Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maria Curie-Skłodowska
Advertisements

Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
Aneb Historie elektřiny
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Albert Einstein.
Byl nositel Nobelovy ceny
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Významné osobnosti fyziky a chemie
Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 18.
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Významné osobnosti fyziky a chemie
Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Fy-kvarta Yveta Ančincová
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Rentgen Ota Švimberský.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VY_32_INOVACE_B3 – 08 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jaderná Energie.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
Wilhelm Conrad Röntgen
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Osobnosti v chemii Richard Horký.
ALBERT EINSTEIN 1879 – 1955 *Ulm Otec- Hermann Einstein, obchodník
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Marie Currie-Sklodowská
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
TĚLESO A LÁTKA.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_06 Název materiáluVýznamné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
Prokopová, Hlawiczková 8.C  narodil se 27. března 1845 v německém městě Lunnep,  vystudoval fyziku na univerzitě v Utrechtu, poté přešel na vysokou.
Marie Curie-Sklodowská
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Marie Curieová-Sklodowská
Fyzika – vybrané kapitoly
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Marie Curie Sklodowska
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_11
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
Wilhelm Conrad Röntgen
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Fyzika 6. ročník
Marie Curie Sklodowska
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_17
Transkript prezentace:

Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání Vedoucí učitel: B.C. František Vlasák

Úvod Velice mě zajímají slavní fyzici a jejich objevy, proto jsem si vybral téma Slavná jména fyziky. Zvolil jsem si dva fyziky a jednu fyzičku. Alberta Einsteina pro jeho slavnou rovnici E=mc², Wilhelma Conrada Röntgena pro jeho přínos do medicíny a rentgenové paprsk a Marii Curii Skłodowskou, která byla první ženou ve fyzice a chemii.

Historie fyziky První zmínky o fyzice už ve starověku Velký vývoj nastal v renesanci ( Galileo Galilei – princip relativity, Johannes Kepler – zákony pohybu nebeských těles ) Konec 17. století Isaac Newton – Matematické základy filozofie přírody, zákony pohybu a zákon gravitace Coulomb, Volt a Ampér – elektrické jevy, Michael Faraday – indukce Druhá polovina 19. století James Clerk Maxwell – elektromagnetické pole 1895 Roentgen – rentgenové záření, 1897 Thomson – elektron

1905 Albert Einstein- teorie relativity, E=mc² Počátek 20. století Heisenberg – maticová mechanika, Schrödinger - vlnová mechanika Přelom 20. století – elektromagnetismus Na pomezí fyziky, matematiky a počítačové vědy od 70. let 20. století vznikl nový směr poznání, nazývaný teorie chaosu. UNESCO vyhlásilo rok 2005 Světovým rokem fyziky.

Fyzika a jiné obory Fyzika se někdy označuje jako věda fundamentální. Kdybychom disponovali neomezenou výpočetní silou, celá chemie by se redukovala na řešení rovnic kvantové teorie. Skutečnost je ale taková, že přímé výpočty ze základních rovnic jsou dnes proveditelné jen pro jednodušší případy. Proto chemie vychází z fyziky jen částečně. Obdobný vztah (přinejmenším podle redukcionistického pohledu) platí pro biologii, ale protože biologické systémy jsou ještě složitější, přímé výpočty jsou ještě méně praktické. Na pomezí mezi fyzikou, biologií a chemií leží biofyzika. Kromě výpočtů chování molekul mají velké uplatnění v biologii i lékařství zobrazovací metody založené na složitějších fyzikálních základech (NMR, PET, spektroskopie a další). Fyzika těsně souvisí s astronomií.

Albert Einstein

Albert Einstein 14. března 1879 Ulm, Německo – 18. dubna 1955 Princeton, New Jersey, USA Byl teoretický fyzik, jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob, často je označován za největšího vědce 20. století, případně spolu s Newtonem za nejvýznamnějšího fyzika vůbec Mezi jeho příspěvky fyzice patří speciální teorie relativity (1905), myšlenka kvantování elektromagnetického pole a vysvětlení fotoefektu (1905), vysvětlení Brownova pohybu(1905) Snad nejvíce obecná teorie relativity (1915), která doposud nejlépe popisuje vesmír ve velkých měřítkách. V roce 1921 byl oceněn Nobelovou cenou za fyziku za „vysvětlení fotoefektu a zásluhy o teoretickou fyziku“.

Na jeho počest po něm byla pojmenována fotochemická jednotka einstein, chemický prvek einsteinium a planetka 2001 Einstein.

Maria Curie-Skłodowska

Maria Curie-Skłodowska 7. listopadu 1867 Warszawa, Polsko – 4. července 1934 Sancellemoz, Francie Byla významná vědkyně polského původu, která většinu života působila ve Francii, zabývala se výzkumy v oblasti fyziky a chemie. Teorie radioaktivity Technika dělení radioaktivních izotopů Objev dvou nových chemických prvků: radia a polonia. Pod jejím osobním vedením byly též prováděny první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity.

Dvakrát byla vyznamenána Nobelovou cenou Dvakrát byla vyznamenána Nobelovou cenou. Poprvé v roce 1903 z fyziky spolu s manželem Pierrem Curie za výzkumy radioaktivity a jejím objevitelem Henri Becquerelem, a podruhé v roce 1911 z chemie za izolaci čistého radia.

Wilhelm Conrad Röntgen

Wilhelm Conrad Röntgen 27.března 1845 Lennep, Prusko - 10.února 1923 Mnichov, Německo Byl německý fyzik, jeden z nejtalentovanějších experimentátorů 19. století 1879 byl povolán za řádného profesora a ředitele Fyzikálního ústavu univerzity v Giessenu, tam zůstal až do roku 1888. Uznání svých kolegů se dočkal až ve čtyřiceti letech, když šťastnou náhodou objevil paprsky, které potom dostaly jeho jméno, mu bylo ještě o deset let více V roce 1901 mu byla za objev rentgenového záření udělena první Nobelova cena za fyziku

Závěr Závěrem této práce bych chtěl říci, že vyhotovením této práce jsem se dozvěděl mnoho nových informací, jak o samotné fyzice tak i o jejích fyzicích a fyzičkách.