V SOCIÁLNÍ OBLASTI JE TÉMĚŘ NEMOŽNÉ (MZDY, PRAC. ÚVAZKY, DOHODY – SOCIÁLNÍ DUMPING)

• ZRUŠENÍ VÝHRADY ZASÁHNE POUZE NÁRODNÍHO OPERÁTORA, A TO NEJEN Z POHLEDU VÝNOSŮ, ALE I VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ VZHLEDEM K OMEZOVÁNÍ POČTU POŠT I ZAMĚSTNANCŮ • Z TOHOTO POHLEDU DOJDE TÍM PÁDEM K VÝRAZNÉMU SNÍŽENÍ KVALITY • ZCELA JISTĚ NEDOJDE K NÁRŮSTU OBJEMU POŠTOVNÍCH ZÁSILEK A ZÁJMU O POŠTY (POSTUPUJÍ ELEKTRONICKÉ SLUŽBY, DATOVÉ SCHRÁNKY ATD.)

CENOVÝ VÝVOJ • JE MOŽNO OČEKÁVAT TLAK NA DALŠÍ ZLEVŇOVÁNÍ SLUŽEB PŘEDEVŠÍM OD VELKÝCH PODAVATELŮ (SLEVY) SNIŽUJE SE VÝNOSOVÁ STRANA, NASTANE HLEDÁNÍ DALŠÍCH ÚSPOR V NÁKLADECH (OPĚT PŘEVÁŽNĚ NA ÚKOR ZAMĚSTNANCŮ) • TRŽBY OD SOUKROMNÍKŮ BUDOU V ROCE 2013 Z POHLEDU TRHU NEPATRNÉ • BUDE TEDY JEŠTĚ VÍCE NA TRHU UPŘEDNOSTŇOVÁNO CENOVÉ PODBÍZENÍ – TEDY NEKALÁ SOUTĚŽ

SOCIÁLNÍ SMÍR • JE TO ZÁKLADNÍ ČLÁNEK CELÉ BUDOUCNOSTI POŠTOVNÍHO TRHU • JE POTŘEBA NAJÍT CESTU K ODPOVÍDAJÍCÍ ÚROVNI ZAMĚSTNÁVÁNÍ A ODMĚŇOVÁNÍ • SPRAVEDLNOST MŮŽE BÝT POUZE TEHDY, POKUD BUDOU VŠICHNI PRACOVAT ZA STEJNÝCH PODMÍNEK • KLÍČOVÉ JE ZACHOVÁNÍ PLNOHODNOTNÝCH PRACOVNÍCH POMĚRŮ

• SOCIÁLNÍ JISTOTY NEMOHOU BÝT OHROŽOVÁNY • POŠTOVNÍ ZAMĚSTNANCI JSOU DNES ASI POSLEDNÍM ČLÁNKEM ZAJIŠŤUJÍCÍM PŘÍMOU KOMUNIKACI MEZI LIDMI (VENKOV, SAMOTY, NEMOCNÍ A INVALIDNÍ, STAŘÍ LIDÉ) • ZAMĚSTNANCI MUSÍ MÍT JASNĚ DEKLAROVÁNY SVÉ POVINNOSTI A PRÁVA • OKS A PKS JSOU NEZBYTNÉ

STÁT MUSÍ DEFINOVAT POSTAVENÍ POŠTY V RÁMCI SVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ • MÁ ZÁJEM O TENTO OBOR • MUSÍ DEFINOVAT POSTAVENÍ (VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÁ NEBO EKONOMICKY PROSPĚŠNÁ ČINNOST ATD.) • MUSÍ ZAJISTIT ODPOVÍDAJÍCÍ PODMÍNKY PRO UNIVERZÁLNÍ SLUŽBY • POŠTOVNÍ ZÁKON MUSÍ BÝT JASNÝ A SROZUMITELNÝ A MIMO JINÉ MUSÍ VNÍMAT SOCIÁLNÍ OBLAST • ODBORY ŽÁDAJÍ MORATORIUM – ODKLAD PLATNOSTI SMĚRNICE

LIBERALIZACE NEPŘINÁŠÍ NIC VÝZNAMNÉHO, ANI NIC, CO BY BYLO POZITIVNĚ HODNOCENO ŠIROKOU VEŘEJNOSTÍ

JE LIBERALIZACE HROZBOU NEBO VÝZVOU? • TO UKÁŽOU JASNĚ NÁSLEDUJÍCÍ MĚSÍCE • OBOJE MŮŽE BÝT PRAVDOU • ZKUŠENOSTI Z NĚKTERÝCH STÁTŮ HOVOŘÍ SPÍŠE O HROZBĚ • ODSTARTOVÁNÍ LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU MŮŽE SEBOU NÉST NEVRATNÉ ZMĚNY (ZTRÁTA VÝNOSŮ, ZTRÁTA PRACOVNÍCH MÍST, ZTRÁTA SOCIÁLNÍCH JISTOT, DALŠÍ DOPAD NA SOCIÁLNÍ SYSTÉM STÁTU)

KAŽDÁ ČINNOST MÁ SMYSL, POKUD JE ALESPOŇ 60% JISTOTA, ŽE NĚCO PŘINESE A VYTVOŘÍ PODMÍNKY PRO BUDOUCÍ EXISTENCI PODNIKŮ, ZAMĚSTNANCŮ A VEŘEJNOSTI MUSÍM ZA SEBE ŘÍCI, ŽE O OPRAVDOVÉM PŘÍNOSU LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU SILNĚ POCHYBUJI. DĚKUJI ZA POZORNOST