Projekt: „Putování za kávou“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva z toxikologického hlediska
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Nově pěstované rostliny a jejich využití
KOFEIN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Petržel Petroselinum crispum.
VY_32_INOVACE_10_GAS_594_Mel
Čokoláda.
Digitalizace výuky Příjemce
Káva.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Káva Bc. Daniel Vančura.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
..a co jste o nich nevěděli
Jméno: Tomáš dvořák Skupina: 12 Vyučující: Ing.Tomáš Pospíšil.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Krajina a životní prostředí
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
Projektová výuka v informatice
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Jak učit tvorbu textových dokumentů
Kakao.
Káva.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Aloe Vera Veronika Petříčková.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 GRAF I – spojnicový graf Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Vytváření grafu z jednotlivých.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE_Z.8.A.13_prirodni_pomery_ cr_zivotni_prostredi
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
Povrch lidského těla Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum:
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potravinářské zbožíznalství
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Přirozené a umělé ekosystémy.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Technika obsluhy – Výroba kávy
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Projekt: „Putování za kávou“

Zadání: Žáci mají za úkol vyhledávat co nejvíce informací o kávě je určený žákům 8. a 9. ročníku ZŠ Jedná se o průběžnou práci studentů v předmětu výpočetní technika, rozsahem však zasahuje i do zeměpisu, přírodopisu, chemie, dějepisu, ekologické výchovy

Téma je rozpracováno do 4 částí různého zaměření biologická (botanická část) historická (badatelská) a zeměpisná část pochutinová část lékařská část

Cíle: schopnost orientovat se v prostředí internetu zdokonalení práce v textovém editoru zopakování práce v MS Excel práce s obrázky mezipředmětové vztahy – zeměpis přírodopis chemie ekologická výchova

Struktura vyučovacích hodin:

1. hodina zadání téma projektu vytyčení hlavních oblastí projektu (historická a zeměpisná, biologická, lékařská a pochutinová část) zadání jednotlivých úkolů k daným oblastem

2.- 4. hodina práce na projektu (vyhledávání a stahování informací a obrázků, zpracování do tabulek) žáci pracují samostatně

5. hodina grafická úprava (zvýraznění nadpisů, velikost písma, záhlaví tabulek, atd.) ohodnocení projektu hodnotí se zodpovězení všech otázek a jejich obsah, přehlednost, úprava, tvořivost

BIOLOGICKÁ (BOTANICKÁ) ČÁST ÚKOL č. 1 Nalezněte na webu listy, květy a plody kávovníku. Zkopírujte obrázky do MS Word. Celou rostlinu a její jednotlivé části botanicky charakterizujte. ÚKOL č. 2 Vyhledejte a vypište do tabulky obsahové látky pražených semen kávovníku (kávy) s jejich procentuálním zastoupením a sestavte graf (pracujte v MS Excel). Tabulka bude mít dva sloupce. V záhlaví bude vyplněno hlavní obsahové látky a zastoupení v %. Poté zkopírujte tabulku i s grafem do MS Word. ÚKOL č. 3 Které další rostliny obsahují kofein? Vytvořte a doplňte tabulku. Tabulka bude mít 4 sloupce. V záhlaví bude název rostliny, země výskytu, obsah kofeinu, využívaná část rostliny.

HISTORICKÁ ( BADATELSKÁ) A ZEMĚPISNÁ ČÁST ÚKOL č. 1 Vyhledejte podle čeho dostal údajně kávovník a káva svůj název? ÚKOL č. 2 Vyhledejte a vložte mapky oblastí Země, ze které kávovník pochází ÚKOL č. 3 Nejprve zapátrejte v paměti nebo se zeptejte rodičů, pak vyhledejte zeměpisné názvy nápojů z kávy (pro přehlednost používejte odrážky). Každou zemi, kterou objevíte v názvu druhu nápoje zaznamenejte, popište některé zajímavosti z dané země, hlavní údaje, atd.

POCHUTINOVÁ ČÁST ÚKOL č. 1 Zjistěte, které náhražky kávy neboli kávoviny se používaly? Od prarodičů, v literatuře, internetu zjistěte bližší informace o těchto náhražkách a seznamte se s nimi podrobněji (pro přehlednost použijte odrážky a číslování, názvy zvýrazněte). ÚKOL č. 2 Když vstoupíte do kavárny nebo restaurace je vám nabízeno espreso, latte.... Víte však, co tyto pojmy znamenají? Nebo jaká je technologie přípravy různých druhů nápojů z kávy? Pátrejte v literatuře, internetu. Text doplňte obrázky.

LÉKAŘSKÁ ČÁST ÚKOL č. 1 Káva obsahuje kofein. Roku 1820 jej izoloval z kávy chemik Friedlieb Ferdinand Runge z Vratislavi. Napište chemický vzorec kofeinu, který vyjadřuje strukturu látky (pozor na formát písma). ÚKOL č. 2 Zkuste se zamyslet nad účinky kofeinu na organismus člověka a popište je.

Řešení

BIOLOGICKÁ (BOTANICKÁ) ČÁST Listy kávovníku jsou sytě zelené, oválné s vlnitými okraji, deset centimetrů dlouhé Kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Bílé květy vypadají jako květy pomerančovníku a jejich vůně je omamná jako vůně jasmínu a jemná jako vůně růže. Plody kávovníků jsou vejcovité. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužina a v ní dvě zelená semena v pergamenové slupce.

Kávovník Měří 6-9 metrů, ale na plantážích je řezem udržován do výšky pouhých 3m. Kolem něj jsou vysazovány rostliny zabraňující vypařování vody a přílišnému slunci. Nejpříznivější teplota je pouhých 13-26°C Kávovník rodí sice až po 4 letech, ale vydrží dávat kvalitní semena 30-70 let. Z jedné rostliny se za rok získá zhruba 2,5 kg zelených bobulek a z nich pak necelý 0,5 kg kávy.

Obsahové látky pražených semen kávovníku (kávy) s jejich procentuálním zastoupením Hlavní obsahové látky zastoupení % kofein 1,30% Sacharidy 25% Bílkoviny 6% Chlorogenová kyselina 15% Další kyseliny 3% Tuky 0,90% Minerální látky 14%

Které další rostliny obsahují kofein? Název rostliny země výskytu obsah kofeinu využívaná část rostliny čajovník Čína, Indie, JV Asie 2dcl-50mg lístky kakaovník Z Afrika 100g-13mg plody cola Afrika 3dcl-46,5mg semena guarana Amazonie kávovník Asie, Amerika, Afrika, Indonésie 2dcl-115mg cesmína paraguayská Jižní Amerika listy

HISTORICKÁ ( BADATELSKÁ) A ZEMĚPISNÁ ČÁST mapky oblastí Země, ze které kávovník pochází

Název státu Hlavní město Úřední jazyk Charakteristický rys vlajka Alžírsko Alžír arabština ropa, zemní plyn, kočovné národy Irsko Dublin irština ryšavé vlasy Brazílie Brasília portugalština jeden z největších tropických deštných lesů Turecko Ankara turečtina Leží v Evropě a v Asii, chrám v Efezu Itálie Řím italština Benátky, Vesuv, špagety, šikmá věž v Pise

zeměpisné názvy nápojů z kávy turecká káva alžírská káva- vaječný likér, šlehačka italská káva- cukr, mléko portugalská káva- se šlehačkou a nastrouhanou čokoládou ruská káva- ke kávě se podává vodka ve skleničce švýcarská káva- k ní se podává v likérové skleničce třešňovice holandská káva- gin, káva, šlehačka irská káva- whisky, káva, šlehačka skotská káva arabská káva jemenská káva- s hřebíčkem a zázvorem belgická káva- instanční káva, vanilkový nanuk, šlehačka brazilská káva- čokoláda na vaření, mléko, šlehačka pařížská káva- šlehačka, polité kakaovým likérem vídeňská káva- horkou moka kávu ozdobíme lžící vychlazené, ušlehané a oslazené šlehačky

POCHUTINOVÁ ČÁST technologie přípravy různých druhů nápojů z kávy kapucín- černá cezená káva s menší přísadou mléka espreso (preso)- využívá se zde přetlaku vzniklého vodní párou, horká voda tlačená párou přetéká přes odměrku naplněnou jemně umletou kávou přímo do šálku překapávaná- vroucí voda volně překapává přes vrstvu mleté kávy cappuccino- silná černá káva s velmi našlehaným mlékem a poprášená skořicí nebo kakaem caffe latte- káva s teplým mlékem, ale mléka je více než kávy frappé- ¾ espresa promícháme s ¼ mléka nebo smetany a s 8 lžícemi cukru. Nápoj rozmícháme v mixéru, přidáme kostky ledu a necháme napěnit. Melanže- káva ½ s mlékem ½ a s čokoládou turecká káva- jemně umletá káva zalitá vařící vodou, podáváme s kostkovým cukrem

chemický vzorec kofeinu C8H10N4O2 LÉKAŘSKÁ ČÁST chemický vzorec kofeinu C8H10N4O2

Účinky kofeinu na organismus člověka Posiluje nervovou soustavu. Zvyšuje činnost některých mozkových funkcí, nastává snadnější a rychlejší vnímání, spojování myšlenek a odchází duševní únava. Zahání spánek. Zlepšuje činnost svalstva, odlehčuje dýchání, povzbuzuje výkon srdce. Malé dávky kofeinu snižují srdeční činnost, velké dávky ji naopak zvyšují. Malé dávky zvyšují ospalost, zasahují útlumové centrum mozku. Kofein vyvolává močopudné účinky, podporuje vylučování trávicích šťáv a zvyšuje odbourávání vápníku z těla.

Smrtelná dávka Toxická dávka se udává již od 0,5 g. Při předávkování se objeví bolesti hlavy, špatné trávení, nechutenství, zvýšená dráždivost, třes, nervozita, silné bušení srdce, stavy úzkosti, závratě, křeče. Smrtelná dávka činí 150 mg/kg hmotnosti nebo přepočítáno na šálky kávy 50-200 šálků. Nejvyšší dávka, kterou člověk přežil byla 24 g. Nejnižší, kterou nepřežil je 3,2 g. Kdo pije 2 a více šálků denně by měl vypít také sklenici mléka nebo sníst jogurt pro doplnění vápníku.

Práce z hodin výtvarné výchovy

Práce z hodin ekologické výchovy Jak se pozná, že jsou plody kávovníku zralé a připravené ke sklizni? Úkol č. 2 Které alkaloidy obsahuje káva? Úkol č. 3 Zjistěte za jakých podmínek je možné vypěstovat kávová zrna u nás doma a popište podmínky pro nejlepší pěstování kávovníku na kávových plantážích. Úkol č. 4 Do které čeledi kávovník řadíme? Znáte některé zástupce této čeledi? Napište nejznámější zástupce této čeledi, které rostou volně v ČR, abyste si uvědomili, s kterými známými rostlinami je kávovník příbuzný.