SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Praha Gas Business Breakfast1 Model trhu s plyne v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
AGENDA trhy s elektřinou a zemním plynem
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Gas trading system (GTS)
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
STRANA 1 Změny cen zemního plynu v ČR od 1. října 2008 Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
0 Vývoj trhu se zemním plynem v ČR Dr. Ulrich Jobs předseda představenstva, CEO RWE Transgas, a.s. Praha, 9. prosince 2005.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Clearing TDD v podmínkách PRE
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Kalkulace – základní pojmy, metoda kalkulace
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Určení cenové úrovně roku EEX Roční produkty – BaseLoad a PeakLoad CAL 09 a za období obchodování až přepočtené z € na Kč.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010

AGENDA FIXNÍ CENA Cena dle KOMODITNÍHO VZORCE Produkt FIX + VZOREC základní charakteristika, popis nabídky, vývoj ceny Cena dle KOMODITNÍHO VZORCE Produkt FIX + VZOREC základní charakteristika, principy výpočtu a pravidla sjednávání produktu Produkt POSTUPNÝ NÁKUP Obchodní podmínky Tolerance na sjednané množství, vyhodnocení odchylky

FIXNÍ CENA komoditní fixní cena je platná po celé smluvní období zahrnuje cenu strukturování a přepravy dodávky ZP nákup probíhá na Lipské burze (EEX) odběrový diagram zákazníků kategorie VO je oceněn individuálně ceny pro zákazníky kategorie SO a MO jsou stanoveny ceníkem Popis produktu

FIXNÍ CENA – STRUKTURA KONEČNÉ CENY celková prodejní cena cena za Služby dodávky cena za distribuci plynu a služby operátora komoditní cena (Kč/MWh) cena za odebraný zemní plyn (Kč/MWh) cena za rezervovanou distribuční kapacitu (Kč/tis.m3) cena za služby OTE (1,01Kč/MWh) neregulovaná cena – předmětem obchodní soutěže cena regulovaná ERÚ

AKTUÁLNÍ VÝVOJ CENY NA EEX (NCG NATURAL GAS YEAR FUTURES CAL-11) Zdroj: www.eex.com

HISTORICKÝ VÝVOJ CENY NA EEX VE STEJNÉM OBDOBÍ ROKU 2009 (NCG NATURAL GAS YEAR FUTURES CAL-10) Zdroj: www.eex.com

HISTORICKÝ VÝVOJ CENY NA EEX VE STEJNÉM OBDOBÍ ROKU 2009 (NCG NATURAL GAS YEAR FUTURES CAL-10) Zdroj: www.eex.com

cena = fce { LTO, TTO, ICR} * kurz CZK/USD KOMODITNÍ VZOREC cena komodity stanovena dle cenového vývoje ropných derivátů, uhlí a směnného kurzu CZK/USD referenční období je 9 měsíců pro LTO, TTO i ICR cena strukturování je stanovena vzorcem cena přepravy je převzata z Cenového rozhodnutí ERÚ nabídka je určena zákazníkům kategorie VO Popis produktu cena = fce { LTO, TTO, ICR} * kurz CZK/USD Parametry určující cenu plynu: LTO cena lehkého topného oleje TTO cena těžkého topného oleje ICR cena černého energetického uhlí CZK/USD kurz koruny k dolaru

KOMODITNÍ VZOREC – REFERENČNÍ OBDOBÍ Vliv referenčního období na výpočet ceny:   GO (lehký topný olej) LSFO (těžký topný olej) ICR (černé uhlí) RATE cena plynu období USD/t USD/t USD/t CZK/USD CZK/MWh II.10   III.10   IV.10   V.10   VI.10   VII.10   VIII.10   IX.10   X.10   XI.10 XII.10 I.11 referenční období pro výpočet jednotkové ceny za plyn pro měsíc leden 2011

KOMODITNÍ VZOREC – STRUKTURA KONEČNÉ CENY celková prodejní cena cena za Služby dodávky cena za distribuci plynu a služby operátora cena za komoditu (Kč/MWh) cena za strukturování (Kč/měsíc) cena za přepravu (Kč/tis.m3) cena za odebraný zemní plyn (Kč/MWh) cena za rezervovanou distribuční kapacitu (Kč/tis.m3) cena za služby OTE (1,01Kč/MWh) neregulovaná cena – předmětem obchodní soutěže cena regulovaná ERÚ částečně regulovaná cena – odvíjí se od CR ERÚ

VÝVOJ CENY KOMODITY DLE VZORCE Graf indikativní ceny komodity zemního plynu Kč/ MWh 2011 Na přelomu 2008/2009 cena dosáhla téměř 900 Kč/MWh, v letních měsících 2009 se propadla pod 500 Kč/MWh, od té doby neustále stoupá jak naznačuje graf 2010/2011 2010

množství za cenu dle vzorce PRODUKT FIX + VZOREC výsledná cena je kombinací fixní ceny a ceny dle vzorce poměr odebraného množství dle fixní ceny a dle cenového vzorce si určí zákazník na množství dle fixní ceny se vztahuje 100% Take or Pay podmínky na množství dle vzorce je tolerance -15% na čtvrtletní období produkt je určen pro zákazníky kategorie VO Popis produktu množství za fixní cenu množství za cenu dle vzorce

PRODUKT POSTUPNÝ NÁKUP cena je kalkulována dle Lipské burzy EEX nákup uskuteční obchodník na pokyn zákazníka v několika nákupních krocích, výsledná cena je určena váženým průměrem minimální množství jednoho nákupního kroku je 20GWh (na IČO) na celkové sjednané množství je vztažena roční tolerance +/-15% produkt je určen pro zákazníky kategorie VO Popis produktu

PRODUKT POSTUPNÝ NÁKUP PCa = Ca (CAL 11, Q 2011, MTH 2011) * RI PCa prodejní cena příslušného kroku Ca závěrečná cena příslušného produktu na EEX z předchozího dne RI referenční index Popis produktu Dle zvoleného derivátu je možno postupný nákup realizovat: do 9.12.2010 v případě volby ročního Futures NCG NG Cal 2011 ale i v průběhu roku 2011 v případě volby měsíčních a čtvrtletních derivátů Výsledná cena = vážený průměr jednotlivých nákupních kroků

OBCHODNÍ PODMÍNKY PŘEHLED ZÁKLADNÍCH PARAMETRŮ NABÍDKY FIX VO / SO pevně stanovená cena na příslušné období je zahrnuta v ceně komodity ± 15% na roční sjednaný objem mimo toleranci -15% = 100% ceny * množství mimo toleranci mimo toleranci +15% = přirážka 20% k základní fixní ceně Vzorec stanovena dle komoditního vzorce měsíční vývoj ceny je stanovena vzorci - 15% na roční nebo kvartální sjednaný objem mimo toleranci -15% na čtvrtletní/roční množství = 90% průměrné ceny * množství mimo toleranci horní hranice není Ceník MO pevně stanovená cena na příslušné období je zahrnuta v ceně komodity nesjednává se nevyhodnocuje se Cena komodity Cena přepravy a strukturování Tolerance Vyhodnocení tolerance dle č.IX smlouvy

ČEZ PRODEJ SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA DĚKUJI ZA POZORNOST