PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Pracovní úrazy a nemoci z povolání
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Digitální učební materiál
Odpovědnost a náhrada škody. v pracovním právu. JUDr. Dana Hrabcová Ph
Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu
Sociální zabezpečení rodiny cizího příslušníka pracujícího na území ČR: dávky v mateřství a odpovídající otcovské dávky rodinné dávky dávky v případě.
Základy pracovního práva Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Podpora v nezaměstnanosti
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Pojištění odpovědnosti za škodu II.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Právní odpovědnost zdravotnických pracovníků a poskytovatelů zdravotních služeb © Radek Policar.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Struktura odpovědnostního vztahu Subjekt Objekt Chování Škoda Protiprávnost Zavinění Causální nexus.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
JUDr. Jaroslav Stránský
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Právo sociálního zabezpečení
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
ZÁKLADY PRACOVNÍHO PRÁVA
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Náhrada škody dle občanského práva. Škoda Majetková újma vyčíslitelná v penězíchMajetková újma vyčíslitelná v penězích Skutečná škodaSkutečná škoda Ušlý.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
T 17 Vojenské kázeňské právo Odpovědnostní vztahy a služební poměr Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:
Název opory – Pracovní úrazy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Pojištění odpovědnosti za škodu v občanském životě.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
JUDr. Daniela Světlíková
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Správa sociálního zabezpečení
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Základy pracovněprávních vztahů
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Právo sociálního zabezpečení
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2014
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
BEZPEČNÁ SANITKA 2018 Sociální program.
Transkript prezentace:

PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2

ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU Druhy odpovědnosti zaměstnavatele za škodu: Obecná odpovědnost Zvláštní druhy odpovědnosti: Odpovědnost při pracovních úrazech a nemocech z povolání Odpovědnost za škodu na odložených věcech zaměstnanců Odpovědnost při vrácení škody

OBECNÁ ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU Zaměstnavatel má obecnou odpovědnost za škodu, která vznikla při plnění pracovního úkolu nebo v přímé souvislosti s ním, a to jestliže škoda vznikla: Porušením právní povinnosti Úmyslným jednáním proti pravidlům slušnosti a občanského soužití Příklad: zaměstnanec dostal neprávem výpověď, nebo jestliže vznikla zaměstnanci škoda, kdy kdokoli jednal jménem zaměstnavatele a přitom porušil právní povinnost. Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci skutečnou škodu v penězích (pokud škodu neodčinil uvedením věci do původního stavu = naturální restituce). Zaměstnavatel si pak může nárokovat odškodnění podle občanského práva po odpovědném za škodu.

ZVLÁŠTNÍ ODPOVĚDNOSTI ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU Zvláštní odpovědnost za škodu při pracovním úrazu nebo při nemoci z povolání má zaměstnavatel i v případě, kdy neporušil žádnou povinnost vyplývající z předpisů o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. PRACOVNÍ ÚRAZ Pracovní úraz je poškození zdraví nebo úmrtí zaměstnance při plnění pracovního úkolu nebo v přímé souvislosti s ním. NENÍ pracovním úrazem úraz zaměstnance během cesty do/z práce. Pracovní úraz JE ale ten, který se zaměstnanci přihodil na služební cestě. Pracovní úraz je povinen odškodnit zaměstnavatel, u něhož byl zaměstnanec v době úrazu zaměstnán.

ZVLÁŠTNÍ ODPOVĚDNOSTI ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NEMOC Z POVOLÁNÍ je nemoc uvedená v předpisech o sociálním zabezpečení a to v seznamu nemocí z povolání. Příkladem je silikóza = zaprášení plic, při práci v prašném prostředí Z důvodu dlouhé inkubační doby u některých nemocí je odpovědný ten zaměstnavatel, u něhož zaměstnanec naposledy pracoval za podmínek, z nichž vniká nemoc, kterou byl poškozen. Zaměstnavatel se zbaví ZCELA odpovědnosti za pracovní úraz nebo nemoc z povolání důkazem: Bylo-li jedinou příčinou zaměstnancovo zavinění porušení předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Byla-li příčinou zaměstnancova opilost, popřípadě zneužití jiných návykových látek A ZAMĚSTNAVATEL NEMOHL ŠKODĚ ZABRÁNIT. Zaměstnavatel se ČÁSTEČNĚ zbaví odpovědnosti stejnými důkazy jako výše, a navíc s důkazem, že zaměstnanec neporušil sice předpisy, ale jednal lehkomyslně.

NÁHRADA ZA PRACOVNÍ ÚRAZ NEBO NEMOC Z POVOLÁNÍ Zaměstnanci se poskytuje náhrada, která zahrnuje čtyři složky: Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti (popřípadě i po jejím skončení). Po dobu pracovní neschopnosti nahrazuje zaměstnavatel rozdíl mezi výší nemocenských dávek a průměrným platem zaměstnance: Náhradu za bolest (bolestné) a za ztížení společenského uplatnění. Jednorázově, podle zvláštních předpisů: Náhradu účelně vynaložených nákladů na léčení Náhradu věcné škody (zničený oděv) Při úmrtí zaměstnance v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání je zaměstnavatel povinen poskytnou náhradu účelně vynaložených nákladů na léčení, náhrad přiměřených nákladů na pohřeb, náhradu nákladů na výživu pozůstalých, jednorázové odškodnění pozůstalých a náhradu věcné škody.

ZVLÁŠTNÍ ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU NA ODLOŽENÝCH VĚCECH V případech, kdy zaměstnanec odložil tyto věci při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu určeném nebo na místě, kde se tyto věci obvykle odkládají má zaměstnavatel zvláštní odpovědnost za škodu. Omezení odpovědnosti zaměstnavatele do výše 10.000,- Kč: Jedná-li se o věci, které se obvykle do zaměstnání nenosí (klenoty, cennosti, větší částky peněz) a které zaměstnavatel nepřevzal od zaměstnance do zvláštní úschovy. Nárok zaměstnance na náhradu škody na věcech odložených zaniká, jestliže neuvědomí zaměstnavatele o vzniklé škodě bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy se o škodě dověděl. KAŽDÝ ZAMĚSTNAVATEL JE PODLE ZÁKONA POVINNĚ POJIŠTĚN PRO PŘÍPAD PRACOVNÍHO ÚRAZU NEBO NEMOCI Z POVOLÁNÍ ZAMĚSTNANCE = ZÁKONNÉ POJIŠTĚNÍ