Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec, 13.11.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Monitoring dalšího vzdělávání
AKTUÁLNÍ TRENDY V KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Jana Brabcová Tomáš Langer.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Aktuální stav průběhu 1. kola Výzvy v rámci opatření 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání v Karlovarském kraji.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní cena ČR za jakost 2006 Pavel Ryšánek – listopad 2005.
Systém managementu jakosti
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Výzva k předkládání žádostí
Systém managementu jakosti 3
Komplexní systém hodnocení
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Hlavní manažér SP Kvalita I
Podpora procesů uznávání
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,

Jak chápat kvalitu v dalším vzdělávání?  Kvalita je obvykle chápána jako splnění nebo překročení požadavků a očekávání všech zainteresovaných stran (účastníků, zaměstnavatelů, lektorů, manažerů VI, státu, krajů) s důrazem na zákazníka  Je dána stupněm splnění vzdělávacích cílů a především výsledky, kterých bylo dosaženo ve vzdělávací činnosti  Tři oblasti vlivu na kvalitu: organizátor - instituce, lektor, vzdělávací program

Různé metody zabezpečování kvality  Hodnocení  Partnerství s uživateli vzdělávacích služeb  Spolupráce v sítích  Modularizace vzdělávání  Inovace a výzkum  Benchmarking  Užívání kvalifikačních a vzdělávacích standardů

Různé metody zabezpečování kvality  Certifikace získaných kompetencí  Výběr, hodnocení, další vzdělávání a rozvoj lektorů včetně certifikace jejich kvalifikace  Akreditace vzdělávacích programů  Aplikace standardizovaných nástrojů prokazování kvality (ISO 9001:2000, EduIQ 9001, KVIS, CAF, Q FOR, oborová certifikace IVD)

Základní informace o projektu Systémový projekt OP RLZ – 3.3 Realizátor projektu: SSZ MPSV ČR Dodavatel VZ: sdružení NVF, BIVŠ, KPMG Subdodavatelé: SST, AMSP ČR, ČIA Doba realizace: –

Přínosy projektu  Motivace jednotlivců ke zvýšení účasti v DPV  Garance kvality v oblasti DPV pro uživatele služeb DPV  Motivace zaměstnavatelů k většímu využívání a podpoře DPV  Motivace vzdělavatelů (vzdělávacích institucí, lektorů, konzultantů, manažerů DPV) ke zvyšování kvality nabídky vzdělávacích služeb uplatňováním různých nástrojů prokazování a hodnocení kvality

Přínosy projektu  Informační a metodická podpora vzdělavatelů (institucí, lektorů) při zavádění efektivních forem a metod DPV  Fungující systém zajišťování kvality DPV, kompatibilní se systémy v zemích EU  Vytvoření podmínek pro ověřování kvalifikací získaných v DPV  Zvýšení povědomí o způsobech zajišťování kvality DPV

metodické a organ. zázemí integrovaný systém Řešení kvality dalšího profesního vzdělávání certifikace institucí EduIQ 9001 KVIS certifikace personálu lektor DV manažer DV akreditace programů vzorový model metodika informační podpora informační portál analýzy, koncepce, metodiky, dokumentace, pilotní ověření, legislativní návrhy

Výstupy projektu – systém certifikace institucí Analýzy - koncepce - metodiky a dokumentace EduIQ 9001 soubor doporučení při zavádění, zlepšování a auditování systémů managementu kvality VI / Mapa procesů, vzorové směrnice, indikátory monitorování a měření procesů, pilotní příklad Příručky jakosti, vzdělávání manažerů VI, auditorů, posuzovatelů/ KVIS specifický model systému řízení kvality IDPV využívající nástroje sebehodnocení a určený pro certifikaci pilotní ověřování+ akreditace ČIA

Výstupy projektu – systém certifikace institucí – model KVIS  K 1 - Poslání instituce a orientace na zákazníka (politika a strategie vzdělávací instituce)  K 2 - Návrh, vývoj a poskytování vzdělávacích programů  K 3 - Hodnocení účastníků vzdělávání a vzdělávacího procesu  K 4 - Management klíčového personálu  K 5 - Infrastruktura (zařízení a vybavení; finanční zdroje); Rozvoj vztahů se subdodavateli  K 6 - Plánování a zavádění opatření pro zlepšování  K 7 - Klíčové výsledky 7 kritérií – minimální standardy + zdroje důkazů

Výstupy projektu – systém certifikace lektorů Analýzy Koncepce Metodiky a dokumentace lektor dalšího vzdělávání manažer dalšího vzdělávání pilotní ověřování akreditace ČIA

Výstupy projektu – systém akreditace programů Analýza, koncepce + metodiky a dokumentace Návrh systému akreditace programů • 1. Formulář pro žádost o akreditaci vzdělávacího programu • 2. Vzorový standard vzdělávacího programu • 3. Akreditace vzdělávacího programu realizovaného distanční (kombinovanou) formou • 4. Vyjádření k žádosti o akreditaci vzdělávacích programů • 5. Zápis z kontroly dodržování akreditačních podmínek • 6. Rozhodnutí o udělení akreditace Vzdělávací program jako základní kategorie DPV metodický materiál

Výstupy projektu - informační podpora

Integrovaný systém kvality v DPV

Benchmarking systémů kvality DPV v EU  Analýza prostředí, trendů a vize na úrovni EU  Analýza systémů certifikace a akreditace DPV v zemích EU: UK, Belgie, Holandsko, Rakousko, Švýcarsko  Benchmarking vybraných ukazatelů  Příklady dobré praxe: • Modely organizačního, institucionálního, metodického zabezpečení • Legislativa a modely financování Přístupy ke kvalitě v DPV ve vybraných zemích Evropy

Výstupy projektu  Příručka pro certifikaci vzdělávací instituce  Příručka pro certifikaci personálu v oblasti DV  Vzdělávací program jako základní kategorie DPV  Modulový vzdělávací program – lektor/manažer DV  Informační portál  Přístupy ke kvalitě v DPV ve vybraných zemích Evropy

Děkuji a těším se na spolupráci při implementaci výstupů projektu KVALITA V DALŠÍM PROFESNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Miroslava Mandíková NVF