Partnerství při prevenci rizik Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Podporujeme Vaši budoucnost Bipartitní dialog v odvětvích.
Úvod do kampaně Koordinaci zajišťuje Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) Kampaň probíhá ve více než 30 zemích Podporu.
Komunitární program PROGRESS
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Vůdčí řídící schopnosti v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Účast zaměstnanců Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Účast.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Účast na bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Facility management ČSN EN
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Celostátní síť pro venkov
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Europe Direct Přednáška – 23. února 2012 Michaela Bartůšková.
Zdravé pracoviště Dobré pro vás. Dobré pro podnikání. Evropská kampaň o hodnocení rizik.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
SPRÁVNÁ PRAXE Malé a střední podniky. Evropský týden BOZP (EW BOZP) Evropský týden BOZP každý rok vrcholí prezentací výsledků programu SPRÁVNÁ PRAXE 
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Společenská odpovědnost a školy
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Partnerství při prevenci rizik Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

2 Rozsah problému Proč je bezpečnost a ochrana zdraví důležitá? •Je cenná pro podnik, pro pracovníky i pro společnost jako celek. •V posledních desetiletích došlo v celé EU k významným zlepšením, avšak … •Každoročně přijde více než osob o život v důsledku úrazu na pracovišti. • osob zemře v důsledku nemoci z povolání (odhady MOP). •Náklady pro ekonomiku EU činí 490 miliard EUR.

3 Přínosy správné bezpečnosti a ochrany zdraví •Nižší náklady a rizika: −nižší míra pracovní neschopnosti a míra fluktuace, −méně úrazů, −nižší náklady na úrazové pojištění. •Roste produktivita. •Hrozba žalob je nižší. •Lepší pověst u odběratelů, dodavatelů a investorů.

4 Prevence je lepší než léčba Prevence je základním kamenem evropského přístupu k řízení rizik. Při prevenci jde o řízení rizik souvisejících s prací, přičemž konečným cílem je snížit počet pracovních úrazů a nemocí z povolání a eliminovat je.

5 Co znamená prevence v praxi? •Manažeři a zaměstnanci spolupracují s cílem předcházet rizikům. •Prvořadou odpovědnost mají manažeři a zaměstnavatelé. •Avšak... úspěch nezbytně vyžaduje aktivní účast pracovníků.

6 Základní zásady prevence rizik •Vyhýbat se rizikům. •Vyhodnotit nevyhnutelná rizika. •Odstraňovat rizika u zdroje. •Přizpůsobit práci jednotlivci. •Přizpůsobovat se technickému pokroku. •Nahrazovat nebezpečné bezpečným nebo méně nebezpečným. •Zavést komplexní systém prevence rizik. •Upřednostňovat opatření kolektivní ochrany před opatřeními ochrany individuální. •Udílet zaměstnancům vhodné pokyny.

7 Strategické cíle kampaně •Prosazovat klíčové sdělení, podle něhož musí vedoucí pracovníci a zaměstnanci pracovat společně. •Poskytovat zaměstnavatelům jasné pokyny pro řízení specifických rizik souvisejících s prací. •Poskytovat praktické pokyny k prosazování kultury prevence rizik. •Položit základy udržitelnější kultury prevence rizik v Evropě.

8 Management se ujme vedení Je zákonnou i morální povinností managementu ujmout se vedení v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti. V praxi to znamená: •prokazovat viditelnou a aktivní snahu managementu, •spolupracovat se zaměstnanci a jejich zástupci, •uskutečňovat efektivní komunikaci „směrem dolů“ a „napříč“ organizací, •používat hodnocení rizik jako pomůcku při rozhodování, •zavést správné řízení bezpečnosti a ochrany zdraví v celé organizaci, •prosazovat tyto myšlenky v celém dodavatelském řetězci, •sledovat, vykazovat a přezkoumávat výsledky v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví.

9 Účast zaměstnanců Účast pracovníků je nezbytná. K přínosům patří: •nižší úrazovost, •nákladově efektivní řešení, •spokojenější a produktivnější pracovní síly (nižší míry absencí), •větší povědomí o rizicích na pracovišti a lepší kontrola těchto rizik.

10 Projednávání problematiky bezpečnosti a ochrany zdraví Zaměstnavatelé mají povinnost projednávat se zaměstnanci / zástupci zaměstnanců oblast bezpečnosti a ochrany zdraví. To v praxi znamená: •efektivní a otevřený dialog, •společné řešení problémů a rozhodování, •naslouchání a jednání podle toho, co bylo řečeno, •účast na odhalování nebezpečí, hodnocení rizik a přípravě řešení, •účast na realizaci řešení a prosazování bezpečných pracovních podmínek, •plnou spolupráci zaměstnanců se zaměstnavateli, •zavádění opatření, která umožňují realizaci uvedených činností v praxi.

11 O kampani Jak kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 funguje •Pomáháme vytvářet bezpečnější a zdravější pracoviště ku prospěchu všech. •Sami to však nezvládneme. •Potřebujeme, abyste nám pomohli podpořit a prosazovat bezpečnost a ochranu zdraví na pracovišti.

12 Provádění kampaně za pomoci sítě Klíčová silná stránka: národní kontaktní místa a tripartitní sítě. Ale také … zapojení ostatních zúčastněných subjektů / partnerů. •Oficiální partneři kampaně (celoevropské a mezinárodní organizace) včetně sociálních partnerů, nevládních organizací, odvětvových svazů a sítí, soukromých společností. •Orgány EU včetně Evropské komise a Evropského parlamentu, zastoupení EU, agentury EU, síť Enterprise Europe Network.

13 Jak se zapojit? Kampaň je otevřena všem jednotlivcům a organizacím. Můžete se zapojit těmito způsoby: •budete šířit a zveřejňovat informace a materiály o kampani, •připojíte se k jedné z mnoha akcí, konferencí, soutěží, reklamních kampaní, které budou během kampaně probíhat, •budete organizovat své vlastní aktivity.

14 Nabídka partnerství v kampani Celoevropské organizace mohou také podat přihlášku s cílem stát se partnery kampaně. Agentura nabízí: •osvědčení partnera, •uvítací balíček, •propagaci na úrovni EU a ve sdělovacích prostředcích, •on-line komunikační platformu, •oddíl internetových stránek vyhrazený partnerům.

15 Evropské ceny za správnou praxi •Oceňují vynikající a inovativní příspěvky. •Povzbuzují manažery a zaměstnance ke spolupráci. •Zlepšují bezpečnost a ochranu zdraví na pracovišti. •Členské státy EU, EHP, země západního Balkánu a Turecko. •Dvě kategorie: −pracoviště, která zaměstnávají méně než 100 osob, −pracoviště se 100 či více zaměstnanci. •Vítězové jsou vybíráni z přihlášek předaných národními kontaktními místy.

16 Zdroje •Průvodce kampaní •Praktické průvodce pro zaměstnance a vedoucí pracovníky •Příklady správné praxe •Novinky o akcích v rámci kampaně •Prezentace a animované videoklipy •Vše dostupné ve 24 jazycích

17 Hlavní data •Zahájení kampaně: 18. dubna 2012 •Evropské týdny bezpečnosti a ochrany zdraví při práci: říjen 2012 a 2013 •Slavnostní vyhlášení soutěže Ceny za správnou praxi: duben 2013 •Summit Zdravé pracoviště: listopad 2013

18 Další informace •Navštivte internetovou stránku kampaně •Chcete-li se dozvědět více o akcích a činnostech ve své zemi, obraťte se na národní kontaktní místo